روزنامه اسرائیلی هاآرتص روز پنجشنبه به نقل از یک منبع آگاه خبر داده است که باراک اوباما، رییس جمهوری منتخب آمریکا، قصد دارد برای محافظت در برابر هرگونه حمله اتمی ایران، با اسرائیل یک پیمان استراتژیک امضا کند و «چتر هستهای» بر سر اسرائیل بگشاید.
روزنامه هاآرتص به نقل از«یک مقام بلندپایه نزدیک به دولت بعدی آمریکا» نوشته است، دولت باراک اوباما به ایران هشدار خواهد داد که «حمله اتمی به اسرائیل، پاسخ ویرانگر آمریکا را در پی خواهد داشت.»
هنوز مقامهای رسمی اسرائیل و آمریکا به خبر این روزنامه واکنشی نشان ندادهاند.
در دوران جنگ سرد آمریکا پیمانهایی مشابه را با کشورهای عضو ناتو و همچنین با ژاپن امضا کرد و نسبت به دفاع از آن کشورها در برابر حملات احتمالی متعهد شد.
با وجود این، هاآرتص در انتقاد از این طرح مینویسد: «گشودن چتر هستهای آمریکا بر سر اسرائیل، در واقع به این مفهوم است که آمریکا با هستهای شدن ایران کنار میآید.»
این روزنامه میافزاید: «در صورتی که اسرائیل فقط با سلاحهای متعارف هدف حمله ایران قرار بگیرد، چتر هستهای مفهومی نخواهد داشت.»
هاآرتص از قول یکی از مقامهای بلندپایه اسرائیل نوشته است: «نفس مباحثات درباره یک ایران اتمی، خود به خود به تلاشها برای جلوگیری از هستهای شدن ایران لطمه میزند».
چتر هستهای؛ طرحی از گذشته
به نوشته هاآرتص، هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آینده آمریکا، نیز در جریان مبارزات انتخاباتی خود، پیشنهاد «چتر هستهای آمریکا بر روی اسرائیل» را مطرح کرده بود.
دو سال پیش، هنگامی که جرج بوش، رییسجمهوری ایالات متحده، در مصاحبهای گفت که واشینگتن در مواجهه با تهدید ایران به دفاع از اسرائیل برمیخیزد، گمانهزنیها درباره احتمال امضای یک پیمان استراتژیک میان آمریکا و اسرائیل قوت بیشتری گرفت.
از سوی دیگر، مهرماه امسال نیز رسانههای اسرائیلی اعلام کردند که آمریکا به تازگی برای مقابله با خطر موشکی ایران، یک رادار ضد موشکی به اسرائیل تحویل داده است که تا شعاع دوهزار کیلومتری را پوشش میدهد و در ایجاد هرگونه چتر دفاعی نقش حیاتی خواهد داشت.
بر پایه همان گزارشها، سامانه یادشده در پایگاه هوایی «نواتیم» واقع در صحرای نقب مستقر شده است و ۱۲۰ نیروی آمریکایی مستقیما آن را اداره میکنند.
باراک اوباما، رییس جمهوری منتخب ایالات متحده، در طول مبارزات انتخاباتی و همچنین پس از پیروزی در انتخابات، همواره بر امنیت اسرائیل تاکید کرده است. او بارها گفته است که ایران مسلح به جنگافزارهای اتمی پذیرفتنی نیست.
ایران بارها در طول سالیان گذشته اتهامات گسترده غرب در مورد تلاش برای دستیابی به سلاحهای هستهای را «بی اساس» خوانده و بر«استفاده صلحآمیز» از انرژی هستهای تاکید کرده است.