لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۲۰

اسناد کشف‌شده از حکومت اسد؛ از دستور بمب‌گذاری ساختگی تا اعدام به اسم «شهادت»


برخی اسناد محرمانه و امنیتی که مخالفان حکومت بشار اسد می‌گویند پس از سقوط حکومت او به‌دست آورده‌اند، نشان می‌دهد که عامل شماری از بمب‌گذاری‌ها و وقایع تروریستی در سوریه خود حکومت بوده است.

در این اسناد که برخی رسانه‌های عربی ازجمله العربیه و الحره آن را منتشر کرده‌اند، ازجمله ذکر شده که این اقدامات با هدف «متقاعد کردن افکار عمومی داخلی و خارجی به فعالیت گروه‌های مسلح تروریست» انجام شده است.

رادیوفردا مستقلاً قادر به تأیید این اسناد نیست.

در پی سقوط ناگهانی نظام حاکم بر سوریه و فرار بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع این کشور، به روسیه، اغلب رؤسای دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی نیز از این کشور گریختند، اما شمار بسیاری از اسناد اطلاعاتی و امنیتی از آنان به جا مانده است که برخی زوایای سیاست‌های داخلی و خارجی حکومت بشار اسد را روشن می‌کند.

سند کاملاً سری

یکی از این اسناد به تاریخ ۸ مه ۲۰۱۲ (۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۱) که متعلق به سازمان اطلاعات خارجی سوریه است، مربوط به فرمان بمب‌گذاری در منطقه «قزاز » در حومه دمشق با هدف «متقاعد کردن افکار عمومی داخلی و خارجی به فعالیت گروه‌های مسلح تروریست» است.

این سند، خواستار انجام «انفجار انتحاری با استفاده از یک خودرو حاوی مقادی زیادی مواد منفجره در زمان اوج ازدحام جمعیت» و «به تأخیر انداختن رسیدن نمایندگان رسانه‌ها به محل حادثه به‌منظور جلوگیری از کشف ساختگی بودن این انفجار» است.

علوی‌ها از قربانیان نظام اسد

با وجود این‌که بشار اسد از طایفۀ علوی‌ها است که از اقلیت‌ها در سوریه محسوب می‌شود، اما این اسناد نشان می‌دهد که این طایفه، همچون دیگر اقشار جامعۀ سوریه، قربانی سیاست‌های نظام پیشین حاکم بر سوریه بوده‌اند.

سندی دیگر که تلویزیون الحره از آن مطلع شده و آن را منتشر کرده، صدور فرمان «اعدام دو هزار و ۴۵۹» نظامی علوی را نشان می‌دهد. طبق این سند، این اقدام باید به‌گونه‌ای انجام شود که به خانواده‌هایشان گفته شود «آن‌ها در میدان‌های جنگ شهید شدند».

براساس این سند، دلیل اعدام این نظامان علوی، سرپیچی از دستورات فرماندهان بوده است.

سندی دیگر که تاریخش به اول مارس ۲۰۱۵ (۱۰ اسفند ۱۳۹۳) بازمی‌گردد، صدور فرمان بازداشت یک هزار و ۷۹۶ نظامی علوی را نشان می‌دهد و این اقدام نیز باید به‌گونه‌ای انجام گیرد که به خانواده‌هایشان گفته شود آن‌ها «ربوده شده‌اند».

فرزند مفتی اعظم سابق، از قربانیان نظام اسد

یکی از مواردی که اسناد به‌جامانده از سازمان اطلاعاتی و امنیتی حکومت آقای اسد نشان می‌دهد که سازمان اطلاعات سوریه عامل ترور «ساریه حسون»، پسر احمد بدرالدین حسون، مفتی سابق این کشور، است.

احمد بدرالدین حسون از حامیان بشار اسد بود، اما سند منتشرشده نشان می‌دهد که بخش مأموریت‌های ویژه در اداره اطلاعات نیروی هوایی ۲۹۱، یک سرهنگ با نام «سهیل حسن» را مأمور ترور فرزند حسون در روز ۲۹ سپتامبر ۲۰۱۱ (۷ مهر ۱۳۹۰)، با استفاده از یک خودرو غیرنظامی کرده بود.

پس از این واقعه، احمد بدرالدین حسون سخنرانی تأثیرگذاری با موضوع «جنایت‌های اپوزیسیون» ایراد کرد مبنی بر این‌که پسرش را «تنها به‌دلیل حمایت پدرش از نظام حاکم» کشت.

اسناد دیگر

جدا از سیاست داخلی و روابط خارجی، برخی اسناد منتشرشده نیز مربوط به ولخرجی‌های خانوادۀ آقای اسد است، درحالی‌که دولت و حکومت او پیوسته مدعی بود تحریم‌های آمریکا و اروپا علیه سوریه زندگی روزانۀ شهروندان این کشور را مختل کرده است.

یکی از این اسناد، مخارج روزانۀ ماهر اسد، برادر رئیس‌جمهور مخلوع سوریه، را نشان می‌دهد که حاوی هزینه‌های متنوع است، ازجمله پرداخت حقوق گزاف به یک شخص روس که وظیفۀ آموزش اسب‌سواری به «شام»، دختر ماهر اسد، را بر عهده داشت.

صدها هزار سند دربارۀ «جنایت‌های حکومت بشار اسد»

در همین حال، روزنامه بریتانیایی تایمز، از آرشیوی حاوی ۱.۳ میلیون سند رسمی پرده برداشته با این عنوان که «جنایت‌های سازماندهی‌شدۀ حکومت بشار اسد، رئیس‌جمهور مخلوع سوریه» را نشان می‌دهد.

بنا بر این گزارش، این آرشیو را بیل وایلی، حقوقدان و محقق کانادایی، با کمک یک گروه سوری جمع‌آوری کرده و می‌تواند «نقش محوری در تحقق عدالت و مجازات مسئولان جنایت‌‌های سازمان‌یافته در سوریه داشته باشد - که ابعاد کامل آن هنوز کشف و روشن نشده است.»

روزنامۀ تایمز بریتانیا می‌افزاید که این اسناد طی سال‌های گذشته از داخل سوریه به‌طور مخفیانه به یک شهر اروپایی منتقل شد تا در آن‌‌جا عکس‌برداری دیجیتالی صورت گیرد.

بنا بر این گزارش، گروهی که در انتقال اسناد از سوریه دست داشت، متشکل از ۴۳ نفر است که در پوشش چوپان و بازرگان، اسناد را از راه‌های مختلف به خارج از سوریه قاچاق و منتقل می‌کردند.

XS
SM
MD
LG