روزنامهٔ نیویورک تایمز بهنقل از منابع خود گزارش داد که ایلان ماسک، کارآفرین سرشناس و مشاور ارشد رئیسجمهور منتخب آمریکا، با امیرسعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل، دیدار و گفتوگو کرده است.
این روزنامه روز پنجشنبه ۲۴ آبان بهنقل از مقامهای ایرانی که خواستهاند نامشان فاش نشود، گزارش داد که دیدار ایلان ماسک با امیرسعید ایروانی روز دوشنبه ۲۱ آبان در مکانی نامعلوم انجام شده و بیش از یک ساعت به طول انجامیده است.
دو مقام ایرانی موضوع بحث در این دیدار را «چگونگی کاهش تنش بین ایران و ایالات متحده» عنوان کرده و در گفتوگو با نیویورک تایمز، این دیدار را «سازنده» و به عنوان «خبر خوب» توصیف کردهاند.
ایلان ماسک و مقامات جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به این گزارش نشان ندادهاند. استیون چانگ، مدیر ارتباطات دفتر دونالد ترامپ، نیز در پاسخ به نیویورک تایمز گفته است دربارهٔ گزارشهای مربوط به جلسات خصوصی اظهارنظر نمیکند.
از آقای ماسک بهعنوان قدرتمندترین مشاور و حامی دونالد ترامپ در دورهٔ اخیر یاد شده و بهنوشتهٔ نیویورک تایمز، او تقریباً در تمامی مصاحبههای اخیر آقای ترامپ حضور داشته است.
یکی از مقامات ایرانی به نیویورک تایمز گفته است که دیدار دوشنبه به درخواست ایلان ماسک برگزار شد و امیرسعید ایروانی مکان ملاقات را تعیین کرد.
ایلان ماسک چند روز پیش نیز از بهرهمندی آمریکا از استعداد ایرانیان سخن گفته بود. او در واکنش به ابراز نظر یک شهروند ایرانیتبار مقیم آمریکا به انتخابات این کشور و انتخاب دونالد ترامپ نوشت: «آمریکا از ورود ایرانیان بسیار با استعداد بهرهمند شده است».
در هفتههای اخیر از یک سو موضوع بازگشت سیاست «فشار حداکثری» بر ایران مطرح شده و از سوی دیگر دونالد ترامپ بر شرایط آسان خود در قبال ایران تصریح کرده است.
آقای ترامپ ۱۵ آبان پس از رای دادن در فلوریدا به خبرنگاران گفت به دنبال «آسیب رساندن به ایران» نیست اما تهران «نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد». او همچنین افزود شرایطی «بسیار آسان» در قبال ایران دارد و دوست دارد که ایران «کشوری بسیار موفق» باشد.
چند روز پیش نیز برایان هوک، نماینده دولت قبلی ترامپ در امور ایران که گفته میشود در دولت جدید نیز حضور دارد، بر «تضعیف و انزوای» جمهوری اسلامی تاکید کرد.
او به شبکه سیانان گفت که «هدف آقای ترامپ تغییر رژیم جمهوری اسلامی نیست، چرا که مردم ایران باید در رابطه با آینده خود تصمیم بگیرند» و رئیس جمهور جدید آمریکا در پی «انزوای دیپلماتیک جمهوری اسلامی و تضعیف اقتصاد آن» است.
به گفته آقای هوک، این سیاست در راستای ناتوان کردن ایران برای تامین مالی گروههای نیابتی «که ثبات منطقه، شرکای خاورمیانهای ما و اسرائیل را به هم میزنند» خواهد بود.
نیویورک تایمز در گزارش جدید خود نوشته است که نشست یک مقام ارشد ایرانی با ایلان ماسک احتمالا نشانگر تغییر لحن تهران و واشینگتن نسبت به یکدیگر در دولت آینده ترامپ، به رغم تنشهای قبلی بین دو طرف، باشد.
کارولین لویت، سخنگوی تیم انتقالی دولت دونالد ترامپ، بدون اظهار نظر درباره دیدار ایلان ماسک با امیرسعید ایروانی گفت که شهروندان آمریکا به این دلیل دونالد ترامپ را انتخاب کردند چون به او «برای رهبری کشورمان و برقراری صلح توام با اقتدار در سراسر جهان اعتماد دارند».
دونالد ترامپ در دولت اول خود توافق هستهای با ایران، موسوم به برجام، را یکطرفه لغو کرد و تحریمهای سنگینی را علیه تهران به اجرا گذاشت. او برجام را «توافقی به شدت یکطرفه» نامیده بود که به عقیدهاش «هرگز نباید انجام میشد». آقای ترامپ همچنین دستور ترور قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران، را صادر کرد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نیز به تلافی این اقدامات هر گونه مذاکرهای با ترامپ را ممنوع کرد و مقامات ایرانی تهدید کردند که انتقام کشته شدن قاسم سلیمانی را خواهند گرفت.
دادستان فدرال آمریکا هفته گذشته با تشکیل پروندهای ایران را متهم کرد که قصد داشته است قبل از انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، دوناتلد ترامپ را ترور کند، اتهامی که ایران آن را رد کرده است.