وزیران خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا نشستی غیررسمی درباره ایران برگزار کردند و پس از این نشست، وزیر خارجه آلمان با اشاره به تلاشهای جدید کشورهای اروپایی برای نجات برجام گفت: اولویت اروپا باز کردن روزنه گفتوگو بین ایران و آمریکاست.
آقای ماس روز جمعه ۸ شهریور در هلسینکی گفت، اعلام آمادگی دونالد ترامپ برای گفتوگوی احتمالی با ایران فضایی پدید آورد که کشورهای اروپایی را به افزایش تلاشهای دیپلماتیک ترغیب کرده است.
هایکو ماس که پس از نشست وزیران خارجه آلمان، فرانسه و بریتانیا به همراه فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با خبرنگاران گفتوگو میکرد گفت تلاشهای دیپلماتیک این سه کشور اروپایی و رایزنی با کشورهای حاشیه خلیج فارس ادامه خواهد یافت.
به گفته وزیر خارجه آلمان، «پس از نشست سران گروه ۷ در بیاریتز، دیدگاه همه ما این است که شاید شتابی پدید آمده و آمادگی برای گفتوگو در هر دو طرف هست».
پیش از نشست وزیران خارجه سه کشور اروپایی، طرف بریتانیایی نیز بر «شتاب فعلی» و تلاشهایی که باید بر آن بنا شود تأکید کرد.
دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، به خبرنگاران گفت در نشست سران گروه ۷ «گفتوگوهای مثبتی درباره ایران» انجام شد که تلاشهای بعدی باید بر پایه آن فضا صورت گیرد.
وزیر خارجه بریتانیا در عین حال تأکید کرد که برجام «تنها توافق روی میز است که ایران را از دستیابی به سلاح اتمی بازمیدارد» و تلاش اروپا بر این است که ایران را به اجرای کامل تعهداتش در این توافق ترغیب کند.
آقای راب همچنین به «تهدیدها علیه کشتیرانی بینالمللی در تنگه هرمز» اشاره کرد و گفت: «باید دامنه حمایت از برنامه تقابل با این تهدیدها را گسترش دهیم».
بریتانیا از جمله کشورهایی ست که به طرح آمریکا برای تشکیل ناوگانی بینالمللی برای حفاظت از آزادی ناوبری در خلیج فارس پاسخ مثبت داده است.
با این حال هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، پس از نشست وزیران خارجه سه کشور گفت درباره تشکیل چنین ناوگانی هنوز بین آنها تفاوت دیدگاه وجود دارد اما «هیچ چیز نباید تلاشهای دیپلماتیک را به مخاطره بیندازد».
فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، نیز از مذاکره بین آمریکا و ایران حمایت کرد.
خانم موگرینی با تأکید دوباره بر اینکه تلاشها برای حفظ برجام ادامه خواهد یافت گفت اتحادیه اروپا از هرگونه پیشرفتی برپایه یا فراتر از برجام نیز استقبال میکند.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، سخنان روز جمعه فدریکا موگرینی اندکی گرمتر از اظهارات یک روز پیشتر او بود که تلویحا حمایت از مذاکرات آمریکا و ایران را منوط به حفظ برجام دانسته بود.
خانم موگرینی روز پنجشنبه در هلسینکی گفته بود: «ما همیشه طرفدار گفتوگو بودهایم ... ولی موضوع مهم این است که آنچه وجود دارد حفظ شود».
آمریکا اردیبهشت پارسال از برجام خارج شد و اعلام کرد برای واداشتن ایران به مذاکره برای دستیابی به توافقی فراگیر، «سیاست فشار حداکثری» را در برابر جمهوری اسلامی در پیش میگیرد.
ایران نیز با انتقاد از «کمکاری» سه عضو اروپایی برجام، اعلام کرده است از تعهدات هستهای خود ذیل برجام را مرحله به مرحله میکاهد.