قرار سخنرانی پذیرش شکست انتخاباتی کامالا هریس
به گزارش رویترز و به نقل از منابع خبری، کامالا هریس قرار است روز چهارشنبه ساعت ۶ عصر به وقت شرق آمریکا (۲۳:۰۰ به وقت گرینویچ) سخنرانیای برای پذیرش شکست در انتخابات ریاستجمهوری در برابر دونالد ترامپ ایراد کند.
همانطور که پیشتر گزارش شده بود، هریس قصد دارد سخنرانی خود را از دانشگاه هاوارد، محل تحصیل سابقش، انجام دهد.
واکنشهای مختلف به پیروزی ترامپ از نقاط مختلف جهان
پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با واکنشهای متفاوتی از سوی مردم در جهان روبهرو شده است.
در بریتانیا فعالان محیطزیست روز چهارشنبه ۱۶ آبان یک روز پس از رأی دادن میلیونها آمریکایی به دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور، به دیوار سفارت آمریکا در لندن رنگ پاشیدند و هر دو توسط پلیس بریتانیا دستگیر شدند.
ترامپ بارها گفته است که به تغییرات آب و هوایی اعتقادی ندارد.
در اوکراین سربازان این کشور دربارهٔ پیروزی ترامپ در انتخابات اختلاف نظر دارند و یکی از آنها میگوید: ما مجبور خواهیم شد مناطقی را رها کنیم. او (دونالد ترامپ) سعی خواهد کرد تا ما را برای رها کردن مناطقی متقاعد کند.
در هندوستان هندوها پیروزی دونالد ترامپ را جشن گرفتند و یک سازمان غیرانتفاعی در بنارس، با پوسترهایی از دونالد ترامپ و آتشبازی دوستی او با نارندرا مودی، نخستوزیر هند را ستایش کردند و پیروزی ترامپ را تبریک گفتند.
پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ایران با واکنشهای متفاوتی روبهرو شده است. یک شهروند در تهران میگوید: «واقعاً خوشحالم که آقای ترامپ رئیسجمهور ایالات متحده شد.»
واکنشها در اسرائیل به پیروزی ترامپ در انتخابات
اسرائیل از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا استقبال کرده و امیدوار است که بازگشت او به قدرت به تقویت روابط میان اسرائیل و آمریکا منجر شود. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، بازگشت ترامپ به کاخ سفید را فرصتی برای آغاز دوباره همکاریها میان دو کشور خوانده و از او به عنوان «دوست واقعی اسرائیل» یاد کرده است. رهبران اسرائیل معتقدند ترامپ میتواند در مواجهه با تهدیدات نظامی جمهوری اسلامی و گروههای نیابتی آن در منطقه به اسرائیل کمک کند.
بنی گانتس و دیگر رهبران اپوزیسیون اسرائیل نیز از بازگشت ترامپ استقبال کرده و بر ادامه حمایتهای او از اسرائیل تأکید کردهاند. آنها امیدوارند ترامپ در برخورد با چالشهای امنیتی منطقهای، از جمله مقابله با نظامی شدن برنامه هستهای ایران و آزادسازی گروگانها، از مواضع سختگیرانهتری پیروی کند.
در همین حال، ترامپ از رویکرد دولت بایدن و کامالا هریس نسبت به اسرائیل انتقاد کرده و خواستار پایان سریع جنگهای جاری در غزه و لبنان شده است. او در سخنرانی پیروزی خود اعلام کرد که در دوره دوم ریاستجمهوریاش، به جای ورود به جنگهای جدید، به دنبال خاتمه دادن به جنگها خواهد بود.
این در حالی است که اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران در حال آمادهسازی برای مقابله نظامی هستند و در پی حملات اخیر اسرائیل به اهداف نظامی ایران، تهران تهدید کرده که به این حملات پاسخ خواهد داد.
افت ارزش ریال با پیروزی ترامپ
همزمان با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ارزش واحد پول ایران روز چهارشنبه به پایینترین سطح تاریخی خود سقوط کرد؛ امری که نشاندهنده چالشهای جدیدی برای تهران در بحبوحهٔ تنشهای جاری در خاورمیانه است.
نرخ دلار در بازار آزاد ایران همزمان با اعلام پیروزی دونالد ترامپ به ۷۰ هزار و ۳۰۰ تومان اوج گرفت، اما ساعاتی بعد به ۶۹ هزار و ۶۰۰ تومان کاهش یافت. حتی این رقم نیز ۷۰۰ تومان بیشتر از روز گذشته است.
هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث تعدیل نسبی نرخ ارز در بعد از ظهر روز جاری شد، اما بانک مرکزی ایران در گذشته با عرضه ارز بیشتر به بازار سعی کرده است نرخ را بهبود بخشد.
نرخ دلار در بازار آزاد ایران از سال ۱۳۹۴، زمانی که برجام امضا شد، تا خروج آمریکا از برجام در دوران ریاستجمهوری دونالد ترامپ، تنها ۱۵ درصد رشد کرد و به سه هزار و ۷۵۰ تومان رسید، اما از اردیبهشت ۱۳۹۷ تاکنون نرخ دلار در مقابل ریال ایران ۱۷۶۰ درصد جهش یافته است؛ به عبارتی، بیش از ۱۸ برابر شده است.
چنین افت سهمگینی در ارزش پول ملی ایران در حالی است که با روی کار آمدن دولت جو بایدن طی چهار سال گذشته، صادرات نفت ایران بیش از پنج برابر شده و درآمدهای نفتی ایران به شدت افزایش یافته است.
دولت جو بایدن با امید رسیدن به توافقی با ایران، سختگیری چندانی در اعمال تحریمهای نفتی علیه جمهوری اسلامی نکرد؛ موضوعی که آقای ترامپ بارها در کارزار انتخاباتی خود از آن انتقاد کرده است.
با اینحال، دونالد ترامپ روز سهشنبه به خبرنگاران گفت که موضع او ساده و روشن است: «ایران نباید به سلاح هستهای دست یابد».
او گفت که بهدنبال «آسیب رساندن» به ایران نیست و تنها میخواهد ایران سلاح هستهای نداشته باشد.
مسعود پزشکیان رئیسجمهور ایران نیز با وعده دستیابی به توافقی برای کاهش تحریمهای غرب به ریاستجمهوری رسید.
با این حال، دولت ایران در هفتههای گذشته سعی کرده که تأثیر نتایج انتخابات آمریکا بر ایران را کماهمیت جلوه دهد.
این موضع در روز چهارشنبه با اظهار نظری کوتاه از فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت پزشکیان، ادامه یافت.
او گفت «انتخاب رئیسجمهور ایالات متحده خیلی به ما ربط مشخصی ندارد. سیاستهای کلی ایران سیاستهای ثابتی است که با جابهجایی افراد تغییر نخواهد داشت».
خانم مهاجرانی همچنین بدون ارائه توضیحات بیشتر مدعی شد: «فرقی نمیکند چه کسی در ایالات متحده رئیسجمهور شود چون برنامهریزیهایمان از قبل انجام شده است».
«مردم غزه از ترامپ میخواهند به جنگ در آن منطقه پایان دهد»
خبرگزاری فرانسه در گزارشی نوشته است که ساکنان نوار غزه از دونالد ترامپ که پیروز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شد، میخواهند که به جنگ بین اسرائیل و حماس پایان دهد.
این درگیری که از حمله [گروه افراطی] حماس در هفتم اکتبر پارسال آغاز شده، «خسارات جانی و مالی زیادی به مردم غزه وارد کرده، بهطوری که بسیاری از ساکنان آواره شده، با گرسنگی و مرگ دست و پنجه نرم میکنند و بیمارستانها نیز با مشکل مواجهاند».
ممدوح الجدیبه، یکی از آوارگان، میگوید: «ما آواره و کشته شدیم… چیزی برای ما باقی نمانده است، ما خواهان صلح هستیم». او امیدوار است که ترامپ بتواند راهحلی پیدا کند و به جنگ پایان دهد. همچنین، ام احمد حرب نیز امیدوار است ترامپ به کمک مردم غزه بیاید و به رنجهای آنها پایان دهد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، از سوی دیگر، فلسطینیان کرانه باختری که از سال گذشته شاهد افزایش خشونت بودهاند، «از پیروزی ترامپ نگران هستند و معتقدند سیاستهای او به نفع اسرائیل خواهد بود و برای فلسطینیها شرایط را دشوارتر خواهد کرد».
در دوره ریاستجمهوری اول ترامپ، او سفارت آمریکا را به بیتالمقدس/اورشلیم منتقل کرد و به اشغال بلندیهای جولان توسط اسرائیل رسمیت داد. پیمانهای ابراهیم، یعنی پیمانهای دوستی با شماری از کشورهای عرب که به واسطه او شکل گرفت، خشم رهبران فلسطینی را برانگیخت، زیرا آنها این توافقات را بهعنوان «خیانت» تلقی کردند.
ابراهیم علیان، یکی از ساکنان غزه، با وجود نگرانیها، امید دارد که «ترامپ با وعدههایش برای صلح بتواند به جنگ پایان دهد و شرایط را در غزه بهبود بخشد».
تبریک اردوغان به ترامپ: امیدوارم بحران اوکراین و فلسطین پایان یابد
رئیسجمهور ترکیه با تبریک به دونالد ترامپ به خاطر پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا اظهار امیدواری کرده است که بحرانهایی نظیر جنگ اوکراین و موضوع فلسطین در دوران ریاستجمهوری او به پایان برسد.
رجب طیب اردوغان روز چهارشنبه با انتشار پیامی در شبکه ایکس همچنین اظهار امیدواری کرد که روابط ترکیه و آمریکا تقویت شود و نوشت: «به دوستم دونالد ترامپ که پس از یک مبارزه بزرگ انتخاباتی پیروز و دوباره به ریاستجمهوری آمریکا برگزیده شده، تبریک میگویم و امیدوارم در این دوره روابط ترکیه و آمریکا تقویت شود و بحرانهای جهانی، خصوصاً موضوع فلسطین و جنگ اوکران خاتمه یابد».
دونالد ترامپ پیشتر مخالفت خود را با تأمین مالی و تسلیحاتی اوکراین اعلام کرده و گفته بود به جنگ روسیه و اوکراین پایان خواهد داد.
تایمز اسرائیل نیز روز ۹ آبان گزارش داد که آقای ترامپ به نخستوزیر اسرائیل ضربالاجل داده که جنگ کشورش با گروه افراطی حماس در غزه را تا زمان تحلیف او، در صورت پیروزی در انتخابات، به پایان برساند.
این گزارش به نقل از یک مقام پیشین دولت آمریکا و یک مقام اسرائیلی میگوید آقای ترامپ نخستین بار در دیدار اواخر تابستان امسال که بنیامین نتانیاهو در سفر به آمریکا با او در اقامتگاه شخصیاش در فلوریدا ملاقات کرد، این درخواست را مطرح کرد.
به نوشته تایمز اسرائیل، آقای ترامپ به نتانیاهو گفت اگر به کاخ سفید بازگردد، جنگ غزه باید تمام شده باشد.
امیدواری محمود عباس به حمایت ترامپ از تشکیل کشور مستقل فلسطین
محمود عباس رئیس تشکیلات فلسطینی، ضمن تبریک پیروزی دونالد ترامپ، گفت اطمینان دارد آقای ترامپ از «رویای مشروع» فلسطینیها برای داشتن کشوری مستقل حمایت خواهد کرد.
محمود عباس در بیانیهای خطاب به رئیسجمهور منتخب آمریکا، ضمن تأکید بر «تعهد فلسطینیان به دنبالکردن هدف آزادی، حق تصمیمگیری برای خود و تشکیل کشوری بر اساس قوانین بینالمللی» نوشت: «ما اطمینان داریم که ایالات متحده تحت رهبری شما از آرزوی مشروع مردم فلسطین حمایت خواهد کرد.»
راهیابی یاسمین انصاری، سیاستمدار ایرانیتبار به مجلس نمایندگان
یاسمین انصاری، فعال محیط زیست و سیاستمدار ۳۲ ساله ایرانیتبار، به مجلس نمایندگان ایالات متحده راه یافت.
خانم انصاری موفق شد از حوزه سوم ایالت آریزونا به عنوان یک نماینده دموکرات به مجلس نمایندگان راه یابد.
یاسمین انصاری از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ عضو شورای شهر فینیکس ایالت آریزونا بود. در زمان انتخابشدن به عنوان عضو شورای شهر فینیکس، جوانترین فردی بود که به این جایگاه رسیده است.
خانم انصاری فرزند یک زوج مهاجر ایرانیاست و در دانشگاههای استنفورد و کمبریج در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته روابط بینالملل تحصیل کرده است.
یاسمین انصاری در دوره تحصیل در دوره کارشناسی، در دفتر نانسی پلوسی کارآموزی کرد و پس از فارغالتحصیلی هم به عنوان مشاور ارشد سیاسی بان کی مون دبیرکل وقت سازمان ملل متحد مشغول به کار شد.
پیش از او نیز استفانی بایس، که پدری ایرانی دارد، به عنوان اولین آمریکاییِ ایرانیتبار، و متعلق به جناح جمهوریخواهان، به مجلس نمایندگان راه یافت.
گفتوگوی رادیو فردا با تحلیلگران درباره بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید
بازگشت تاریخی دونالد ترامپ به کاخ سفید با واکنشهای زیادی در جهان روبهرو شده است. شماری از تحلیلگران سیاسی در گفتوگو با رادیو فردا دیدگاههای خود را در این زمینه ابراز کردهاند.
اسلامی: صنعت هستهای تحت تاثیر آمدوشد در دیگر کشورها نیست
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در حاشیهٔ نشست هیئت دولت گفت که برنامه هستهای جمهوری اسلامی «تحت تاثیر هیچ آمدوشدی قرار ندارد و تغییر نمیکند.»
محمد اسلامی افزوده که «اهداف راهبردی جمهوری اسلامی ایران منافع و اهداف خودش را دنبال میکند.»
به نظر میرسد این اظهارات پس از سخنان دونالد ترامپ هنگام انداختن رأی خود به صندوق بیان میشود که دربارهٔ ایران گفته بود: «امکان ندارد بگذاریم ایران به سلاح هستهای دست یابد. ما نمیخواهیم به ایران آسیب بزنیم؛ اما امکان ندارد که این کشور به بمب اتمی برسد».
دونالد ترامپ در اولین دور از ریاستجمهوری خود از برجام خارج شد و تحریمهای شدیدی را علیه فعالیتهای هستهای ایران برقرار کرد.