در پی مطرح شدن پیشنهاد اریک پرینس، بنیانگذار شرکت «بلکواتر»، مبنی بر سپردن جنگ افغانستان به شرکتهای خصوصی، مقامهای ارشد افغانستان به این پیشنهاد واکنشی خشمگینانه ابراز کردند و رئیس فرماندهی مرکزی آمریکا نیز گفت که با چنین طرحی مخالف است و آن را رویکردی نادرست میداند.
اریک پرینس، بنیانگذار شرکت «بلکواتر» که در جنگ عراق به شهرت رسید، در طول یک سال گذشته در تلاش بوده است تا از طریق لابی کردن، جنگ در افغانستان «خصوصیسازی» شود و ارتش آمریکا وظیفه آموزش و مشاوره به نیروهای افغان را برعهده شرکتهای خصوصی بگذارد.
بنیانگذار «بلکواتر» در دیدار اخیرش از کابل نیز در این باره با برخی از چهرههای سیاسی افغانستان به مذاکره پرداخت و در گفتوگو با شبکه تلویزیونی «طلوع» گفت در صورت سپردن جنگ افغانستان به شرکتهای خصوصی، جنگ در این کشور «حداکثر طرف شش ماه» پایان خواهد یافت.
«شورای امنیت ملی افغانستان» روز پنجشنبه، ۱۲ مهر، با اشاره به این که «دولت و مردم افغانستان تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهند داد که جنگ با تروریسم خصوصیسازی و به تجارتی سودآور تبدیل شود» اعلام کرد که علیه چنین طرحی «از راههای قانونی اقدام میکند».
پس از انتشار بیانیه شورای امنیت ملی افغانستان، سخنگوی این شورا، قادر شاه، به رادیو اروپای آزاد گفت دیدگاه خصوصیسازی جنگ افغانستان، اصلی را که افغانها خود تعیینکننده آیندهشان هستند، نقض میکند و از همین رو، اقدامات قانونی و حقوقی در مقابله با چنین پیشنهادی بررسی خواهد شد.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان که رأیگیری درباره دومین دور ریاست جمهوریاش حدود شش ماه دیگر برگزار خواهد شد، در هفتههای اخیر با خصوصیسازی جنگ بهشدت مخالفت کرده و بدون نام بردن از بنیانگذار شرکت «بلکواتر» گفته بود که جنگجویان اجیر خارجی هرگز اجازه دخالت در جنگ افغانستان را نخواهند یافت.
از سوی دیگر جوزف وُتل، رئیس فرماندهی مرکزی آمریکا، سِنتکام، نیز روز پنجشنبه ضمن ابراز مخالفت خود با پیشنهاد بنیانگذار «بلکواتر» گفت که چنین طرحی عملی نخواهد شد.
ژنرال وُتل در نشستی خبری افزود: در صورت خصوصیسازی جنگ افغانستان، امنیت ملی آمریکا به دست پیمانکاران و قراردادیها سپرده میشود و افزون بر آن، توافقنامه امنیتی و دفاعی بین کابل و واشینگتن نیز چنین کاری را اجازه نمیدهد.
جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا، نیز پیش از این با خصوصیسازی جنگ افغانستان مخالفت کرده است.
دیدبان حقوق بشر نیز هشدار داده است که خصوصیسازی جنگ افغانستان «زندگی غیرنظامیان در این کشور را به مخاطره خواهد انداخت».
این نهاد مدافع حقوق بشر همچنین با اشاره به پیشینه شرکت «بلکواتر» در عراق که به چندین مورد قتل و بدرفتاری متهم شده، سپردن مسئولیت جنگ افغانستان به این شرکت را «غیرمؤثر» دانسته است.
شرکت خدمات امنیتی «بلکواتر» در سال ۱۹۹۷ توسط اریک پرینس، افسر سابق یگان ویژه نیروی دریایی آمریکا، تأسیس شد و از سال ۲۰۱۰ که به گروهی سرمایهگذار فروخته شد با نام «آکادمی» فعالیت میکند.
عملکرد این شرکت در جنگ عراق با انتقاد شدید نهادهای مدافع حقوق بشر روبهرو بوده و دادگاهی در آمریکا به یکی از اتهامهای اعضای این شرکت در قتل ۱۴ شهروند عراقی در میدان نیسور بغداد رسیدگی کرد و چهار عضو این شرکت با حکم قاضی زندانی شدند.