مقامات آمریکایی: اسرائیل به واشینگتن اطمینان داده که به تأسیسات هستهای و نفتی ایران حمله نمیکند
دو مقام ایالات متحده به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتهاند که دولت جو بایدن اطمینان یافته است که اسرائیل در حملات تلافیجویانه خود به تأسیسات هستهای و پالایشگاههای نفت ایران کاری نخواهد داشت.
این گزارش میافزاید که واشینگتن اعتقاد دارد که استقرار سامانه دفاع ضدموشکی تاد در اسرائیل و اعزام حدود ۱۰۰ نیروی نظامی به این کشور برای کار با سامانه تاد تا حدی نگرانیهای اسرائیل از حملات متقابل ایران و مسائل امنیتی خود را کاهش داده است.
پنتاگون روز یکشنبه اعلام کرد که به دستور جو بایدن، برای تقویت توان دفاع هوایی اسرائیل سامانه ضدموشک بالستیک تاد را در این کشور مستقر میکند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از این مقامات آمریکایی به شرط عدم انتشار نام آنها نوشته است که با این حال تعهدی که اسرائیل داده صد در صدی نیست و بسته به شرایط ممکن است تغییر کند.
این مقامات آمریکایی همچنین گفتهاند که سوابق اسرائیل در رابطه با تعهداتی که داده هم مثبت بوده و هم منفی و اغلب منعکسکننده سیاست داخلی این کشور است که باعث میشود به تعهدات خود عمل کند یا نه.
آخرین نمونه آن نیز مربوط به ماه اکتبر و زمانی بود که مقامات اسرائیلی به همتایان آمریکایی خود گفتند که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، از پیشنهاد مشترک ایالات متحده و فرانسه برای آتشبس در لبنان استقبال میکند اما تنها دو روز پس از آن اسرائیل با حمله هوایی به بیروت، حسن نصرالله، رهبر حزبالله را کشت.
دفتر نتانیاهو در بیانیهای گفته که «ما به نظرات ایالات متحده گوش میدهیم، اما تصمیم نهایی را خودمان بر اساس منافع ملیمان میگیریم».
اسرائیل: یک «انبار زیرزمینی سلاح» را در جنوب بیروت هدف قرار دادیم
ارتش اسرائیل میگوید در ساعات اولیه چهارشنبه ۲۵ مهرماه، جنگندههای این کشور یک انبار زیرزمینی تسلیحات راهبردی حزبالله لبنان را در منطقه ضاحیه در حومهٔ بیروت هدف قرار دادهاند.
خبرگزاری رویترز هم به نقل از شاهدان محلی، از شنیدهشدن صدای انفجار و ظاهرشدن ستونی از دود بر فراز منطقه خبر داده است. ارتش اسرائیل اندکی پیش از حمله، دستور تخلیه ساختمانی در ضاحیه را صادر کرده بود.
به گفتهٔ آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد، دو هفته پس از آغاز تهاجم نظامی اسرائیل به جنوب لبنان، فرامین تخلیه صادرشده از سوی ارتش این کشور، بیش از یکچهارم لبنان را شامل میشود. اسرائیل هدف از این عملیات گستردهٔ نظامی را، «عقبراندن حزبالله» اعلام کرده است.
این حملهٔ تازه تنها ساعاتی پس از ابراز مخالفت ایالات متحده با گسترش حملات اسرائیل به بیروت و ابراز نگرانی واشینگتن از شمار فزایندهٔ تلفات غیر نظامی انجام شد. آمریکا همچنین درباره خطرات گسترش احتمالی درگیریها در خاورمیانه و کشیدهشدن پای ایران به جنگی منطقهای هم هشدار داده است.
دیروز متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تأیید کرده بود که واشینگتن نگرانی خود از این موارد را با دولت بنیامین نتانیاهو در میان گذاشته است.
حملات مرگبار اسرائیل به شهر قانا در لبنان
حملات اسرائیل به شهر قانا در ۱۲ کیلومتری مرز این کشور در جنوب لبنان ۱۵ کشته برجای گذاشته است.
سازمان دولتی دفاع مدنی لبنان که مسئولیت نجات و امدادرسانی در این کشور را بر عهده دارد، امروز چهارشنبه ۲۵ مهر اعلام کرد جسد ۱۵ نفر را از زیر آوار یک ساختمان در این شهر بیرون آورده و جستجو در این زمینه همچنان ادامه دارد.
ارتش اسرائیل تا این لحظه در این زمینه اظهارنظری نداشته است.
این حملۀ مرگبار در حالی صورت گرفته که اسرائیل پس از گذشت یک هفته دوباره از روز چهارشنبه حملات خود را به حومه جنوبی بیروت آغاز کرده است.
بهگفته آژانس پناهندگان سازمان ملل، ارتش اسرائیل با گذشت دو هفته از آغاز حمله به جنوب لبنان، برای ساکنان بیش از یکچهارم این کشور دستور تخلیه خانههایشان را صادر کرده است. اسرائیل میگوید که جنوب لبنان را برای عقب راندن حزبالله هدف قرار داده است.
حملات اسرائیل به لبنان در طول یک سال اخیر جان دستکم دو هزار و ۳۵۰ تن را گرفته و ۱۱ هزار تن را هم زخمی کرده است.
بهگفته وزارت بهداشت لبنان، در این مدت بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار شهروند این کشور هم آواره شدهاند.
این نهاد دولتی لبنان، آمار قربانیان نظامی و غیرنظامی را تفکیک نکرده، اما به کشتهشدن صدها زن و کودک اشاره کرده است.
از بیش از یک سال پیش و بهدنبال آغاز جنگ غزه، درگیریهای حزبالله لبنان و ارتش اسرائیل هم تقریباً هرروزه ادامه داشته است؛ درگیریهایی که از چند هفته پیش تشدید شد و ورود ارتش اسرائیل به خاک لبنان و مواردی از حملات هوایی به بیروت پایتخت این کشور و بهخصوص منطقهٔ ضاحیه در حومه بیروت را بهدنبال داشت.
ادعای خبرگزاری فارس دربارهٔ هزاران حمله به زیرساختهای ارتباطی ایران
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، نوشته است که بعد از حملهٔ موشکی اخیر ایران به اسرائیل که در رسانههای حکومتی از آن با عنوان «عملیات وعده صادق ۲»، نام برده میشود، متخصصان امنیت سایبری ایران با «موج گستردهای از حملات سایبری سازمانیافته علیه زیرساختهای ارتباطی کشور مقابله کردهاند».
فارس مدعی شده که از شامگاه دهم مهر و دومین حملهٔ مستقیم از آسمان و خاک ایران علیه اسرائیل با ۱۸۱ فروند موشک بالستیک تا امروز «حدود چهار هزار تلاش برای حمله به زیرساختهای ارتباطی کشور انجام شده است».
بر اساس این گزارش، «بررسیهای کارشناسان نشان میدهد که بیشتر این حملات سایبری سازمانیافته از مسیر ارتباطی کشورهای عربستان، آمریکا، هلند و اندونزی صورت گرفته است».
فارس جزئیات بیشتری دربارهٔ آنچه «بررسیهای کارشناسی» در این زمینه نامیده، نداده و مشخص نکرده که کدام نهادها این اطلاعات را در اختیار این خبرگزاری قرار دادهاند.
فارس همچنین نوشته که در جریان این «حملات»، دامنهٔ این خبرگزاری نیز مورد حملهای قرار گرفت که با «مدلهای متداول متفاوت» بود.
سازمان انرژی اتمی ایران میگوید «بعید است» اسرائیل مراکز هستهای را بزند
سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران میگوید احتمال حملۀ اسرائیل به مراکز هستهای «بعید است».
بهروز کمالوندی امروز چهارشنبه ۲۵ مهر در گفتوگو با وبسایت «نور نیوز» با بیان این موضوع همچنین افزود اگر در حمله نظامی «خسارت جدی» به ایران وارد شود، «کشور میتواند بهسرعت آن را جبران کند».
آقای کمالوندی در واکنش به اخبار مبنی بر احتمال حمله اسرائیل به مراکز هستهای ایران گفت: «ما همواره این تهدیدات را جدی گرفته و میگیریم و بر همین اساس طوری طراحی و پیشبینی کردهایم که حتی در صورت حماقت آنها، خسارات به حداقل برسد.»
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامگاه ۱۰ مهر با شلیک ۱۸۱ فروند موشک بالستیک از مدلهای مختلف به نقاط مختلفی از اسرائیل حمله کرد.
رسانههای مختلف پس از آن گمانهزنیهای زیادی را در مورد حمله نظامی اسرائیل به تأسیسات مختلف ایران از جمله تأسیسات هستهای را مطرح کردهاند.
در روزهای اخیر نیز گزارشهای متفاوتی دربارۀ تعهد اسرائیل به آمریکا مبنی بر حمله نکردن به مراکز هستهای ایران منتشر شده اما دفتر نتانیاهو اعلام کرده است که در حمله به ایران فقط «منافع امنیتی اسرائیل» را در نظر میگیرد و به هر جا که «نیاز باشد» حمله خواهد کرد.
حمله اسرائیل به ساختمان شورای شهر نبطیه در جنوب لبنان
مقامات لبنان میگویند در ادامۀ حملات هوایی امروز اسرائیل به مناطقی در سراسر لبنان ۲۱ نفر کشته شدهاند که شش نفر آنها شهروندان نبطیه در جنوب این کشور بودهاند، «از جمله شهردار این شهر».
این خبر ساعاتی پس از آن منتشر شد که سازمان دولتی دفاع مدنی لبنان که مسئولیت نجات و امدادرسانی در این کشور را بر عهده دارد، اعلام کرد جسد ۱۵ نفر را از زیر آوار یک ساختمان در شهر قانا بیرون آورده است.
نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت لبنان، در بیانیهای اعلام کرد ساختمان شورای شهر در نبطیه در حالی هدف قرار گرفت که اعضای آن در حال بحث و بررسی چگونگی امدادرسانی به آسیبدیدگان بودند.
آقای میقاتی در بیانیه خود همچنین اعلام کرد جامعهٔ بینالملل در مورد حملات اسرائیل که منجر به کشته شدن غیرنظامیان شده «به عمد سکوت کرده است».
اما ارتش اسرائیل میگوید که مراکز فرماندهی و تأسیسات تسلیحاتی حزبالله را که در مناطق غیرنظامی نبطیه مستقر شده بود، هدف قرار داده است؛ اما مدارکی ارائه نکرد.
فرماندار نبطیه هم به بیبیسی گفت حملات هوایی اسرائیل که به کشته شدن شهردار این شهر و شماری دیگر از کارکنان شهرداری منجر شد، در جریان جلسهای برای هماهنگی کمکهای انسانی به غیرنظامیان رخ داده است.
بهگفتۀ فرماندار، اکثر ساکنان نبطیه پس از بمبارانهای شدید هوایی اسرائیل از این منطقه خارج شدهاند و شهردار نبطیه و کارکنان شهرداری برای کمک به افرادی که منطقه را ترک نکرده بودند، در شهر باقی مانده بودند.
این حملات مرگبار در حالی صورت گرفته که اسرائیل پس از گذشت یک هفته دوباره از روز چهارشنبه حملات خود را به حومه جنوبی بیروت آغاز کرده است.
منع فرانسه برای حضور شرکتهای اسرائیل در نمایشگاه تسلیحاتی
در میانه بالا گرفتن تنش میان رهبران اسرائیل و فرانسه، خبرگزاری رویترز از قول دو منبع آگاه گزارش داده است که فرانسه حضور شرکتهای اسرائیلی در نمایشگاه تسلیحات نیروی دریایی این کشور را ممنوع کرده است.
این گزارش که روز چهارشنبه ۲۵ مهرماه منتشر شده، منع حضور شرکتهای اسرائیلی را یکی دیگر از نشانههای اختلاف فزاینده میان فرانسه و این کشور عنوان کرده است.
فرانسه پیشتر نیز از حضور شرکتهای اسرائیلی در یک نمایشگاه تسلیحاتی دیگر که ابتدای سال جاری میلادی برگزار شد، ممانعت کرده بود.
وزارت دفاع فرانسه میگوید مادامی که امانوئل مکرون نخستوزیر کشور خواهان توقف عملیات نظامی اسرائیل در نوار غزه است، حضور شرکتهای اسرائیلی در نمایشگاه تسلیحاتی مناسب نیست.
هشدار صدراعظم آلمان: ایران با آتش بازی میکند
صدراعظم آلمان، روز چهارشنبه در پارلمان آلمان گفت که ارسال سلاح به اسرائیل ادامه خواهد یافت.
اولاف شولتز همچنین به ایران هشدار داد حمله موشکی به اسرائیل را متوقف کند و گفت: «ایران با آتش بازی میکند. این باید متوقف شود.»
او ضمن تأکید بر اهمیت «روشن بودن مسائل انسانی» از جمله کمکهای بشردوستانه به غزه و احترام به قوانین بینالمللی، بر ضرورت داشتن یک چشمانداز برای رسیدن به راهحل دو کشور برای مناقشه اسرائیل و فلسطین اشاره کرد.
عراقچی تحریمهای جدید اروپا و آمریکا علیه ایران را «اقدام خصمانه» خواند
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، تحریمهای جدید کشورهای اروپایی و آمریکا علیه ایران را «اقدام خصمانه» خواند که به گفته او کمکی به وضع موجود نمیکند.
اتحادیه اروپا در دور جدید تحریمهای خود در پی آنچه ارسال موشکهای بالستیک ایرانی برای روسیه میداند، سه شرکت هواپیمایی ایرانی شامل ایران ایر، ماهان ایر و ساها ایرلاینز را همراه با دو شرکت تدارکاتی در فهرست تحریمهای خود قرار داد.
دولت ایالات متحده نیز از گسترش تحریمها علیه نفت و پتروشیمی ایران در واکنش به حمله موشکی تهران به اسرائیل خبر داد.
آقای عراقچی که روز چهارشنبه به اردن سفر کرده بود، درباره تحریمهای اتحادیه اروپا گفت: «تحریمهای جدیدی که آمریکا و اروپا علیه ایران وضع کرده است مردم عادی را که با هواپیما به سفر میروند، محروم میکند و هدف قرار میدهد، حال این چه اثری میتواند در کاهش تنش در منطقه داشته باشد جای سوال و تاسف است.»
این در حالی است که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، اعلام کرد تحریمهای جدید آمریکا شامل اقداماتی علیه «ناوگان ارواح» نیز میشود که نفت ایران را به طور غیرقانونی به سوی خریداران در سراسر جهان حمل میکند.
افزایش دوباره نرخ دلار و قیمت سکه در ایران
همزمان با گزارشها از تصمیم «قطعی» دولت اسرائیل برای حمله تلافیجویانه به ایران و مشخص شدن اهداف، نرخ دلار در بازار آزاد ایران به ۶۳ هزار و ۴۵۰ تومان رسید.
قیمت انواع سکه نیز روز چهارشنبه ۲۵ مهر با رشدی ۱.۷ تا ۳.۱ درصدی مواجه شد.
نرخ سکه امامی با افزایش بیش از ۲.۵ درصد رکورد تاریخی جدیدی زد و به نزدیک ۵۲ میلیون تومان اوج گرفت.
قیمت سکه بهار آزادی نیز به مرز ۴۵ میلیون تومان رسید.
همچنین شاخص کل بورس تهران روز جاری با افتی سه هزار و ۵۱۷ واحدی مواجه شد. طی این هفته، بیش از ۱۵۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی از بورس خارج شده است.
«کانال ۱۲» اسرائیل روز گذشته از تصمیم «قطعی و قریبالوقوع» دولت این کشور برای حمله تلافیجویانه این کشور به ایران خبر دادند. همزمان شبکه «کان» این کشور گزارش داد که اهداف حمله مشخص شدهاند.