لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۳۹

تهدید ترکیه به اقدام نظامی علیه نیروهای کرد در سوریه


هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه

وزیر خارجه ترکیه گفت اگر دولت جدید سوریه نتواند به نگرانی‌های آنکارا در مورد گروه‌های کُرد فعال در سوریه رسیدگی کند، ترکیه برای تضمین امنیت خود به «هر کاری که لازم باشد» دست خواهد زد.

هاکان فیدان روز شنبه اول دی در گفت‌وگو با شبکه فرانسه۲۴ گفت آنکارا ترجیح می‌دهد که دولت جدید دمشق در راستای وحدت ارضی و حاکمیتش خود به این موضوع رسیدگی کند. او تأکید کرد که فعالیت «یگان‌های مدافع خلق» کرد موسوم بهٔ ی‌پ‌گ در خاک سوریه باید «فوراً متوقف شود».

ترکیه که بر هماهنگی خود در طول سال‌ها با شورشی‌های حاکم بر اِدلِب، پیش از دستیابی آن‌ها به قدرت در دمشق تأکید کرده، از آغاز سقوط حکومت بشار اسد در دو هفته اخیر نیروهای نظامی زیادی را همراه با شبه‌نظامیان متحدش در مرز با سوریه متمرکز کرده است.

به نوشته وال‌استریت جورنال، ظاهراً هدف از این استقرار قوا، آغاز حمله به کردهای متحد آمریکا در سوریه است.

ترکیه شبه‌نظامیان کُرد «یگان‌های مدافع خلق» را که متحد «نیروهای سوریه دموکراتیک» هستند، امتداد حزب کارگران کردستان ترکیه، موسوم به پ‌کاکا می‌داند. ترکیه ۴ دهه با نیروهای پ‌کاکا در جنگ بوده و در طول سال‌ها به نیروهای آن‌ها در سوریه یا بخش کردنشین شمال عراق حمله کرده است.

در پی سقوط حکومت اسد، ترکیه و گروه‌های شبه‌نظامی مورد حمایت آنکارا در سوریه کنترل شهر مَنبِج را از دست «نیروهای سوریه دموکراتیک»، موسوم به «قسد» خارج کردند.

مظلوم عبدی، فرمانده «قسد» در روزهای اخیر گفته بود او در پی راه حلی برای مذاکره با ترکیه است. اما هاکان فیدان روز شنبه گفت «واقعیت جدیدی» در سوریه وجود دارد و نیروهای «قسد» باید با دولت تازه در دمشق به توافق برسند.

او افزود «ی‌پ‌گ به خوبی می‌داند که خواستهٔ ما چیست، ما هیچ تهدیدی علیه کشورمان را نمی‌پذیریم؛ نه تهدیدات موجود و نه تهدیدات بالقوه».

به گفته وزیر خارجه ترکیه، اگر این اتفاق نیفتد، ترکیه از «امنیت ملی خود محافظت خواهد کرد». او در پاسخ به پرسش شبکه فرانسه۲۴ که آیا این اقدامات شامل گام‌های نظامی نیز خواهد شد، گفت «هر چه که لازم باشد». هاکان فیدان روز جمعه نیز گفته بود نیروهای ی‌پ‌گ باید سلاح خود را بر زمین بگذارند.

نیروهای «قسد» که متحد آمریکا در شکست داعش بوده و هنوز نیز وظیفه مراقبت از زندانیان داعش در اردوگاه‌ها را برعهده دارند، از آمریکا و سایر اعضای ناتو درخواست کمک کرده و از جمله برای مقامات آمریکا و رهبران بانفوذ مسیحی آمریکا نامه نوشته‌اند تا مانع از آغاز حملات گسترده ترکیه و شبه‌نظامیان همسو با آنکارا به شهرها و مواضع کردها در سوریه شوند.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، هفته گذشته هشدار داد که گروه داعش در این دوره تلاش خواهد کرد تا توانایی‌های خود را بازسازی کند.

هشدار آلمان به ترکیه

وزیر خارجه آلمان نیز که روز جمعه در آنکارا با همتای ترکیه‌ای خود و همچنین با رئیس سازمان اطلاعات و امنیت ترکیه دیدار کرد، به وجود «نگرانی مشروع» در این کشور اشاره کرد اما به ترکیه نسبت به اقداماتی که به تشدید بحران نظامی در مناطق تحت سلطه کردها در سوریه منجر شود، هشدار داد.

آنالنا بائربوک گفت به‌ویژه امنیت کردها در شمال و شمال شرق سوریه برای آزادی و آینده امن سوریه حیاتی است. شبه‌نظامیان کرد حدود یک سوم از خاک سوریه را در کنترل خود دارند.

بیلهان آلاگوز، استاد روابط بین‌الملل در دانشگاه مرمره در استانبول به خبرگزاری فرانسه گفت نبود نیروهای روسی و ایرانی یا ارتش بشار اسد، فرصتی برای ترکیه برای جنگ خود علیه پ‌کاکا و ی‌پ‌گ ایجاد کرده است.

ترکیه از سال‌ها پیش گروه موسوم به «ارتش ملی سوریه» را که از مخالفان سکولار بشار اسد بودند، در جنگ خود با نیروهای کرد فعال در سوریه مورد حمایت قرار داده بود. نیروهای «ارتش ملی سوریه» در روزهای اخیر در حال پیشروی به سوی شرق رود فرات بوده‌اند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، این تحرکات ممکن است آنکارا را در خط مقابله،‌ هم با واشینگتن و هم با حاکمان جدید سوریه قرار دهد.

از سوی دیگر، با وجود تفاهم آتش‌بسی که با حمایت آمریکا به‌دست آمد، به گزارش دیده‌بان حقوق بشر سوریه، درگیری‌های مسلحانه روز شنبه در منبج به مرگ ۱۴ تن از شبه‌نظامیان مورد حمایت ترکیه و ۵ تن از «نیروهای سوریه دموکراتیک» منجر شد.

XS
SM
MD
LG