سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، روزپنجشنبه ادعاهای مطرح شده درباره تحویل سامانههای پدافندی اس-۳۰۰ به ایران را تکذیب کرد.
معاون وزیر خارجه روسیه درباره انتشار این نوع اخبارگفت: «من از این همه سر و صدایی که این داستان درست کرده، بسیار شگفتزده شدهام و گمان میکنم این ناشی از نبود خبرهای جذاب بینالمللی در تعطیلات است که بسیاری از همسایگان غربی ما جشن میگیرند.»
سرگئی ریابکوف خبر ارسال سامانههای اس-۳۰۰ به ایران را خبری بیربط خواند که در آینده نیز متحقق نخواهد شد.
روز دوشنبه رابرت وود، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، صریحا از مسکو خواسته بود تا درباره خبرهای منتشر شده در مورد تحویل این سامانه پدافندی اظهار نظر کند.
رابرت وود در این باره گفته بود: «ما بارها برای مقامهای عالیرتبه روسیه تصریح کردیم که به شدت با فروش اس- ۳۰۰ [به ایران] مخالفیم.»
موضعگیری اخیر وزارت خارجه ایالات متحده درپی اظهارات یک نماینده مجلس ایران و بیانیه «روزوبورون اکسپرت»، آژانس دولتی صادرات اسلحه روسیه، صورت میگیرد.
روز یکشنبه اسماعیل کوثری، نایب رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، از آغاز روند تحویل اس- ۳۰۰ به ایران خبر داده بود.
این نماینده با بیان اینکه «سامانه تحویل سامانه موشکی اس-۳۰۰ نیز طی روابط خوب تهران- مسکو در چند سال اخیر به نتیجه رسیده»، گفته بود: «در این زمینه چندین سال با روسها مذاکره شده که نهایتا به توافقات خوبی دست یافتیم که اکنون در حال اجرایی شدن است.»
روز دوشنبه نیز آژانس دولتی صادرات اسلحه روسیه نیز با صدور بیانیهای اعلام کرده بود که معاملاتش با ایران تنها در زمینه جنگافزارهای دفاعی است. با این حال این آژانس مشخص نکرده بود که آیا سامانه پدافندی اس- ۳۰۰ نیز شامل این اقلام نظامی میشود یا نه.
اما با این حال وزیر دفاع ایران از اظهار نظر صریح درمورد خرید این سامانه پدافندی خودداری کرده و روز چهارشنبه پس از نشست کابینه گفت: « درباره موضوع خريد موشک اس- ۳۰۰ هم هر وقت لازم باشد اظهارنظر ميکنيم.»
ایالات متحده و اسرائیل که همواره گزینه نظامی دربرابر ایران را محتمل دانستهاند، از احتمال تحویل این سامانههای ضد موشک که قدرت پدافندی ایران را ارتقا خواهد داد، ابراز نگرانی کردهاند.
نوع پیشرفته این سامانه پدافندی که «اس- ۳۰۰پی ام یو ۱» نام دارد میتواند تا شعاع ۱۵۰ کیلومتری خود را پوشش دهد و قادر است هواپیماها و موشکهای بالستیک در ارتفاع کم یا زیاد را ردگیری کرده و هدف قرار دهد.
ایران در ماههای اخیر طی یک قرارداد ۷۰۰ میلیون دلاری که در سال ۲۰۰۵ یا روسیه امضا کرد موشکهای تور-ام یک را تحویل گرفت. این نوع سامانه پدافندی نسبت به اس- ۳۰۰ از توانایی کمتری برخوردار است.
ایران به دلیل برنامه هستهای خود نگران حمله غفالگیرانه ایالات متحده یا اسرائیل به خاک خود است و در سال گذشته میلادی چندین رزمایش نظامی انجام داده است. تهران همچنین بارها اعلام کرده است که اگر هدف حمله قرار بگیرد، به شدت تلافی خواهد کرد.
شورای امنیت تاکنون به دلیل ادامه غنیسازی اورانیوم از سوی ایران، سه قطعنامه تحریمی را علیه تهران به تصویب رسانده است.
درحالیکه تهران برنامه هستهای خود را صرفا برای تولید انرژی اعلام کرده و جز پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای است واشینگتن و دیگر پایتختهای غربی درباره اهداف این برنامه ابراز شک و تردید کردهاند.