عراقچی: همسایگان متهد شدهاند اجازه استفاده از «خاک یا حریم هوایی» خود برای حمله به ایران را ندهند
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، روز سهشنبه گفت که همسایگان ایران متعهد شدهاند که اجازه استفاده از «خاک یا حریم هوایی» خود را برای هیچ حملهای نخواهند داد، این در حالی است که اسرائیل در حال بررسی تلافی حمله موشکی جمهوری اسلامی است.
عراقچی در یک نشست رسانهای در کویت، چند هفته پس از حمله موشکی ایران به اسرائیل در اول اکتبر، گفت: «همه همسایگان ما به ما اطمینان دادهاند که اجازه نخواهند داد از خاک یا حریم هوایی آنها علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده شود.»
عراقچی پیش از کویت، روز دوشنبه در بحرین بود و این سفر بخشی از تور منطقهای او بود که او را به عربستان سعودی، قطر، عمان، عراق، مصر و ترکیه نیز برد.
عراقچی گفت: «ما حرکات پایگاههای آمریکایی در منطقه را از نزدیک زیر نظر داریم و از تمام حرکات و پروازهای آنها آگاه هستیم.» وی افزود: «اگر اسرائیل به هر شکلی به ایران حمله کند، ایران به همان شکل پاسخ خواهد داد.»
ایالات متحده، متحد سرسخت اسرائیل، دارای منابع نظامی در سراسر منطقه از جمله در بحرین، کویت، قطر و امارات متحده عربی است.
عراقچی همچنین هشدارهای ایران به اسرائیل مبنی بر عدم حمله به تأسیسات هستهای خود را تکرار کرد.
وی گفت: «حمله به سایتهای هستهای یک جنایت بزرگ بینالمللی است. حتی تهدید به حمله به سایتهای هستهای نیز جنایت و خلاف حقوق بینالملل است.»
وزیر امور خارجه ایران افزود: «برای دفاع از خود و سایتهای هستهای خود، ابزار و روشهای خود را داریم و روی آنها حساب میکنیم.»
بلینکن برای تلاش جدید دستیابی به آتشبس در غزه به اسرائیل رسید
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه برای تلاش مجدد به منظور دستیابی به آتشبس در غزه، به اسرائیل رسید. این سفر چند روز پس از آن انجام شد که نیروهای اسرائیلی یحیی سنوار، رهبر حماس را کشتند.
بلینکن که دو هفته پیش از انتخابات ایالات متحده، تور منطقهای خود را آغاز کرده است، با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، دیدار خواهد کرد و پس از آن روز چهارشنبه به اردن سفر خواهد کرد و طبق اعلام مقامات آمریکایی، توقفهای دیگری نیز خواهد داشت.
جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، ابراز امیدواری کرده است که فرصتی جدید برای پایان دادن به جنگ یکساله غزه پس از کشتن سنوار، که توسط مقامات آمریکایی به عنوان فردی سرسخت در مذاکرات توصیف شده بود، فراهم شود.
اما مقامات آمریکایی احتمال دستیابی به آتشبس در طول سفر بلینکن را کم دانستهاند، بهویژه با توجه به اینکه حماس هنوز رهبر جدیدی منصوب نکرده است.
یک مقام ارشد آمریکایی گفته است که بلینکن همچنین با رهبران اسرائیل دربارهٔ قصد اسرائیل برای انتقام از ایران بهدلیل حمله موشکی که در اول اکتبر به اسرائیل صورت گرفت، صحبت خواهد کرد.
ایالات متحده که سامانه پدافند موشکی «تاد» را به اسرائیل ارسال کرده، به گفته این مقام، انتظار دارد اسرائیل به ایران حمله کند، اما امیدوار است که این عملیات به تشدید شدید درگیریهای منطقهای منجر نشود.
بلینکن همچنین قرار است با اسرائیل دربارهٔ کارزار نظامی این کشور علیه حزبالله در لبنان که به حملات به اهداف مالی مرتبط با این گروه تحت حمایت ایران گسترش یافته است، گفتوگو کند.
پیامی از بشار اسد؟
شبکه رسانه ملی اسرائیل، کان، میگوید بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، به ایران و حزبالله پیام داده که از درگیر کردن بیشتر کشورش با اسرائیل دست بکشند و از حمله از خاک سوریه به اسرائیل خودداری کنند زیرا حکومت او در دمشق در معرض خطر جدی قرار میگیرد.
این گزارش مینویسد که امارات متحده عربی برای جلوگیری از کشیده شدن سوریه به دامان جنگ با اسرائیل فعالیت کرده است. یک مقام اماراتی که کان نام او را نبرد، به این شبکه گفت به نظر میرسد بشار اسد فرصت کنونی را برای رها شدن حکومت خود از بند ایران و حزبالله «مناسب» تشخیص داده است.
روعی کایس، مسئول میز خاورمیانه در کان، در این گزارش در شامگاه یکشنبه ۲۹ مهر یادآوری کرد که به فرمان دمشق، شبکههای تلویزیونی دولتی سوریه از مدتی پیش از کشته شدن حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله، از پخش سخنرانیهای او خودداری میکردند.
در طول ۱۲ ماه و نیمی که از جنگ غزه میگذرد و اکنون دامنه آن به عملیات اسرائیل علیه حزبالله در خاک لبنان نیز کشیده شده، موارد معدودی حملات راکتی یا پهپادی از خاک سوریه به سوی اسرائیل انجام شد که این کشور در پاسخ به آن، سوریه را هدف قرار داد.
با این حال تاکنون، هیچ مهره حکومتی سوریه، نزدیکان بشار اسد یا نمادهای حکومت او هدف حملات اسرائیل نبودهاند. حدود دو سال پیش رسانههای منطقه و اسرائیل گزارش دادند که اسرائیل به بشار اسد پیام داده که اگر کماکان بگذارد ایران از سوریه برای انتقال تسلیحات به حزبالله استفاده کند، یکی از کاخهای او در سیبل اهداف اسرائیل خواهد بود.
بازداشت ۷ فلسطینی در اورشلیم به اتهام طراحی ترور به دستور ایران
پلیس و شباک، سازمان امنیت داخلی اسرائیل، سهشنبه اول آبان اعلام کردند ۷ مرد فلسطینی ساکن شرق بیتالمقدس/اورشلیم را به ظن طراحی عملیات برای کشتن یک دانشمند هستهای و یک شهردار اسرائیلی شناساسی و بازداشت کردهاند.
مردانی که سن آنها بین ۱۹ تا ۲۳ سال است، در این روز در دادگاه متهم شدند که از دو سال پیش مأموریتهای مختلفی را به درخواست مهره اطلاعاتی حکومت ایران که با این باند در تماس بوده، «علیه امنیت ملی اسرائیل» انجام داده و در ازای آن پول به صورت رمزارز دریافت کردهاند.
بیانیه مشترک پلیس و شباک حاکی است رامی علیان، رهبر ۲۳ ساله این باند و افراد دیگر که همگی ساکنان محله «بیت حنینا» در شرق اورشلیم بودند، مأموریت خود را ابتدا با انجام گرافیتی بر در و دیوارهای شهر اورشلیم برای آزادی گروگانهای ربوده شده اسرائیلی در غزه و عکس گرفتن از اماکن مختلف مورد نظر تشکیلات اطلاعاتی ایران مانند مؤسسه علمی وایزمن آغاز کردند.
این گزارش حاکی است که مأمور اطلاعاتی ایران در ادمه از این باند خواست خودروها را آتش بزنند، نارنجک تهیه کرده و یک نیروی امنیتی اسرائیلی را در خیابان هدف قرار دهند. این باند نتوانست این مأموریت را انجام دهد.
گزارش این دو نهاد اعلام کرده مأمور اطلاعاتی ایران در ادامه عکس و آدرس یک «دانشمند هستهای اسرائیل» را در اختیار رامی علیان قرار داد و به او گفت اگر این فرد کشته شود، ۲۰۰ هزار شِکِل (واحد پول اسرائیل) که معادل حدود ۵۳ هزار دلار آمریکا است، دریافت خواهد کرد. پلیس و شباک گفتند علیان مقدمات انجام این مأموریت را فراهم کرد اما باند او پیش از ادامه کار، بازداشت شد.
به گزارش شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل، رامی علیان به بازپرسان گفته که آگاه بود دارد برای جمهوری اسلامی ایران کار میکند. او با اشاره به جنگ غزه گفته بود میخواست به اسرائیل آسیب بزند. یدیعوت آحرونوت نیز نوشت انگیزه این گروه حمایت از فلسطینیان بوده است.
بازداشت ۷ مظنون فلسطینی یک روز پس از آن است که پلیس و شباک در بیانیه دیگری اسامی هفت مرد اهل جمهوری آذربایجان را که به تازگی به اسرائیل مهاجرت کردهاند، به عنوان کسانی که به «وخیمترین اعمال جاسوسی» برای ایران اقدام کردهاند، منتشر کردند.
بازداشت سه نفر در ایران به اتهام «اهانت به جبهه مقاومت»
اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی از بازداشت ۳ نفر که آنها را از «اهانتکنندگان به جبهه مقاومت» نامیده، خبر داده است.
جمهوری اسلامی و گروههای شبهنظامی تحت حمایت آن در منطقه، ائتلاف خود را که ضدآمریکایی و ضداسرائیلی است، «محور مقاومت» مینامند.
سخنگوی قوه قضائیه ایران در نشست خبری روز اول آبان خود، «همنوا شدن با دشمن» در شرایط فعلی را «گناه نابخشودنی» نامید و به رسانهها هشدار داد «مراقبت کنند بهانه دست دشمن ندهند.»
او بدون اشاره به جزئیات و مصادیق، افزود: «نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی جرم بوده و مورد پیگیری قرار خواهد گرفت.»
در روزهای گذشته عبدالرضا داوری، از مقامات پیشین حکومت ایران، بهدلیل انتساب اتهام «جاسوسی» به یحیی سنوار، رهبر سیاسی پیشین گروه افراطی حماس، از سوی دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شده بود.
جمهوری اسلامی بهطور معمول، هرگونه ابراز نظرِ مخالف با سیاست حکومت دربارهٔ مسائل سیاست داخلی و سیاسی را تحمل نمیکند و با برخورد قضایی و پلیسی نسبت به آن واکنش نشان میدهد.
اسرائیل میگوید حزبالله میلیونها دلار پول نقد و طلا را در زیر یک بیمارستان پنهان کرده است
ارتش اسرائیل روز دوشنبه گفت که حزبالله صدها میلیون دلار پول نقد و طلا را در پناهگاهی که در زیر بیمارستانی در بیروت ساخته شده، پنهان کرده است و افزود که با این حال به این بیمارستان حمله نخواهد کرد.
دانیل هگاری، سخنگوی ارتش اسرائیل، دوشنبه شب گفت دو ورودی تونل مخفیگاه نصرالله در دو ساختمان روبهروی شرق و غرب بیمارستان الساحل در قلب بیروت واقع است. او افزود که در این تونل نیم میلیارد دلار پول نقد و طلا در اختیار حسن نصرالله بوده است.
فادی علامه، نماینده مجلس لبنان از حزب جنبش امل شیعه و مدیر بیمارستان الساحل اما به رویترز گفت که اسرائیل ادعاهای دروغین و تهمتآمیز مطرح میکند و از ارتش لبنان خواست که از این بیمارستان بازدید کند و نشان دهد که فقط اتاقهای عمل، بیماران و یک سردخانه دارد.
درحالی که ارتش اسرائیل خبر داده که قصد حمله به این مرکز درمانی را ندارد، او گفت که این بیمارستان در حال تخلیه است.
خبرگزاری رویترز میگوید که نمیتواند بهطور مستقل جزئیات ارائه شده توسط سخنگوی اصلی ارتش اسرائیل، دریادار دانیل هگاری، را که گفته بود سالها توسط اطلاعات اسرائیل جمعآوری شده است، تأیید کند.
حزبالله لبنان نیز واکنشی به این خبر نداشته است.
پس از حدود ۱۵ حمله هوایی ارتش اسرائیل به شعبات «قرض الحسن» در لبنان در یکشنبه شب به اتهام اینکه تأمینکننده مالی حزبالله بوده، ارتش اسرائیل دوشنبه نیز اعلام کرد که حملات بیشتری علیه مؤسسات مالی حزبالله در راه است.
به گزارش شبکه کان، صدها میلیون دلار پول نقد و طلای بسیاری در حملات یکشنبه شب در این شعبات هدف قرار گرفت. پلیس و نهادهای امدادی لبنان در آواربرداری از این نقاط به یافتن پول نقد یا طلا اشاره نکردهاند.
سخنگوی ارتش اسرائیل دوشنبه شب این را نیز تأیید کرد که «جانشین محمد جعفر قصیم، مسئول امور مالی» حزبالله در عملیات هدفمند این کشور در این روز در دمشق از پای درآمده است. این یکی از موارد معدودی است که اسرائیل عملیات هدفمند خود در خاک سوریه را تأیید کرده است.
«خطر جنگ» و وضعیت بنزین، دلار را به ۶۶ هزار تومان رساند؛ تکرار سقوط بورس به زیر ۲ میلیون واحد
نوسان شدید و ناپایداری در بازارهای مالی ایران با تداوم ریسکهای سیاسی و امنینی ناشی از احتمال اقدام نظامی اسرائیل در روز سهشنبه ادامه پیدا کرد. بورس تهران کانال دو میلیون واحدی را برای چندمین بار از دست داد و نرخ دلار در بازار آزاد از ۶۶ هزار تومان عبور کرد.
شاخص کل بورس در پایان معاملات امروز ۱۳.۳ هزار واحد دیگر کاهش ارتفاع داد و در سطح ۱ میلیون و ۹۹۳ هزار واحد ایستاد.
بورس تهران در شرایطی حمایت مهم خود در ۲ میلیون واحد را از دست داده است که پیش از این شکست چندباره این سطح باعث امیدواری سهامداران به بازگشت رونق بورس پس از سقوط سال ۱۳۹۹ شده بود.
در روزهای اخیر احتمال پاسخ نظامی اسرائیل به حمله دهم مهر ایران، در بازارهای مالی نوسانساز شده است. علاوه بر این سخنان صبح امروز مسعود پزشکیان در مورد بودجه سال آینده گمانهزنیها در مورد احتمال افزایش نرخ بنزین را افزایش داده است. بر همین اساس نرخ دلار امروز افزایش بیشتر و نوسان شدیدتری را نسبت به دیروز تجربه کرده است.
معامله گران امروز هر اسکناس دلار را در بازار آزاد ۶۶ هزار تومان معامله کردند و این در حالی است که در اوایل هفته دلار در حوالی ۶۳ هزار و ۵۰۰ تومان معامله میشد.
تحلیلگران احتمال بسته شدن قیمت دلار بودجهای تا نرخ ۵۵ هزار تومان و افزایش بخت دونالد ترامپ برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را از دیگر عوامل نوسانی شدن بازارهای ایران ارزیابی میکنند.
حزبالله لبنان اسارت تعدادی از اعضایش به دست اسرائیل را تأیید کرد
حزبالله لبنان تأیید کرد تعدادی از جنجگجویانش به اسارت ارتش اسرائیل درآمدهاند، اما به تعداد آنها اشاره نکرد.
محمد عفیف، سخنگوی این گروه مورد حمایت ایران، روز سهشنبه در نشستی خبری در حومه جنوبی بیروت به خبرنگاران گفت مسئولیت جان این اعضای حزبالله با اسرائیل است.
او با متهم کردن اسرائیل به این که کنوانسیونهای بینالمللی درباره اسرای جنگی را رعایت نمیکند، خواستار آن شد که صلیب سرخ جهانی امنیت این شبهنظامیان اسیر شده را مشخص کند.
ارتش اسرائیل در هفتههای اخیر علاوه بر حملات هوایی به آنچه اهداف حزبالله میخواند، عملیات زمینی در جنوب لبنان را نیز پیش میبرد و با جنگجویان حزبالله درگیر شده است.
تصاویر منتشر شده نشان میدهد کنفرانس خبری سخنگوی حزبالله به دلیل اعلام ارتش اسرائیل درباره حمله قریبالوقوع به نقاطی در ضاحیه، حومه جنوبی بیروت، زودتر از موعد پایان یافت.
دستکم ۱۳ کشته در حمله اسرائیل به اطراف بیمارستانی در جنوب بیروت
وزارت بهداشت لبنان میگوید در حمله هوایی اسرائیل به محلی در نزدیکی یک بیمارستان در جنوب بیروت ۱۳ نفر از جمله یک کودک کشته و ۵۷ نفر دیگر زخمی شدند.
اسرائیل اما اعلام کرده که جتهای ارتش این کشور یک هدف را در نزدیکی بیمارستان دانشگاه رفیق حریری در بیروت هدف قرار دادهاند اما به بیمارستان آسیبی نرسیده است.
خبرنگار خبرگزاری فرانسه از محل حمله میگوید چهار ساختمان در اطراف این بیمارستان با خاک یکسان شدهاند. امدادگران همچنان در جستوجوی آسیبدیدگان هستند و این نگرانی وجود دارد که آمار تلفات بیشتر شود. این حمله هیچ تلفات جانی در بین کارکنان بیمارستان نداشته است.
این در حالی است که جهاد ساعده، مدیر این بیمارستان، طی یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که مرکز اصلی پزشکی دولتی بیروت به دلیل حمله اسرائیل به هدفی در نزدیکی این بیمارستان آسیب دیده است.
این مقام اجرایی بیمارستان با اشاره به اینکه مشخص نیست که آیا بیمارستان هدف این حمله بوده یا خیر گفت: «اسرائیل هیچ خط قرمزی نمیشناسد.»
او گفت که ترکشهای مهمات سنگین، پنلهای خورشیدی بیمارستان و نمای جلویی آن را آسیب زده و پنجرههای آن را خرد کرده است.
جهاد ساعده با اشاره به اینکه مدیریت بیمارستان قصد تخلیه آن را ندارند گفت: «به دلیل هدف قرارگرفتن بیمارستانهای ضاحیه، تنها این بیمارستان باقی مانده و ما تخلیه نمیکنیم.»
ضاحیه منطقهای در حومه جنوبی بیروت و تحت تسلط حزبالله است که بارها در حملات هوایی اسرائیل علیه شبهنظامیان تحت حمایت ایران مورد هدف قرار گرفته است.