سخنگوی دبیرکل سازمان ملل: هرچیزی که ما را به آتشبس نزدیک کند مورد استقبال است
استفان دو جاریک، سخنگوی دبیر کل سازمان ملل متحد، در نخستین واکنش این سازمان به کشته شدن یحیی سنوار گفت: «هر چیزی که ما را به آتشبس نزدیکتر کند، مورد استقبال است».
با این حال، دبیر کل سازمان ملل هنوز به مرگ سنوار واکنش مستقیم نشان نداده است.
وزیر خارجه اسرائیل روز جمعه در پیامی در شبکه ایکس با انتقاد از عدم ابراز خشنودی آنتونیو گوترش از «حذف» سنوار نوشت که «دبیر کل، سیاست افراطی ضد اسرائیلی و ضد یهودی را پیش میبرد».
ییسرائل کاتس افزود کشورش آقای گوترش را همچنان «عنصر نامطلوب» تلقی کرده و مانع از سفر او به اسرائیل خواهد شد.
عضو حماس حاضر به تأیید مرگ یحیی سنوار نشد
یک روز پس از تأیید کشته شدن یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس از سوی ارتش اسرائیل، یک عضو دفتر سیاسی این گروه حاضر به تأیید مرگ او نشد. حماس هنوز بیانیه رسمی در خصوص مرگ سنوار صادر نکرده است.
باسم نعیم روز جمعه در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه اظهار داشت که حماس با کشته شدن رهبرانش از بین نخواهد رفت. او گروهش را یک «جنبش آزادیخواه» که توسط مردم «جویای آزادی و تکریم» هدایت میشود و قابل نابودی نیست، توصیف کرد.
او با اشاره به فهرستی از رهبران پیشین حماس که در گذشته کشته شدهاند، گفت مرگ آنها تنها «محبوبیت» این گروه را افزایش داده و هر بار که رهبری کشته شده، این گروه «قویتر» هم شده و «رهبران کشتهشده به اسطورهای برای نسلهای بعدی در ادامه تلاش برای آزادی فلسطین تبدیل شدهاند».
این عضو حماس گفت از دست دادن افراد محبوب بهویژه فردی مانند سنوار بسیار دردناک است اما ما به پیروزی نهایی خود «اطمینان» داریم.
با این حال، رسانههای اسرائیل اظهارات باسم نعیم را به عنوان تأیید تلویحی مرگ سنوار تلقی کردند.
مرگ رهبر حماس فهرست اسرائیل را کوتاهتر کرد، اما این پایان جنگ غزه است؟
مرگ یحیی سِنوار تنها چندماه پس از انتصاب او به عنوان رهبر ارشد حماس، با وجود آنکه ضعف این گروه افراطی را برجسته میکند، ممکن است تأثیر عمدهای بر روند جنگ در نوار غزه نداشته باشد.
مقامهای اسرائیلی روز پنجشنبه ۲۶ مهر کشته شدن یحیی سنوار بهدست سربازان این کشور را رسماً تأیید کردند. او رهبر این گروه افراطی بود که از سوی ایالات متحده و اروپا تروریستی شناخته میشود.
سنوار ۶۲ ساله متهم به سازماندهی و هدایت حمله مرگبار حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر پارسال بود که باعث شد نام او در صدر فهرست اهداف حملات اسرائیل قرار گیرد.
واکنشها در ایران به مرگ سنوار؛ پایان «عاملِ کشتار» یا سرنوشت یک «اَبَرقهرمان»
مرگ یحیی سنوار، رهبر سیاسی گروه افراطی حماس که از او به عنوان «طراح» عملیات ۱۵ مهر پارسال به اسرائیل و «عامل اصلی» درگیریهای یکسالهٔ اخیر در خاورمیانه معرفی میشود، فضای مجازی فارسیزبان را به شدت تحت تأثیر قرار داده است.
شبکههای مجازی فارسیزبان مملو از تصاویر و ویدئوهایی از بُرشهای مختلف زندگی سنوار از جمله در ایران در حضور علی خامنهای، سخنرانیهای او، ویدئوی آخرین لحظات زندگی، عکسهای لحظه مرگش و وسایل باقیمانده از این رهبر پیشین گروه افراطی حماس شده است.
تحلیلگران اسرائیلی درباره جانشین احتمالی یحیی سنوار چه میگویند؟
رسانههای اسرائیل جانشینی یحیی سنوار از میان نامزدهای احتمالی رهبری گروه افراطی حماس و دخالت جمهوری اسلامی ایران در این گزینش را بررسی کردهاند.
سایت اسرائیلی «گلوبز» در این زمینه نوشت حذف سنوار یک ضربه معنوی، روانی و تشکیلاتی به حماس است و در نبود او در حالی که مدتی پیش نیز اسماعیل هنیه رئیس پیشین دفتر سیاسی در تهران کشته شد و محمد ضیف فرمانده گردانهای عزالدین قسام از پای درآمد، شمار مهرههایی که ممکن است به رهبری حماس برسند محدود شدهاند، اما این گروه هنوز دارای چهرههایی هست که پا جا پای سنوار بگذارند.
گروه افراطی حماس در فهرست تروریستی ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار دارد.
هاآرتص: نتانیاهو فرصت برای رسیدگی به برنامه هستهای ایران را مناسب میداند
روزنامه هاآرتص روز جمعه در مقالهای با اشاره به کشته شدن یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس، نوشته است بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، فرصت را برای رسیدگی به موضوع هستهای ایران مناسب تشخیص داده و نگرانی آمریکا از این امر تشدید شده است.
به نوشته این روزنامه، بعد از کاهش توجهها در روزهای آتی به نابودی یحیی سنوار که یک دستاورد برای اسرائیل است، توجه جامعه جهانی به پاسخ این کشور به حمله موشکی اخیر ایران معطوف خواهد شد.
عاموس هرئل، مفسر هاآرتص، نوشت اسرائیل در حال بررسی نوعی پاسخ شدید است که دارای ظرفیت افزایش تنش با ایران است تا جایی که کار را به مبادله ضرباتی به برنامه هستهای تهران نیز بکشاند.
این روزنامه نوشت، این در حالی است که آمریکا در تلاش مهار واکنش اسرائیل به حمله موشکی ایران است و همزمان کانالهایی برای گفتوگو با تهران را جستجو میکند تا از پیشروی ایران به سوی برنامه هستهای نظامی جلوگیری کند.
هاآرتص نوشت این رویدادها در پسزمینه دو موعد حساس در جریان است: انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در چهارم نوامبر (۱۴ آبان) و ورود نامزد برنده انتخابات به کاخ سفید در روز ۱۹ ژانویه (۳۰ دی).
این روزنامه منتقد بنیامین نتانیاهو افزود قدرت چانهزنی نخستوزیر در برابر آمریکا در وضعیت فعلی بسیار بیشتر از یک دهه پیش و زمانی است که دولت وقت باراک اوباما برجام را در میانه ناخشنودی اسرائیل امضا کرد. شرایط میدانی نیز به گونهای است که اسرائیل به خود اجازه میدهد تحرکات نظامیاش علیه ایران را برای آمریکاییها توجیه کند.
به نوشته هاآرتص، دموکراتها از رویارویی با بنیامین نتانیاهو که ممکن است بر انتخاب نامزد این حزب و حتی بر یک بحران جدید انرژی جهانی در آستانه انتخابات تأثیر بگذارد، هراس دارند.
به نوشته آقای هرئل، در شرایطی که سیاستمداران اسرائیلی اطرافِ بنیامین نتانیاهو در مقایسه با او ضعیف شده و رهبران اپوزیسیون مانند آویگدور لیبرمن و نفتالی بنت نیز تشدید اقدامات علیه ایران و ضربه زدن به سر مار یا اختاپوس ایرانی را توصیه میکنند، واشینگتن نگران این احتمال است که دیگر کسی نباشد که جلوی نتانیاهو را بگیرد. این در حالی است که او تا پیش از این، در اسرائیل و آمریکا، رهبری محتاط شناخته میشد اما وضعیت کنونی متفاوت است.
هاآرتص نوشت دولت بایدن آگاه است که حکومت ایران از ضربه احتمالی اسرائیل به سایتهای هستهایاش برای تقویت مشروعیت داخلی خود جهت ادامه مسیر تا تولید بمب اتمی بهرهبرداری خواهد کرد.
گفتوگوهای بلینکن با وزرای خارجه عربستان و قطر
وزارت خارجه ایالات متحده شامگاه پنجشنبه اعلام کرد که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه این کشور، در تماس با همتایان سعودی و قطری خود، درباره پایان دادن به جنگ غزه و آزادی گروگانها گفتوگو کرده است.
بنابر این گزارش، آقای بلینکن در تماسهای جداگانه با محمد بن عبدالرحمان آلثانی، نخست وزیر و وزیر خارجه قطر، و فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، با آنها درباره «بازگرداندن گروگانها به خانه، پایان دادن به جنگ در غزه، و ترسیم مسیری رو به جلو که مردم غزه را قادر به بازسازی زندگی خود و رهایی از چنگ حماس کند» گفتوگو کرد.
وزارت بهداشت لبنان شمار قربانیان حملات شبانهروز اخیر را ۴۵ کشته اعلام کرد
وزارت بهداشت لبنان شامگاه پنجشنبه اعلام کرد طی ۲۴ ساعت اخیر حملات هوایی اسرائیل به نقاط مختلف این کشور مجموعا ۴۵ کشته و ۱۷۹ مجروح برجای گذاشت.
به گفته وزارت بهداشت لبنان، بیشترین تلفات در نبطیه بود که ۲۵ کشته و ۸۸ مجروح برجای گذاشت و پس از آن استانهای جنوب، بعلبکهرمل و بقاع با ۱۲، پنج و سه کشته قرار داشتند.
به این ترتیب بنابر این گزارش، شمار قربانیان حملات هوایی اسرائیل به لبنان از آغاز درگیریها تاکنون به دو هزار و ۴۱۲ کشته و ۱۱ هزار و ۲۶۷ مجروح رسیده است.
سیانان: احتمال پاسخ اسرائیل به حمله موشکی ایران همچنان پابرجا است
شبکه تلویزیونی سیانان به نقل از دو منبع مطلع گزارش داد با اینکه مرگ یحیی سنوار میتواند دستیابی به توافق آتشبس غزه را نزدیکتر کند، اما به گفته آنها، رویکرد اسرائیل در قبال ایران و نیروهای نیابتیاش عملیاتهایی «متمایز» تلقی میشود.
یکی از این دو منبع به سیانان گفت که پاسخ تلافیجویانه اسرائیل به حمله موشکی ایران ممکن است طی روزهای آینده و پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا انجام شود.
ایران شامگاه دهم مهرماه حدود ۲۰۰ موشک به سمت اسرائیل شلیک کرد و مقامهای اسرائیل از قطعی بودن پاسخ به این حمله سخن گفتهاند.
سیانان در گزارش خود در عین حال تماس روز پنجشنبه جو بایدن و بنیامین نتانیاهو را صادقانه و صمیمی توصیف کرده و نوشته است با مرگ یحیی سنوار که یک نقطه عطف تلقی میشود، و با توجه به «زبان موازی» که در بیانیه دفتر نخست وزیر اسرائیل از تماس رهبران دو کشور استفاده شده است، مقامات آمریکایی نسبت به در دسترستر بودن راه حل دیپلماتیک خوشبین شدهاند.
نخستین واکنش ایران به کشته شدن یحیی سنوار: «روحیه مقاومت تقویت خواهد شد»
نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل کشته شدن یحیی سنوار، رهبر گروه افراطی حماس، به دست نیروهای اسرائیلی را «تقویتکننده روحیه مقاومت» خواند.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود و جمهوری اسلامی از گروههای نیابتی خود در منطقه با عنوان «مقاومت» یاد میکند.
نمایندگی ایران در سازمان ملل در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس همچنین مدعی شده است که یحیی سنوار «الگوی نوجوانان و کودکان فلسطینی خواهد شد».
بجز توییت نمایندگی ایران در سازمان ملل، هنوز هیچ یک از مقامهای جمهوری اسلامی به طور رسمی درباره کشته شدن یحیی سنوار اظهار نظری نکرده است.