شرکت صادرات اسلحه روسيه روز دوشنبه اعلام کرد مسکو در حال ارسال سامانه ضد هوايی دفاعی به تهران است اما ارسال موشک پيشرفته اس ۳۰۰ به ايران را رد کرد.
شرکت «روزوبورون اکسپورت» در بيانيهای گفت تنها موشکهايی که ماهيت دفاعی دارند به ايران ارسال میشود.
آلکسی ونتس لوفسکی از شرکت صادرات سلاح روزوبورون اکسپورت نیز در گفت و گویی با راديوفردا گفت: در حال حاضر روسيه فقط تجهيزات نظامی از جمله سامانه دفاعی هوايی «تور ام يک» به ايران تحويل داده است. آينده همکاریهای کرملين با تهران يا ساير کشورها فقط با مشتریهای ما بررسی میشود. همزمان لازم به ذکر است که همکاری فنآوری نظامی روسيه و جمهوری اسلامی ايران، تحت نظارت شديد و تعهدات بينالمللی روسيه انجام میشود و جای نگرانی برای هيچ کشوری نيست.
این در حالی است که پيشتر خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از چند خبرگزاری و روزنامه روسی اعلام کرده بود که مسکو برای فروش موشک اس ۳۰۰ به ايران به توافق رسيده است.
اسماعيل کوثری، نائب رييس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس نیز روز یکشنبه به خبرگزاری رسمی ايرنا گفته بود که ارسال موشکهای بسيار پيشرفته اس ۳۰۰ روسی به ايران آغاز شده است.
اما يک روز بعد، در پی بازتاب يافتن اين گفته در رسانههای داخلی و خارجی حسن قشقاوی، سخنگوی وزرات امور خارجه، با تأکيد بر مناسبات رو به رشد تهران – مسکو، از اين توافق اظهار بیاطلاعی کرد.
در همين حال گزارش روزنامه اسرائیلی جروزلم پست به نقل از وزارت امور خارجه اسرائيل حاکی است مقامهای بلند پايه مسکو به تل آويو اطمينان خاطر دادهاند که گزارشهای مبنی بر ارسال موشک اس – ۳۰۰ به ايران بیپايه است.
اين روزنامه همچنين نوشت روسيه به توافقنامه ميان مسکو-تل آويو مبنی بر عدم فروش سلاحهايی که ممکن است توازن استراتژيک در منطقه را بر هم بزند، پايبند خواهد بود.
الکساندر گولت، روزنامهنگار روسی ضد و نقيض بودن گزارشها در اين خصوص را ناشی از سياسی بودن مسئله میداند.
بنا بر گزارشها، موشک اس ۳۰۰ يکی از پيشرفتهترين سامانههای دفاع هوايی با بردی در حدود ۲۰۰ کيلومتر است که قادر است همزمان با دنبال کردن بيش از ۱۰۰ هدف، ۱۲ نقطه را حتی در ارتفاع ۲۷ هزار متری مورد اصابت قرار دهد.
اين موشک که به منظور دفاع از مراکز صنعتی بزرگ، پايگاههای نظامی وهمچنين کنترل حريم هوايی در مقابل هواپيماهای بيگانه طراحی شده است، برای اولين بار در سال ۱۹۷۹، سی سال پيش، توسط اتحاد جماهير شوروی استقرار يافت.
اين سلاح پيشرفته در گفتههای مقامهای جمهوری اسلامی نه جنگ افزاری تهاجمی که به عنوان سلاحی بازدارنده معرفی شده است و از جمله اسماعيل کوثری، نائب رييس کميسيون امنيت ملی و سياست خارجی مجلس در گفتگو با ايرنا اعلام کرد که موشک اس ۳۰۰ برای تقويت دفاع از مرزها و سرزمين ايران استفاده خواهد شد.
الکساندر گولت، روزنامهنگار روسی در این مورد به رادیو فردا میگوید: تهران فکر میکند که به اين موشک در صورت هر گونه حمله به مراکز هستهای جمهوری اسلامی نياز دارد.
به گفته آقای گولت گمانهزنیهای زيادی مبنی بر حمله احتمالی اسرائيل يا ايالات متحده جود دارد و به همين دليل تهران فکر میکند نيازمند داشتن چنين موشکی است.