لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۰۴

ارسال یک روبات جدید به فضا برای کمک به فضانوردان


موشک حامل روبات CIMON بامداد جمعه هشتم تیر از فلوریدا به فضا پرتاب شد
موشک حامل روبات CIMON بامداد جمعه هشتم تیر از فلوریدا به فضا پرتاب شد

روباتی که تولید آن از فیلم های علمی- تخیلی الهام گرفته شده و برای کمک به فضانوردان برنامه‌ریزی شده است بامداد جمعه هشتم تیر از فلوریدا به سوی ایستگاه فضایی بین‌المللی ارسال شد.

این روبات نخستین همدم و همکار شخصی فضانوردان است که با هوش مصنوعی کار می‌کند.

برای این روبات نام CIMON انتخاب شده است که ترکیبی از برخی حروف عبارت «همراه متحرک و در تعامل با خدمه» است.

این روبات که به زبان انگلیسی صحبت می‌کند و تقریبا به اندازه یک توپ بسکتبال است حسابی در توئیتر دارد و مراحل سفر خود به فضا را گزارش می‌کند.

اولین مأموریت CIMON کمک به تحقیقات الکساندر گرست، فضانورد آلمانی، در ایستگاه فضایی بین‌المللی ست.

ماتیاس بینیوک، مهندس شرکت آی.بی.ام و یکی از معماران اصلی در طراحی و ساخت هوش مصنوعیCIMONبه رویترز گفت: «هدف ما از ساخت و به خدمت گرفتن این روبات افزایش کارایی فضانوردان است».

این روبات در سه آزمایش علمی که قرار است در بخش اروپایی ایستگاه فضایی بین‌المللی انجام شود دستورالعمل‌های لازم را گام به گام برای الکساندر گرست توضیح خواهد داد.

در حال حاضر فضانوردان این دستورالعمل‌ها را از روی یک لپ‌تاپ می‌خوانند که به گفته الکساندر گرست «کاری پرزحمت است» و یک همکار همچون CIMON که می‌تواند ارتباط برقرار کند و کار با آن نیازی به دست ندارد بسیار کاراتر است.

به گفته ماتیاس بینیوک، وظیفه فعلی «کمک به فضانوردان در انجام کارهای روزانه و صرفه‌جویی در وقت آنها ست؛ چون در ایستگاه فضایی بین‌المللی وقت با ارزش‌ترین چیز است».

مرکز فضایی آلمان قرار است برای سنجش توانایی این روبات در کمک به تحقیقات علمی فضانوردان سه آزمایش یک‌ساعته انجام دهد؛ از جمله بررسی عملکرد دوربین‌های آن و کمک این روبات به الکساندر گرست برای مرتب کردن یک مکعب روبیک.

این روبات حدود پنج ماه و نیم در ایستگاه فضایی می‌ماند و سیزدهم دسامبر به زمین بازخواهد گشت.

خبرگزاری رویترز از قول ماتیاس بینیوک گزارش داده است که در ساخت این روبات از یک مجموعه تلویزیونی دهه چهل میلادی الهام گرفته شده است. در آن سریال علمی – تخیلی، روباتی به شکل مغز انسان و به نام «پروفسور سایمون» نقش راهنمای فضانوردی به نام کاپیتان فیوچر را بازی می‌کرد.

روبات CIMON در عین حال شباهت‌هایی نیز با «هال»، کامپیوتر هوشمند در فیلم «۲۰۰۱: یک اودیسه فضایی» به کارگردانی استنلی کوبریک دارد.

فیلیپ شولین، مهندس آلمانی در شرکت ایرباس که سخت‌افزار این روبات را تولید کرده، می‌گوید افزایش توانایی فضانوردان برای سفرهای اکتشافی آینده، از جمله سفر برنامه‌ریزی‌شده به کره مریخ که قرار است در سال ۲۰۲۰ آغاز شود، بسیار مهم است.

به گفته آقای شولین، یکی از تأثیرات مثبت این روبات که می‌تواند با فضانوردان ارتباط برقرار کند، کاستن از پیامدهای منفی انزوای طولانی فضانوردان است. «چون فضانوردانی که به مدت طولانی در انزوا به سر می‌برند معمولا ارتباطشان با زمین کاهش می‌یابد».

فیلیپ شولین معتقد است که عدم تمرکز یکی از مواردی ست که فضانوردان ممکن است در فضا احساس کنند اما روبات‌هایی نظیر CIMON که ویژگی‌هایی شبیه به انسان دارند، می‌توانند به کاهش آن کمک کنند.

این روبات بخشی از حدود سه‌هزار کیلو محموله‌ای ست که روز جمعه با یک موشک اسپیس ایکس فالکون ۹ به سوی ایستگاه فضایی پرواز کرد و قرار است روز دوشنبه به این ایستگاه برسد.

با استفاده از گزارش رویترز و توئیتر ناسا / ا.ر / ج.
XS
SM
MD
LG