در حالی که «بازداشت موقت» هشت تن از فعالان محیط زیست ایران از بهمن ۹۶ همچنان ادامه دارد، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی گفته است «اظهار نظر» درباره این زندانیان برعهده دستگاههای امنیتی و «داوری» درباره آنها برعهده قاضی است.
به گزارش خبرگزاری میزان، در نشست شماری از فعالان محیط زیست با ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، که روز شنبه ۲۲ تیر برگزار شد، موضوع ادامه بازداشت این زندانیان «یکی از مطالبات حاضرین در جلسه بود».
با این حال ابراهیم رئیسی به حاضران در این جلسه که به شناخت خود از فعالان بازداشتشده اشاره کرده بودند گفت: شما این افراد را در سازمان، دانشکده و مؤسسه میشناختید «اما شناخت شما در همین حوزه است. بگذارید سازمانها و دستگاههایی که مسئولیت امنیتی دارند و این کار در حوزه تخصصی آنهاست، در این رابطه اظهارنظر کنند».
رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی همچنین از حاضران خواست: «شما داوری نکنید و بگذارید داوری را قاضی انجام دهد».
هشت فعال محیط زیست ایران به نامهای سام رجبی، نیلوفر بیانی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، امیرحسین خالقی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز از بهمن ماه سال ۹۶ تاکنون در زندان به سر میبرند.
کاووس سیدامامی، یکی از فعالانی که در این پرونده بازداشت شده بود، دو هفته پس از دستگیری در زندان جان باخت.
در پرونده هشت فعال بازداشتشده اتهامهایی امنیتی از جمله «جاسوسی» و «اقدام علیه امنیت ملی» مطرح شده است، درحالی که به گفته خانوادههای آنان، این فعالان بشدت این اتهامها را رد میکنند.
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، در جلسه روز شنبهاش با فعالان محیط زیست با اعلام اینکه «گروههای کارشناسی ساعات بسیاری» روی «ابهامات» پرونده فعالان محیط زیست کار کردهاند، گفت که در این باره نظری ندارد و قضاوت بر عهده دادگاه است.
به گزارش میزان، ابراهیم رئیسی همچنین گفت: «وقتی وارد دستگاه قضایی شدم با این پرونده مواجه شدم. ابهامات و نکاتی بود که گروههای کارشناسی ساعات بسیاری روی آن کار کردند و نظراتشان را اعلام کردند».
با این حال رئیس قوه قضائیه به نتایج بررسی این گروههای کارشناسی اشارهای نکرد.
جلسه ابراهیم رئیسی با شماری از فعالان محیط زیست در حالی برگزار شده است که خانواده هشت زندانی حدود دو هفته پیش در نامهای به وی یادآور شده بودند که پیش از آن نیز دو نامه به آقای رئیسی نوشتهاند اما اتفاقی رخ نداد و «روند غیرقانونی» در این پرونده متوقف نشده است.
این خانوادهها تاکید کرده بودند که با گذشت یک سال و نیم از بازداشت این فعالان، «هیچ سند و مدرکی از سوی دادسرا و اطلاعات سپاه ارائه» نشده است.
در همین حال خانواده سام رجبی، یکی از زندانیان، روز ۱۶ تیر خبر دادند که لیلا هوشمند افشار، مادر این زندانی، «تقریبا توان راه رفتن را از دست داده» و به بیمارستان منتقل شده است.
با این حال چند روز بعد کتایون رجبی، خواهر سام رجبی، در توئیتر خود خبر داد که سام رجبی را در حضور مأموران برای دقایقی با مادرش دیدار کرده است.
وزارت اطلاعات، سازمان حفاظت محیط زیست و شماری دیگر از مقامهای دولت حسن روحانی بارها گفتهاند که این بازداشتشدگان جاسوس نیستند اما سازمان اطلاعات سپاه و قوه قضائیه جمهوری اسلامی بر ادعای خود اصرار داشتهاند.
نهادهای بینالمللی مدافع حقوق بشر، فعالان محیط زیست در ایران، و برخی از چهرهها از جمله لئوناردو دیکاپریو، ستاره هالیوود، بارها از بازداشت و روند قضایی این فعالان محیط زیست انتقاد کرده و خواستار آزادی آنها شدهاند.