وزرای خارجه گروه ۷ با صدور بیانیهای همزمان با مجمع عمومی سازمان ملل متحد از ایران خواستند که برای کاهش تنشها در منطقه همکاری کند یا منتظر واکنش این کشورهای صنعتی باشد.
این بیانیه که روز سهشنبه سوم مهر ماه به دنبال نشست وزرای خارجه اعضای گروه ۷، متشکل از ایالات متحده، بریتانیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا و ژاپن در نیویورک صادر شده است نسبت به تشدید درگیریها در نوار غزه از یک سو و بین حزبالله و اسرائیل از سوی دیگر ابراز نگرانی عمیق میکند و میگوید این شرایط میتواند تمام خاورمیانه را درگیر جنگی گسترده با عواقبی غیرقابل تصور کند.
وزرای خارجه گروه ۷ با حمایت از میانجیگریهای ایالات متحده، قطر و مصر برای دستیابی به آتشبس در غزه و آزادی گروگانهایی که گروه افراطی حماس در اختیار دارد بر راهحل تشکیل کشور مستقل فلسطینی در کنار کشور اسرائیل تاکید کردند و خواستار وحدت نوار غزه و کرانه باختری تحت رهبری تشکیلات خودگردان فلسطینی شدند.
این بیانیه سپس به نقش ایران در تحولات منطقه اشاره میکند و ایران را متهم میسازد که با اقدامات خود به بیثباتی در منطقه دامن زده است.
وزرای خارجه گروه ۷ تاکید کردهاند که ایران به کاهش تنش در منطقه کمک کند و در غیر این صورت آنها آماده اتخاذ تحریمهای سنگینتری یا واکنشهای دیگری نسبت به اقدامات ایران هستند.
حزبالله نیروی نیابتی ایران بهشمار میآید و از این رو با تشدید جنگ میان اسرائیل وحزبالله، نگرانیها از ورود ایران به این جنگ نیز افزایش یافته است.
روز دوشنبه عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران که اکنون در نیویورک بسر میبرد در واکنش به حملات اسرائیل هشدار داد که تهران نسبت به این رخدادها «بیتفاوت نخواهد ماند و در کنار مردم لبنان و فلسطین میایستد».
در این حال وبسایت اکسیوس در گزارشی به نقل از دو مقام اسرائیلی و یک دیپلمات غربی نوشت که حزبالله لبنان در پی حملات فزاینده اسرائیل در روزهای گذشته از تهران خواسته است که به اسرائیل حمله کند اما ایران تاکنون از این کار خودداری کرده است.
به گفته دو مقام اسرائیلی، مقامات ایرانی به حزبالله گفتهاند که اکنون «زمان مناسب» برای حمله به اسرائیل نیست، زیرا مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در حال حاضر برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک است.
آقای پزشکیان در نطقی که روز سهشنبه در مجمع عمومی سازمان ملل متحد داشت، با اشاره به حملات گسترده اسرائیل علیه حزبالله لبنان خواستار توقف این حملات شد.
او همچنین با انتقاد از خروج ایالات متحده آمریکا از توافق هستهای سال ۲۰۱۵ ، تاکید کرد که ایران آماده تعامل با طرفهای برجام است و دور جدید گفتوگوها با توجه به دغدغههای «امنیتی» تهران میتواند آغاز شود.
بخشی از بیانیه وزرای خارجه گروه ۷ نیز به برنامه هستهای اشاره دارد که تاکید میکند که تهران هرگز نباید به سلاح هستهای دست یابد.
این بیانیه میگوید از رهبران ایران میخواهد فعالیتهای هستهای را که هیچ توجیه غیرنظامی معتبری ندارند متوقف کند و بدون فوت وقت به همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بپردازد.