مقامات بلندپایه آمریکا میگویند اقدام ترکیه و متحدان شبهنظامی آن در استقرار شمار زیادی نیرو در طول مرز سوریه، میتواند نشاندهندهٔ آمادگی برای آغاز «حملهٔ گسترده» به مناطق تحت کنترل کٔردهای سوریِ مورد حمایت آمریکا باشد.
مقامات ارشد آمریکایی روز دوشنبه ۲۶ آذر به وال استریت جورنال گفتند نیروهایی که ترکیه و متحدانش در مرز با سوریه مستقر کردهاند، شامل شبهنظامیان و همچنین فرماندهان ترکیهای هستند که در «پوشش غیرنظامی»، همراه با «قوای بزرگی از توپخانه» در نزدیکی کوبانی، شهر مرکزی کُردنشین سوریه، در جوار ترکیه، مستقر شدهاند.
یکی از مقامات منبع این گزارش گفته که حمله ترکیه «هر لحظه» ممکن است آغاز شود.
بر اساس این گزارش، استقرار قوای ترکیه در مرز با سوریه، که از اوایل ماه جاری میلادی، به موازات پیشروی شورشیهای سوری از ادلب به سوی دمشق، آغاز شد تقریباً به همان تعدادی است که ترکیه در سال ۲۰۱۹ در مرز خود با بخش شمال شرقی سوریه مستقر کرده بود.
به گفتهٔ یکی از منابع مورد گفتوگو با وال استریت جورنال، دولت آمریکا اکنون بر این وضعیت متمرکز شده و برای خویشتنداری (از سوی ترکیه) فشار میآورد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب، روز دوشنبه در یک نشست خبری در اقامتگاه خود در فلوریدا، در اشاره به وضعیت سوریه گفت شورشیهایی که حکومت بشار اسد را ساقط کردند، «در کنترل» ترکیه هستند.
آقای ترامپ که پیش از فروپاشی حکومت اسد تأکید کرده بود آمریکا نباید در رویدادهای جاری سوریه دخالت کند، در سخنان روز دوشنبه خود نیز اظهار داشت «هیچکس نمیداند طرف مقابل (حاکمان تازه به قدرت رسیده) چه کسانی هستند (چه ماهیتی دارند)، ولی من میدانم؛ ترکیه، ترکیه که پشت این (حرکت) بود».
او در عین حال رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، را فردی هوشمند که ارتشی قدرتمند ایجاد کرده، نامید و افزود ترکیه «هزاران سال خواهان این (تسلط بر سوریه) بود و او (اردوغان) آن را به دست آورد. کسانی که وارد شدند، در کنترل ترکیه هستند، و این خوب است (ما کاری با آن نداریم)، این راه دیگری برای مبارزه (ترکیه برای تحقق اهدافش) بود».
ترامپ تأکید کرد که در شرایط تازه، ترکیه یک «بازیگر کلیدی» در تعیین آینده سوریه است، و گفت روابط بسیار خوبی با اردوغان دارد.
از سوی دیگر، الهام احمد، یکی از مقامات تشکیلات غیرنظامی کردهای سوریه، روز دوشنبه در نامهای به ترامپ با اشاره به قریبالوقوع بودن تهاجم نظامی ترکیه، از رئیسجمهور منتخب خواست تا اردوغان را زیر فشار قرار دهد که از وارکردن نیروهای مستقر در مرز به داخل مناطق کردنشین سوریه خودداری کند.
الهام احمد در نامه خود نوشت هدف ترکیه این است که پیش از آغاز دولت دونالد ترامپ کنترل واقعی خود بر اراضی کُرد را تثبیت کند تا رئیسجمهور آمریکا مجبور شود با ترکیه به عنوان حاکم این قلمرو تعامل کند.
این مقام مناطق کرد سوریه هشدار داد که حمله نظامی ترکیه، عواقب فاجعهباری برای کردها خواهد داشت و ممکن است بیش از ۲۰۰ هزار تن را از کوبانی آواره کند. آقای احمد هشدار مشابهی نیز در مورد سرنوشت کردهای متحد آمریکا برای جوامع مسیحی که حامیان دونالد ترامپ هستند، ارسال کرده است.
سفارت ترکیه در واشینگتن به گزارش وال استریت جورنال واکنش نشان نداده است.
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، این هفته به شبکه الحدث گفت نابودی شبهنظامیان یگانهای مدافع خلق کرد مستقر در سوریه، هدف اصلی ترکیه است.
نیروهای یپگ متحد «نیروهای سوریه دموکراتیک»، موسوم به «قسد» هستند که مورد حمایت آمریکا قرار دارند. این نیروها با یاری آمریکا در سرکوب داعش در سوریه نقش عمده ایفا کردند.
ترکیه نیروهای یپگ را همکار شبهنظامیان جداییطلب پکک میداند و در بیش از سه دهه اخیر جنگ بیامانی را علیه آنها در خاک ترکیه و نیز در مناطق کردنشین شمال عراق ادامه داده است.
یاشار گولر، وزیر دفاع ملی ترکیه، روز ۲۵ آذر در یک نشست خبری گفت «در دوره جدید منطقه «گروه تروریستی پکک/یپگ در سوریه دیر یا زود منحل خواهد شد». او افزود «هم دولت جدید سوریه این را میخواهد هم ما».
قاطعیت وزیران دفاع ملی و خارجه ترکیه در اقدامات کشورشان برای «از بین بردن» نیروهای یپگ در حالی است که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در سفر روز ۲۲ آذر به ترکیه از همتای خود و همچنین از رجب طیب اردوغان خواست که از عملیات علیه جنگجویان کرد دوری کنند.
اما اردوغان به وزیر خارجه آمریکا گفته بود آنکارا برای حفظ امنیت ملی خود علیه «هر سازمان تروریستی در سوریه» «اقدام پیشگیرانه خواهد کرد».
سخنگوی «نیروهای سوریه دموکراتیک» روز دوشنبه گفت مذاکرات آتشبس با میانجیگری آمریکا بین این گروه و شورشیهای مورد حمایت ترکیه در کوبانی به توافق نرسید و ناکام شد.