لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۹

قوه قضائیه: جمشید شارمهد پیش از اعدام «فوت کرد»؛ آلمان: ایران مسئول مرگ اوست


جمشید شارمهد، شهروند دو تابعیتی ایرانی-آلمانی
جمشید شارمهد، شهروند دو تابعیتی ایرانی-آلمانی

سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی می‌گوید جمشید شارمهد اعدام نشده، بلکه پیش از اجرای حکم، «فوت» کرده بود.

اصغر جهانگیر روز سه‌شنبه ۱۵ آبان‌ از جمشید شارمهد، شهروند ایرانی- آلمانی ساکن آمریکا، به عنوان «تروریست» نام برد و گفت دستگاه قضایی ایران او را با توجه به «اقدامات تروریستی»اش، به عنوان یک شهروند ایرانی محاکمه و به اعدام محکوم کرد.

در واکنش به این خبر، آلمان گفت که جمهوری اسلامی ایران مسئول مرگ جمشید شارمهد است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، یک مقام آلمانی روز سه‌شنبه با اشاره به این که آقای شارمهد توسط ایران ربوده شد، افزود که او «سال‌ها بدون برگزاری دادگاه عادلانه و در وضعیت غیرانسانی و بدون مراقبت پزشکی لازم حبس بود. ایران مسئول مرگ او است.»

قوه قضائیه جمهوری اسلامی روز هفتم آبان‌ بدون اشاره به کلمه «اعدام»، از عبارت «رسیدن به سزای اعمال» برای جمشید شارمهد استفاده کرده بود؛ موضوعی که با توجه به صدور حکم نهایی و قطعی، به «اعدام» او تعبیر شده بود.

خبر اعدام شارمهد در حالی امروز تکذیب شده که مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور اسلامی ایران، واکنش تند آلمان نسبت به انتشار این خبر را محکوم کرده و به‌صورتی سخن گفته بود که اعدام شارمهد را تأیید می‌کرد.

او گفته بود: «باورکردنی نیست وقتی یکی را در کشورمان اعدام می‌کنیم، می‌گویند شما حقوق بشر را رعایت نمی‌کنید اما آن‌ها که زنان و کودکان می‌کشند و راه آب و نان مردم را می‌بندند، انسان هستند؟»

اعلام این خبر با واکنش تند آلمان، اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا همراه شد. آلمان یک روز بعد، سفیر خود را از تهران فراخواند و از تعطیلی کنسولگری‌های جمهوری اسلامی در این کشور خبر داد.

وزارت خارجه آلمان روز هشتم آبان‌ در پستی در شبکه ایکس (توئیتر سابق) نوشت که «ما شدیدترین اعتراض‌های خود را به اقدامات رژیم ایران اعلام کردیم و این حق را برای خود محفوظ می‌دانیم که اقدام بیشتری انجام دهیم».

آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، هم «اعدام» آقای شارمهد را «تازه‌ترین اقدام شنیع در تاریخ طولانی سرکوب فراملی رژیم ایران» خواند.

آقای پیلی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «شارمهد از اول نباید زندانی می شد. ربایش و انتقال او به ایران و همچنین محاکمه ساختگی و گزارش‌ها درباره شکنجه او شنیع بود».

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم هشتم آبان‌ماه «اعدام» جمشید شارمهد را به شدت محکوم کرد و گفت: «اتحادیه اروپا اقداماتی را در پاسخ به این اقدام در نظر دارد».

با این حال غزاله شارمهد دختر این شهروند آلمانی-آمریکایی خواستار اثبات مرگ پدرش شده و با توصیف «اعدام‌کنندگان» پدرش به عنوان «جهادی‌های بزدل حکومت اشغالگر»، خواستار مجازات آن‌ها شده بود.

فرزند جمشید شارمهد همچنین با طرح چند پرسش، خواستار ارائه مدرک در زمینه تأیید خبر اعدام پدرش شده بود.

او گفته بود که خانواده‌اش «هیچ بیانیه تسلیت یا اظهارنظری که شامل بازگشت فوری پدرم (مرده یا زنده) و مجازات شدید قاتلان رژیم اسلامی نباشد، را نمی‌خواهد».

جمشید شارمهد در جریان سفری تجاری در دوران همه‌گیری کووید ۱۹، به ناچار در هتلی در دوبی اقامت داشت که به‌دست نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی ربوده و به ایران منتقل شد.

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، روز هفتم آبان با انتشار بیانیه دادستانی تهران ادعا کرده بود که جمشید شارمهد در «طراحی عملیات‌های تروریستی متعدد» نقش داشته که یکی از آن‌ها «بمب‌گذاری و انفجار حسینیه سیدالشهدا شیراز» بوده است.

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در سال ۱۳۹۹، آقای شارمهد را به طراحی همین انفجار متهم کرده بود. در انفجار ۲۴ فروردین سال ۸۷ در این حسینیه، ۱۴ تن کشته شدند.

خانوادهٔ آقای شارمهد این اتهام را «مضحک» دانسته‌ و آن را رد کرده‌‌‌ بودند.

XS
SM
MD
LG