لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۰۴

اعتراض کمپین بین‌المللی حقوق بشر به ادامه سرکوب مردم


نیروهای امنیتی در روز ۱۸ تیر در تهران
نیروهای امنیتی در روز ۱۸ تیر در تهران
کمپين بين‌المللی حقوق بشر در ايران، با انتشار گزارشی از اعتراض‌ها روز ۱۸ تیر، از مقام‌های جمهوری اسلامی خواست خشونت علیه معترضان را متوقف کند.

در این گزارش آمده است «علیرغم سرکوب نیروهای امنیتی» هزاران نفر در دهمین سالگرد حمله به کوی دانشگاه در روز ۱۸ تیر شرکت کردند که در پی آن دهها نفر نیز بازداشت شدند.

این کمپین به نقل از«شاهدان عينی» گزارش می‌دهد که نيروهای امنيتی و نظامی بسيج و ماموران لباس شخصی معترضان را با «باتوم و کابل مورد ضرب و شتم قرار دادند و تلاش کردند که مردم را با استفاده از گاز اشک‌آور پراکنده کنند.»

این گزارش می‌افزاید: «ماموران امنيتی لباس شخصی در بين جمعيت به دنبال شناسايی فعالان اجتماعی و بازداشت آنها بودند. کاوه مظفری؛ عضو کمپين يک ميليون امضا و فعال حقوق زن با اينکه در اعتراض شرکت نداشت....در نزديکی منزل خود برده بود در حال بازگشت به منزل توسط ماموران امنيتی شناسايی و بازداشت شد.»

کمپين بين‌المللی حقوق بشر در ايران از شاهدان عینی نقل می‌کند: «بيشتر معترضان بدون توجه به شدت حملاتی که قصد پراکنده کردن جمعيت را داشت، تصميم گرفته بودند بمانند و از حق تجمع مسالمت‌آميز خود دفاع کنند. شاهدان بر نقش رهبری زنان بويژه زنان ميانسال در مقابله با نيروهای دولتی اشاره کرده‌اند که تلاش آنها حفظ کسانی بود که مورد حمله نيروهای امنيتی بودند.»

‌بر پایه این گزارش «نيروهای بسيجی و ماموران لباس شخصی» نقش عمده را در سرکوب تظاهرات روز هجدهم تیر بر عهده داشته‌اند و نیروهای انتظامی با لباس فرم نیز نقش هدایت «حملات» را عهده‌دار بوده‌اند.

کمپين بين‌المللی حقوق بشر در ايران به نقل از شاهدان عینی به حضور پر رنگ «جوانان زیر ۱۸ سال» در میان نیروهای بسیجی اشاره می‌کند که مجهز به باتوم بوده‌اند.

این سازمان‌می‌گوید: «کمپين بين‌المللی حقوق بشر در ايران بشدت نگران سوء استفاده از پسر بچه‌های جوان به عنوان سربازان پياده نظام نيروهای نظامی بسيجی است که نقض جدی پيمان حقوق کودک است.»

یک شاهد عینی به این سازمان غیر دولتی گفته است که در اعترا‌ض‌های روز هجدم تیرماه برخلاف اعتراضات قبلی «مردم در برابر حملات فرار نمی‌کردند و با هم می‌ماندند». این شاهد عینی همچنین بر نقش برجسته زنان در اعتراض‌های روز هجده تیرماه تاکید کرده است.

در حالی که فضای شهرهای ایران و به ویژه تهران پس از انتخابات ۲۲ خرداد همچنان امنیتی است و دستگیری‌ها نیز ادامه دارد، مرتضی تمدن استاندار یک روز پیش دهمین سالروز حمله به کوی دانشگا ه، اعلام کرده بود افرادی که در این روز دست به «تحرک ضدامنیتی» بزنند، «زیر گام‌های مردم هوشیار ما له خواهند شد.»

در هجدهم تیرماه ۱۳۷۸، نیروهای لباس شخصی و نیروی انتظامی وارد کوی دانشگاه تهران در خیابان امیرآباد شمالی شدند؛ در این حمله دست کم یک نفر کشته و شمار بسیاری زخمی شدند. قوه قضائیه جمهوری اسلامی پس از این حوادث تنها یک سرباز نیروی انتظامی را برای دزدیدن یک ریش تراش دانشجویان مجرم شناخت.

پس از نتایج انتخابات که به اعتراض‌های گسترده در شهرهای ایران و بویژه در تهران انجامید، تظاهرات‌کندگان با سرکوب نیروهای شبه‌نظامی و انتظامی مواجه شدند که با واکنش‌های جهانی روبرو شد.

در این میان دست‌کم ۲۰ نفر بنا به آمار رسمی به دست بسیج یا نیروهای انتظامی کشته شده‌اند. با این حال آمارهای تأیید نشده رقمی بالای صدنفر را نشان می‌دهد.

اسماعیل احمدی‌ مقدم فرمانده، نیروی انتظامی نیز دستگیری بیش از ۱۰۰۰ نفر در روزهای پس از انتخابات را را تایید کرده است. وی همچنین گفته است که شمار دیگری نیز به دست نیروهای اطلاعاتی و بسیجی دستگیر شده‌اند؛ آمار دقیقی در این مورد این دستگیری‌ها منتشر نشده است.

آیت‌ الله علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی یک هفته پس از انتخابات هرگونه تقلب در انتخابات را منتفی دانسته بود و به رهبران سیاسی مخالف نتایج انتخابات صریحا هشدار داد که مسئول هرگونه خونریزی خودشان هستند.
XS
SM
MD
LG