لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۸ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۹:۱۶

آلودگی هوا علت «حدود ۵۰ هزار مورد» از مرگ‌ومیر سالانه در ایران است


رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌گوید سالانه حدود ۴۵۰ هزار مورد مرگ ناشی از عوامل مختلف در ایران روی می‌دهد که «حدود ۵۰ هزار مورد» آن مرتبط با آلودگی هوا است؛ یعنی تقریبا حدود ۱۲ درصد از کل موارد مرگ‌ومیر در کشور.

محمدصادق حسنوند شنبه سوم آذر با تأکید بر این‌که آلودگی هوا «یکی از عوامل خطر جدی و مهم‌ترین آلایندهٔ محیط زیستی است»، به ایرنا گفت: «مهم‌ترین آلاینده‌ای که در حال حاضر در کشور وجود دارد و تعداد روزهای ناسالم را رقم می‌زند، ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون است.»

آقای حسنوند با بیان این‌که این آلاینده که به‌عنوان ترکیب سرطان‌زا شناخته شده، از سال ۱۳۹۰ تاکنون اندازه‌گیری می‌شود، گفت در بازهٔ زمانی سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۷ تغییرات این آلاینده کاهشی و علت آن «ناپایداری جوی و بارندگی‌های مناسب در کشور بود».

با این حال او گفت در سال ۱۳۹۷ که بهترین سال از لحاظ آلودگی هوا بود، «میانگین غلظت ذرات معلقِ کمتر از ۲.۵ میکرون در شهر تهران ۲۷ میکروگرم بر متر مکعب بود که این عدد ۵.۵ برابر حد سلامت است».

به‌گفتهٔ این مقام دانشگاه علوم پزشکی تهران، بعد از این سال‌ها، یعنی چهار سال متوالی تقریباً روند افزایش غلظت آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون بوده است و «رکورد افزایش آلایندهٔ هوا در آن چهار سال زده شد».

محمدصادق حسنوند با اشاره به این‌که برنامه‌ای برای کنترل آلاینده‌ها وجود ندارد، تأکید کرد که کاهش غلظت آلاینده‌ها وابسته به پربارش بودن و ناپایداری جوی است و اگر هوا پایدار باشد، غلظت آلاینده‌ها نیز افزایش می‌یابد.

این در حالی است که اکنون میزان ذرات معلقِ کمتر از ۲.۵ میکرون در کشور «شش برابر حد سلامتی دنیا» و استاندارد سازمان جهانی بهداشت است.

رئیس مرکز تحقیقات آلودگی هوای دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین با اشاره به گریزناپذیر بودن استفاده از مازوت به‌عنوان سوخت نیروگاه‌ها تأکید کرد که مشکل فقدان تجهیزات کنترل آلودگی هوا در این مراکز و در صنایع است.

او همچنین به نقش تحریم‌ها که اغلب آن‌ها از سوی آمریکا و به‌دلیل برنامه هسته‌ای ایران وضع شده است، اشاره کرد و با تأکید بر این‌که تحریم‌ها اثرگذار بوده، افزود: «اگر سرمایه‌گذاری درستی در این بخش انجام می‌شد، نیروگاه‌های ما مستهلک نمی‌شدند و می‌توانستند راندمان بهتری داشته باشند».

با استفاده از گزارش‌های ایرنا و رادیو فردا؛ پ.م/ر.ش
XS
SM
MD
LG