لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۳۵

هشدار عراقچی در آستانهٔ نشست شورای حکام: صدور قطعنامه علیه ایران تحریک‌آمیز است


عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ ایران
عباس عراقچی، وزیر خارجهٔ ایران

در آستانهٔ برگزاری نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، وزیر خارجهٔ ایران می‌گوید طرح فرانسه، آلمان و بریتانیا برای ارائهٔ قطعنامه علیه جمهوری اسلامی در این نشست، «ناموجه» و «تحریک‌آمیز» است.

عباس عراقچی صبح چهارشنبه ۳۰ آبان‌ماه در تماس تلفنی با ژان نوئل بارو، همتای فرانسوی خود، گفت این اقدام به «پیچیده‌تر شدن موضوع» خواهد انجامید.

او در یک گفت‌و‌گوی تلفنی با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز هشدار داد: «در صورتی که طرف‌های مقابل بی‌توجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستورکار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.»

نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار است چهارشنبه، ۳۰ آبان، برگزار شود و به گزارش رویترز، قدرت‌های اروپایی در صدد صدور قطعنامه‌ای علیه ایران در این نشست هستند. این طرح از حمایت ایالات متحده نیز برخوردار است.

عراقچی پیش از تحریم کشتیرانی ایران در روز ۲۸ آبان ۱۴۰۳ از سوی اتحادیهٔ اروپا و بریتانیا نیز هشدارهایی در این زمینه داده بود که مؤثر نبود.

مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از افزایش دوباره ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی ایران خبر داده، اما گفته تهران اخیراً وعده داده تا حجم ذخایر اورانیوم با غلظت بالای خود را دیگر افزایش ندهد، به شرط آن‌که شورای حکام آژانس قطعنامه‌ای علیه تهران صادر نکند.

بر اساس گزارش فصلی که رافائل گروسی برای شورای حکام آژانس تهیه کرده و برخی خبرگزاری‌های غربی روز سه‌شنبه ۲۹ آبان بخش‌هایی از آن را منتشر کردند، او تصریح کرده ایران تا ۲۶ اکتبر، بیش از سه هفته پیش، حدود ۱۸۲.۳ کیلوگرم ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی داشته که ۱۷.۶ کیلوگرم بیشتر از ماه اوت است.

این گزارش می‌افزاید ایران در جریان مذاکرات اخیر با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی متعهد شد گسترش ذخایر اورانیوم بسیار غنی‌شدهٔ خود را متوقف کند و از آن زمان اقدامات مقدماتی برای دستیابی به آن را اجرا کرده است.

آقای گروسی اخیراً سفری به ایران داشت تا مقامات جمهوری اسلامی را به افزایش همکاری‌ها و رفع نگرانی‌های آژانس متقاعد کند. مقام‌های جمهوری اسلامی در این دیدارها بارها تأکید بر همکاری کرده، اما تکرار کردند که این همکاری تحت فشار صورت نخواهد گرفت.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، در دیدار با مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرد تهران آماده است به منظور «رفع ابهامات و شبهاتی» که دربارهٔ فعالیت هسته‌ای ایران وجود دارد با این نهاد بین‌المللی «همکاری و همگرایی» داشته باشد.

بر اساس گزارش آژانس انرژی اتمی، ایران تنها کشور غیرهسته‌ای است که اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند که فاصله‌ای کم با سطح ۹۰ درصدی مورد نیاز برای سلاح‌های اتمی دارد.

آژانس در گزارش‌های فصلی خود بارها نسبت به عدم همکاری ایران با این نهاد و همچنین عدم پاسخ معتبر به سوالات پیشین انتقاد کرده است.

پیش از این وزیر خارجه ایران درباره «شرایط بحرانی» یک سال باقی‌مانده تا انقضای برجام و اقدام احتمالی اروپا برای فعال کردن مکانیسم ماشه هشدار داده بود.

اعتبار قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که بر برجام صحه گذاشت، ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ میلادی (۲۶ مهر ۱۴۰۴) به انقضا می‌رسد و محدودیت‌های هسته‌ای علیه ایران پایان می‌یابد.

«اسنپ‌بک» یا «مکانیسم ماشه» امکان بازگشت فوری و خودکار تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل در شرایط خاص عدول ایران از تعهدات هسته‌ایش را فراهم می‌کند.

XS
SM
MD
LG