بریتانیا تحریمهایی علیه گروههای افراطی شهرکنشین در کرانه باختری اعلام کرد
دیوید لَمی، وزیر امور خارجه بریتانیا، دولت اسرائیل را به دلیل «بیعملی» در قبال خشونت شهرکنشینان افراطی در کرانه باختری و ایجاد «مصونیت» برای آنها، مورد انتقاد قرار داد.
لمی در پاسخ به خشونتهای ادامهدار، این تحریمها را اعلام کرد. این تحریمها سه پایگاه شهرکنشینان و چهار سازمان دیگر را که به نقض حقوق بشر علیه فلسطینیها کمک کردهاند، هدف قرار میدهند.
این سازمانها شامل «اود یوسف چای یشیوا»، «هاشومر یوش»، «تورات لخیمه» و «امانا» هستند.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی سفیر مجارستان را احضار کرد
در واکنش به تحریمهای جدید اتحادیه اروپا، وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران سفیر مجارستان که ریاست دورهای اتحادیه اروپا را بر عهده دارد، به این وزارتخانه فراخواند.
معاونت سیاسی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در این جلسه این تحریمها را «غیرقانونی» و «غیرقابل پذیرش» خوانده و گفته است که همکاریهای نظامیاش با دیگر کشورها قانونی است و به کسی اجازه دخالت در آن را نمیدهد.
اتحادیه اروپا روز دوشنبه موافقت کرد که هفت نفر و هفت سازمان از جمله شرکت هواپیمایی ایرانایر را به اتهام ارتباط با انتقال موشکهای بالستیک ایران به روسیه تحریم کند. بریتانیا نیز که در اتحادیه اروپا نیست، تحریمهای جدیدی را علیه ایران اعمال کرد.
یکی از مسئولان انجمن شرکتهای هواپیمایی ایران به خبرگزاری ایلنا گفت که ایرانایر تنها شرکت هواپیمایی ایرانی است که در حال حاضر به اروپا پرواز میکند. شرکتهای هواپیمایی ساها، ماهان ایر، به اضافه حمزه قلندری معاون وزیر دفاع ایران جزو تحریمهای اخیر هستند.
مایکروسافت: حملات سایبری ایران به اسرائیل پس از جنگ غزه افزایش یافته است
شرکت مایکروسافت در گزارش سالانه خود گفت پس از شروع جنگ در نوار غزه، اسرائیل به هدف اصلی حملات سایبری ایران بدل شده در حالی که قبل از این جنگ حملات سایبری ایران روی آمریکا تمرکز داشت.
مایکروسافت در بخشی از این گزارش که روز سهشنبه ۲۴ مهر منتشر شد نوشت: «در پی شروع جنگ بین اسرائیل و حماس در اواسط مهرماه گذشته، ایران حملات سایبری و تلاش برای تاثیرگذری از طریق روشهای سایبری علیه اسرائیل را به شکل چشمگیری افزایش داده است.»
در بخش دیگری از «گزارش دفاع دیجیتالی مایکروسافت» گفته میشود: «در فاصله ۱۵ مهر ۱۴۰۲ تا اوایل مرداد ۱۴۰۳ هدف تقریباً نیمی از عملیاتهای ایران که توسط مایکروسافت شناسایی و رصد شده شرکتهای اسرائیلی بودهاند.»
این گزارش برای ارائه تصویر بهتری از افزایش عملیات سایبری ایران علیه اسرائیل یادآوری میکند که در فاصله مرداد تا اواسط مهرماه سال ۱۴۰۲ فقط ۱۰ درصد از این حملات اسرائیل را هدف میگرفت، هدف ۳۵ درصد از آنها شرکتها و نهادهای آمریکایی و حدود ۲۰ درصد نیز امارات متحده عربی بود.
از زمان آغاز جنگ در نوار غزه ایران عملیاتهای متعددی در شبکههای اجتماعی با هدف ایجاد بیثباتی در اسرائیل به راه انداخته است.
مایکروسافت در گزارش خود میگوید: «به فاصله دو روز پس از حمله حماس به خاک اسرائیل، ایران چندین عملیات جدید تأثیرگذاری را آغاز کرد.»
این گزارش میافزاید که یک حساب کاربری موسوم به «اشکهای جنگ» که توسط عوامل ایران اداره میشود با جعل هویت فعالان اسرائیلی منتقد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در شیوه مدیریت بحران گروگانهای اسیر در دست گروه حماس، تبلیغات میکرد.
حساب کاربری دیگری به نام «KarMa» که توسط یک واحد اطلاعاتی- جاسوسی ایران راهاندازی شده وانمود میکرد که نماینده و سخنگوی معترضان اسرائیلی است که خواستار استعفای بنیامین نتانیاهو هستند.
مایکروسافت در گزارش خود میگوید که علاوه بر این، ایران پس از شروع جنگ در غزه از جعل هویت نیروهای متحد خود نیز برای پیشبرد کارزار تبلیغاتی و تأثیرگذاری بر اسرائیل استفاده کرد.
این گزارش به عنوان نمونه به راهاندازی یک کانال تلگرامی با شناسه شاخه نظامی حماس توسط عوامل ایران اشاره میکند که از طریق آن اطلاعات غلط و گمراهکننده در مورد سرنوشت گروگانها در غزه منتشر میشد یا اسرائیلیها را تهدید میکرد.
مایکروسافت در این مورد مشخص خاطرنشان میکند که معلوم نیست این عملیات با اطلاع و توافق حماس انجام میشد یا نه.
گزارش دفاع دیجیتالی مایکروسافت میافزاید: «عوامل و گروههای ایرانی دامنه عملیات تأثیرگذاری سایبری را به خارج از اسرائیل نیز گسترش دادند که روی زیر سؤال بردن حمایت سیاسی، نظامی و اقتصادی کشورهای دیگر از عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه تمرکز دارد.»
مخالفت نتانیاهو با آتشبس یکجانبه در لبنان و افزایش تنشها با مکرون
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز سهشنبه در گفتوگویی با امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، مخالفت خود را با «آتشبس یکجانبه» در لبنان اعلام کرد. به گفته دفتر نتانیاهو، وی تأکید کرده است که چنین آتشبسی تغییر قابلتوجهی در وضعیت امنیتی لبنان ایجاد نخواهد کرد و تنها وضعیت قبلی را بازخواهد گرداند.
نتانیاهو و ارتش اسرائیل بارها تأکید کردهاند که باید در مرز شمالی اسرائیل با لبنان، یک منطقه حائل ایجاد شود که در آن هیچگونه حضور نیروهای حزبالله لبنان وجود نداشته باشد. نتانیاهو همچنین به مکرون گفته است که اسرائیل با هیچ توافقی که جلوی تجدید قوا و تسلیح مجدد حزبالله را نگیرد، موافقت نخواهد کرد.
این اظهارات در حالی بیان میشود که امانوئل مکرون فشار بر اسرائیل برای رعایت تصمیمات سازمان ملل را افزایش داده و گفته است که نتانیاهو نباید فراموش کند که کشورش بر اساس تصمیم سازمان ملل تأسیس شده است. این اشاره به قطعنامهای است که در نوامبر ۱۹۴۷ توسط مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد و برنامهای برای تقسیم سرزمین به دولتهای جداگانه یهودی و عرب ارائه داد.
نتانیاهو به اظهارات مکرون پاسخ داده و گفته است که تأسیس اسرائیل به خاطر پیروزی در جنگ ۱۹۴۸ بود، نه قطعنامه سازمان ملل.
همچنین، تنشها بین نتانیاهو و مکرون در پی درخواست مکرون برای متوقف کردن صادرات سلاحهایی که در درگیریهای غزه و لبنان توسط اسرائیل استفاده میشوند، افزایش یافته است. مکرون نیز حملات اسرائیل به نیروهای صلحبان سازمان ملل در جنوب لبنان را محکوم کرده است.
هشداری از سوی آمریکا در مورد وضعیت غزه
دولت بایدن به اسرائیل هشدار داده است که اگر میزان کمکهای بشردوستانهای که به نوار غزه وارد میکند را در ۳۰ روز آینده افزایش ندهد، ممکن است دسترسی به بودجه تسلیحاتی ایالات متحده را از دست بدهد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه، و لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، در نامهای به مقامات اسرائیلی تأکید کردهاند که اسرائیل باید سطح کمکها را به حداقل ۳۵۰ کامیون در روز برساند و وقفههای بشردوستانه بیشتری را اعمال کرده و امنیت بیشتری برای سایتهای امدادی فراهم کند.
این نامه در حالی ارسال شده که شرایط در غزه بدتر شده و حملات هوایی اسرائیل به مناطق مختلف باعث کشته شدن افراد بیشتری شده است. ایالات متحده نگران است که ادامه حملات اسرائیل منجر به مرگ غیرنظامیان بیشتر و گسترش درگیری در منطقه شود.
اسرائیل به دنبال تقویت صنعت داخلی برای مقابله با پهپادها
دولت اسرائیل برای تقویت توانایی نظامی خود در رهگیری پهپادهایی که توسط ایران یا گروه شبهنظامی حزبالله لبنان به سوی این کشور پرتاب میشوند، به صنعت داخلی روی آورده است.
وزارت دفاع اسرائیل روز سهشنبه ۲۴ مهرماه اعلام کرد که رقابتی را بین هشت شرکت بزرگ و کوچک در این کشور آغاز کرده است.
بیانیه وزارت دفاع اسرائیل تأکید میکند که پس از تحلیل نتایج آزمایشها، این وزارتخانه چندین فناوری را برای ورود به یک فرایند توسعه و تولید سریع انتخاب میکند که هدف از این تلاش استقرار تواناییهای عملیاتی جدید ظرف چندین ماه خواهد بود.
به گفته یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، تهدید پهپادها یک تهدید «چندگانه» است که از سوی ایران شکل میگیرد و این کشور پهپادهای مورد استفاده در لبنان، یمن و عراق را نیز تأمین میکند.
او اضافه کرد: «ما باید تلاش ملی خود را برای رسیدن به راههای عملیاتی در این مورد متمرکز کنیم.»
ایال زمیر، مدیر کل وزارت دفاع، اظهار کرد که این وزارتخانه تاکنون صدها میلیون شِکِل (واحد پول اسرائیل) در این قابلیتها سرمایهگذاری کرده است.
از جمله شرکتهایی که در این رقابت شرکت دارند، شرکتهای برتر دفاعی اسرائیل مانند البیت سیستمز، رافائل و صنایع هوافضای اسرائیل هستند.
وزارت خارجه ایالات متحده توقف مذاکرات غیرمستقیم با ایران را تأیید کرد
یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در پاسخ به پرسش رادیو فردا تأیید کرد که مذاکرات غیرمستقیم بین تهران و واشینگتن متوقف شده است. این تأییدیه پس از آن مطرح شد که عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران، اعلام کرد هیچ زمینهای برای ادامه این مذاکرات از طریق میانجیگری عمان وجود ندارد.
عراقچی روز گذشته گفت که این مذاکرات به دلیل «شرایط خاص منطقه» متوقف شده است.
در پاسخ به این موضوع، وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به رادیوفردا بیان کرد که «ما خطوط ارتباطی مستقیم و باز با ایران داریم، زمانی که به نفع ما باشد » و افزود که «در حال حاضر نیازی به مذاکرات غیرمستقیم در عمان یا هر جای دیگری نیست.»
شبکه رسانه ملی اسرائیل، کان، گزارش داده است که جمهوری اسلامی ایران از طریق آمریکا به اسرائیل پیام رسانده که اگر پاسخ نظامی پیش روی اسرائیل به حمله موشکی اخیر ایران به اهداف خاصی محدود باشد، تهران آن را پایان دور کنونی این بحران تلقی خواهد کرد.
شبکهٔ کان با استناد به «منبع آگاه» در دولت اسرائیل افزود پیام ایران از طریق یک کشور دیگر به آمریکا رسانده شده است.
بهگفتهٔ کان، پیام پشتپردهٔ تهران به دولت اسرائیل در حالی ارسال شده که جمهوری اسلامی ایران علناً میگوید به هر حملهٔ اسرائیل «پاسخ دردناکتر» از حملهٔ موشکی دهم مهر خواهد داد.
نام کشور دیگری که بهادعای این شبکه «پیام» تهران را به آگاهی واشینگتن رسانده، اعلام نشده است.
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، دوشنبه ۲۳ مهر در سفر به مسقط گفت او حامل پیامی برای آمریکا از طریق عمان نبود زیرا مواضع ایران را در سفرهای روزهای گذشتهٔ خود به کشورهای منطقه «با قدرت» بیان کرده و آمریکا و اروپا باید از آن بهخوبی آگاه باشند.
آمریکا: با گسترش حملات هوایی اسرائیل در بیروت مخالفیم
با بالا رفتن آمار تلفات جانی در بیروت و نگرانیهای ایجاد شده بابت امکان گسترش جنگ در صورت درگیر شدن ایران، آمریکا بهعنوان نزدیکترین متحد اسرائیل، روز سهشنبه اعلام کرد، با گسترهای که حملات هوایی اسرائیل در بیروت در هفتههای گذشته پیدا کرده، مخالف است.
به گفته آژانس پناهندگان سازمان ملل، ارتش اسرائیل با گذشت دو هفته از آغاز حمله به جنوب لبنان، برای ساکنان بیش از یک چهارم این کشور دستور تخلیه منازل صادر کرده است. اسرائیل میگوید که جنوب لبنان را برای عقب راندن حزبالله هدف قرار داده است.
برخی کشورهای غربی به اسرائیل برای پذیرفتن آتشبس در لبنان و غزه فشارهایی آوردهاند، با این حال، ایالات متحده میگوید که همچنان به پشتیبانی از اسرائیل ادامه خواهد داد و در هفتههای گذشته نیز با تامین یک سامانه ضدموشکی برای اسرائیل و اعزام سربازان خود برای پشتیبانی این کشور، به این وعده خود عمل کرده است.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه اعلام کرد که آمریکا نگرانیهای خود از بابت حملات اخیر را با دولت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل مطرح کرده است.
او در گفتوگو با خبرنگاران در این باره، با جملاتی شدیداللحنتر از آنچه تاکنون آمریکا در مورد اسرائیل به کار برده است سخن گفت.
ترکیه خواستار تحریم اسرائیل شد
وزیر امور خارجه ترکیه خواستار اعمال تحریمهای بینالمللی علیه اسرائیل و قطع حمایتهای جامعه جهانی از این کشور به دلیل درگیریهای خاورمیانه شد.
هاکان فیدان روز سهشنبه ۲۴ مهرماه در نشستی با نمایندگان حزب حاکم این کشور در مورد فلسطین گفت: «ما دیگر باید از حد حرف زدن و دیپلماسی فراتر برویم. باید از تحریمها شروع کنیم. اسرائیل باید تحریم شود.»
وزیر خارجه ترکیه روز سهشنبه همچنین در دیدار با ایمن الصفدی، همتای اردنی خود گفت: «امروز اسرائیل به تهدید اصلی صلح و امنیت بینالمللی تبدیل شده است، اما اسرائیل این جنایت را به تنهایی انجام نمیدهد.»
او در ادامه تصریح کرد که کشورهایی وجود دارند که از اسرائیل حمایت کرده و سلاح در اختیارش میگذارند.
فیدان با اشاره به اینکه مسجدالاقصی برای مسلمانان خط قرمز است گفت: «به عنوان جهان اسلام، نمیتوانیم در برابر اقدامها و تحریکهایی که وضعیت تاریخی اماکن مقدس ما در قدس را نقض میکند، سکوت کنیم.»
او با اشاره به اینکه اسرائیل میخواهد راهحل دو کشوری و تأسیس کشور مستقل فلسطینی را مسدود کند گفت: «فلسطینیها حق دارند در سرزمین خود تحت نظارت دولت خود زندگی کنند.»
به گفته وی، این دولت یک دولت واقعی با تمام اختیارات و قابلیتها خواهد بود و اضافه کرد که آنکارا به همکاری با اردن برای رسیدن به راهحل دو کشوری ادامه خواهد داد.
فیدان تأکید کرد که اسرائیل برای بیش از یک سال در غزه «نسلکشی» کرده است و اکنون بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این کشور، سعی دارد بهتدریج لبنان را اشغال کند.
اسرائیل میگوید که هدفش از حمله به لبنان از بین بردن توان نظامی حزب الله است و قصد اشغال این کشور را ندارد.
بایدن: نیروهای آمریکا در خاورمیانه باقی خواهند ماند
جو بایدن رئیسجمهور آمریکا میگوید نیروهای کشورش در منطقه خاورمیانه برای تأمین منافع ملی مهم این کشور مستقر خواهند ماند.
آقای بایدن روز سهشنبه ۲۴ مهرماه در نامهای به رؤسای مجلس نمایندگان آمریکا و سنا و رهبران احزاب دموکرات و جمهوریخواه در دو مجلس، بار دیگر با اعلام حمایت این کشور از اسرائیل، بر حفاظت از افراد و اموال ایالات متحده در برابر حملات جمهوری اسلامی و شبهنظامیان وابسته به ایران تأکید کرد.
رئیسجمهور آمریکا در این نامه با اشاره به اینکه در تاریخ ۱ اکتبر ۲۰۲۴، ایران بیش از ۲۰۰ فروند موشک بالستیک به سوی اسرائیل پرتاب کرد، گفت: «در راستای تعهد دیرینهمان نسبت به امنیت اسرائیل و بر اساس اعلام عمومی خود مبنی بر ادامه تلاشهایمان در حفاظت از اسرائیل در برابر تهدیدات ایران و نیروهای وابسته به این کشور، در این نامه گزارشی از وضعیت نیروهای نظامی ایالات متحده را که برای کمک به دفاع از اسرائیل در برابر این حملات و هرگونه حملات بعدی مستقر شدهاند، ارائه میکنم.»
گزارش زیر را بخوانید: