(rm) صدا |
علاقمندان شعرمعاصر فارسي در ايران و سراسر جهان، در مجله شعر، که به تازگي از طريق اينترنت منتشر ميشود، به نمونههاي از شعر جديد ايران دست پيدا ميکنند که چنانکه سردبير و باني اين نشريه، آقاي پرهام شهرجردي ميگويد، امکان انتشار آنها به صورت متعارف در داخل ايران وجود ندارد. همکار ما بهنام ناطقي از نيويورک گزارش ميدهد.
بهنام ناطقي (راديوفردا، نيويورک): مجله شعر، که از طريق آدرس اينترنتي پرهام دات آي ار www.parham.ir ميتوان به آن دسترسي پيدا کرد، مجموعه با سيلقه و متنوعي از شعر معاصر ارائه ميکند. در نخستين شماره اين مجله، آثار جديدي مي خوانيم از سيروس آتاباي، مريم هوله، علي مومني، هومن عزيزي، علي عبدلرضائي و چندين شاعر ديگر.
اين مجموعه ساده و بي پيرايه را شاعر و نويسنده جوان آقاي پرهام شهرجردي اداره ميکند.
اما مجله شعر، در نهايت سادگي، اين مزيت را بر مجله هاي چاپي دارد که در آن شعربعضي از شعراي جوان را با صداي خود آنها ميتوان شنيد، و نه تنها قطعات برگزيده، که کتابهاي کامل و مجموعههاي گسترده از شعر شاعران را در آن ميتوان مييافت، از جمله، در فصلي از اين مجله، مجموعهاي برگزيده عرضه شده است از خانم زيبا کرباسي، که شش تاي آنها را با صداي خود او ميتوان شنيد.
صداي زيبا کرباسي: چشمت که بوسه بوس نم کند بر لبم
چشمت که بوسه خيس کند برلبه ام
و چشمت که درحفره فرورود وديگربار
نبينيم هيچ و مثل پيچ بچرخيم وبپيچيم درصدا و سودا...
ب.ن.: آقاي پرهام شهرجردي، باني و سردبير مجله شعر، در مصاحبه با راديوفردا ميگويد اين مجله را به اين سبب با کمک همکاران هنرمند خود به وجود آورد که از مرزهاي سليقههاي شخصي سردبيران و سانسور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، که درباره انتشار شعر در داخل کشور تصميم ميگيرند، عبور کند.
پرهام شهرجردي (سردبير مجله شعر، پاريس): من چون با بعضي از مجله هائي که در ايران بودند کار مي کردم، شاهد اين بودم که افرادي که در اين مجله ها کار ميکنند، يک سري پيشداوري ها و يک سري قضاوتهائي نسبت به شعر معاصر ايران دارند و انتخابهائي که ميکنند از شعر، هميشه تحت تاثير آن ذهنيت شان هست نسبت به شعر. بنابراين بعضي از شاعرها هستند که اينجا به راحتي مي توانند شعر چاپ کنند و خيليها هم هستند که به خاطر روابط فيمابين، نميتوانند آثاري که دارند را در مجلات چاپ کنند. و بعد هم وقتي بخواهند مطلبي را چاپ کنند، چه در يک مجله و چه به صورت يک کتاب، مانعي ديگري که هست مسئله وزارت ارشاد است که نميگذارد بعضي مسائل که خلاف اخلاق تشخيص ميدهند، آنجا چاپ شود و براي همين در واقع کسي که ميخواهد آنجا شعر چاپ کند، با دو مانع اساسي مواجه است، از يک طرف اصحاب مطبوعات و از يک طرف اصحاب سانسور.
ب.ن.: از جمله کتابهائي شعري که ازطريق وب سايت مجله شعر ميتوان به آن دسترسي يافت، گزيدهاي از آثار علي عبدالرضائي است. روي جلد ده کتاب از اين شاعر که کليک زده شود، برگزيده اي از اشعار هر کتاب را مي توان خواند. بعضي از اشعار را خود شاعر مي خواند، از جمله شعر عاشقانه بلندي با اشاره به تبعيد به نام تبريز.
صداي علي عبدالرضائي: تبريز/ شاهد تبدار زيبائي توست
و انکار مي کند که جنايت کرده ست
اين سرزمين نمي تواند /نه!/نمي تواند ماه را تبعيد کرده باشد
ودر آسمان ِدوري آويخته باشد
که ويزا به اين مرگ کرده مرد نمي دهد..
ب.ن.: صداي آقاي علي عبدالرضائي را ميشنيديم از مجله شعر. در فهرست اسامي شعرائي که مجله شعر در شماره دوم آن منتشر مي کند، به برخي از شعراي مشهور موج نو بر ميخوريم مثل يدالله رويائي، هوشنگ چالنگي و بيژن الهي، اما آقاي پرهام شهرجردي، سردبير مجله اينترنتي شعر، در مصاحبه با راديوفردا ميگويد اين مجله در اختيار يک جريان شعري يا سليقه خاص قرار ندارد.
پرهام شهرجردي: ما هر متني که در آن بتوانيم مقداري هنر نوشتار پيدا کنيم و هنر واژه آن را به عنوان شعر در اين مجله منتشر ميکنيم و هيچگونه گرايش خاصي در شعر را من شخصا مد نظر نداشتم و ندارم و نميخواهم که اين مجله را تبديل به ارگان يک جريان شعري خاص بکنم. اسامي که در اين مجله ميبنيد بيشتر گرايشهائي که در شعر امروز ايران هست وجود دارد و بيشتر مسئله تنوع مد نظر است تا اينکه مجله را تخصيص بدهيم به يک جريان خاص. مطالبي که در شماره اول ما منتشر کرديم هيچکدام قبلا در نشريات ديگر منتشر نشدهاند و براي اولين بار در همين مجله شعر منتشر ميشوند.
ب.ن.: از اشعارخواندني اين شماره مجله شعر، که از طريق آدرس پرهام دات آي آر ميتوان به آن دسترسي يافت، قطعاتي است از خانم مريم هوله، که شنيدن آنها با صداي خود بر جذابيت آنها ميافزايد.
صداي مريم هوله: جاذبه در دفتر / خلا در خيابان
ديوارها / شناور / لاي آدم ها
سرگرداني آدم ها براي شان / مسکن هاي سفيد وسياه تجويز مي کند
نقاشي از ميز بالا مي رود / فرچه مي مالد روي چشم هاش
ديوارک ِ بدبخت!
مي خواستي مارکسيست شوي با اين قدّت!
اگر اينطور بود که سگ / سگ مي خورد!
دست در شلوار ِ آدم ها کردي /دندت نرم! /چشمت کور!
حالا بيا چاي بخور! علاقمندان شعرمعاصر فارسي در ايران و سراسر جهان، در مجله شعر، که به تازگي از طريق اينترنت منتشر ميشود، به نمونههاي از شعر جديد ايران دست پيدا ميکنند که چنانکه سردبير و باني اين نشريه، آقاي پرهام شهرجردي ميگويد، امکان انتشار آنها به صورت متعارف در داخل ايران وجود ندارد. مجله اينترنتي شعر، در نهايت سادگي، اين مزيت را بر مجله هاي چاپي دارد که در آن شعربعضي از شعراي جوان را با صداي خود آنها ميتوان شنيد، و نه تنها قطعات برگزيده، که کتابهاي کامل و مجموعههاي گسترده از شعر شاعران را در آن ميتوان مييافت، پرهام شهرجردي،در مصاحبه با راديوفردا ميگويد اين مجله را به اين سبب با کمک همکاران هنرمند خود به وجود آورد که از مرزهاي سليقههاي شخصي سردبيران و سانسور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، که درباره انتشار شعر در داخل کشور تصميم ميگيرند، عبور کند.