لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۰۷

«حمله موشکی اسرائیل به ایران جایگزینی برای حمله جنگنده‌ها»


آزمایش موشک زمین به هوای پیکان اسرائیل در سال ۲۰۰۵
آزمایش موشک زمین به هوای پیکان اسرائیل در سال ۲۰۰۵
همزمان با پایان دیدار رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل از آمریکا، گزارش مرکز پژوهش‌های استراتژیک و بین‌المللی ایالات متحده ارزیابی می‌کند که حمله احتمالی اسرائیل به پایگاه‌های هسته‌ی ایران می‌تواند ازطریق موشک‌های اسرائیلی پیشرفته «یریخو» صورت گیرد و نه با حمله هوایی.

گزارش مرکز پژوهش‌های استراتژیک و بین المللی سه شنبه در ۱۱۴ صفحه در واشنگتن انتشار یافت.

این گزارش می‌گوید اسرائیل می‌تواند با کاربرد ۴۲ فروند «یریخو» موجب نابودی یا ویرانی چشمگیری درسایت‌های هست‌هه‌ای نطنز، اصفهان و اراک شود.

موشک‌های فوق مدرن و پیشرفته «یریخو»، ساخت خود اسرائیل هستند که سه تا پنج هزارکیلومتر برد دارد اما هنوز درقاموس نظامی اسرائیل، میان برد محسوب می‌شوند.

هر «یریخو» قادر به حمل کلاهک ۷۵۰ کیلوگرمی است و به گفته کارشناسان نظامی غربی، همه آزمایش‌های پیشین این موشک نشان داده که از توان نشانه‌گیری بسیار دقیقی برخوردار است و هنگامی که از فاصله کیلومتر هزار کیلومتری نیز نشانه گیری شود، ممکن است تنها چند مترخطا داشته باشد.

برخی منابع نظامی غربی می‌گویند، «یریخو» به فاز سوم خود رسیده اما مقام‌های اسرائیلی کمتر حاضر به ارائه جزئیات این موشک فوق مدرن هستند و ابهام عمدی را رعایت می‌کنند.

تاسیسات اتمی ایران در سراسر ایران پراکنده شده‌اند. از این رو حمله با جنگنده‌ها می‌تواند مخاطرات زیادی برای مهاجمان اسرائیلی داشته باشد. برای اسرائیل اسارت احتمالی خلبان‌ها هزینه سیاسی بسیار بالایی خواهد داشت.

ماجرای رون آراد، کمک خلبان اسیر و ماجرای سرباز اسیر در دست حماس، گیلعاد شالیط نشان می‌دهد که جامعه اسرائیل برای پذیرش ریسک اسیر شدن خلبان هایش آمادگی ندارد. از این رو به گفته برخی کارشنانسان کاربرد موشک‌های «یریخو» بسیاری از پیچیدگی‌ها و مخاطرات حمله با جنگنده‌ها را ازمیان می برد.

در هفته‌های اخیر گزارش‌هایی منتشر شد مبنی براینکه اسرائیل به آمریکا آگاهی داده که اگر روسیه سیستم‌های پیشرفته دفاع هوایی اس- ۳۰۰ را به ایران تحویل دهد، ممکن است که اسرائیل منتظر پیموده شدن روند دیپلماسی درحل بحران هسته‌ای ایران نشود و به ایران تهاجم نظامی زودرس بکند.

با این حال بر پایه گزارش‌هایی که در برخی خبرگزاری‌ها منتشر شده، مسکو احتمالا تا دیدار روسای جمهوری روسیه و آمریکا قرارداد خود را با ایران عملی نمی‌کند.

گزارش مرکز پژوهش‌های استراتژیک و بین المللی واشنگتن ارزیابی می‌کند که درصورت حمله احتمالی اسرائیل- حتی اگر با موشک‌های «یریخو» انجام شود و نه با پرواز هوایی، واکنش ایران سهمگین باشد و موشک‌های شهاب را به کارگیرد.

برپایه این گزارش، در هر حال «حتی اگر آمریکا در حمله مشارکت نداشته باشد، حاکمیت ایران آمریکا را به چشم عاملی خواهد دید که به حمله اسرائیل چراغ سبزنشان داده است.»

لذا، واکنش ایران ممکن است به صورت حمله به منافع آمریکا و غرب در حوزه خلیج فارس و یا تلاش برای تسلط بر تنگه استراتژیک هرمز، با هدف ضربه زدن به جریان عبور نفتکش‌ها، و نیز حمله به منافع اسرائیل در جهان مانند سفارتخانه‌ها باشد.

این گزارش می‌افزاید، شهاب- ۳ ایران برای اسرائیل چندان خطری ندارد. حتی اگر ایران بخواهد با شهاب-۳ اسرائیل را هدف قراردهد، کارآیی ندارد زیرا سیستم‌های دفاع اسرائیلی و آمریکایی که دراسرائیل مستقراست، بویژه سیستم‌های «ختس» (پیکان) شهاب ها را منحرف کرده و درهوا شکارمی‌کند.

مقام‌های اسرائیلی حدس می‌زنند که حدود یکصد شهاب- ۳ به سوی اسرائیل نشانه‌گیری شود، و می‌گویند، جواب لازم برای آنرا دارند.

این گزارش به دولت آمریکا رهنمود می‌دهد که ارتباط توان نظامی اسرائیل و برنامه‌های اتمی ایران درهم تنیده است و بالا گرفتن توان هر یک، می‌تواند موجب حمله احتمالی و واکنشهای دردناک و نگران‌کننده بعدی آن باشد.

گزارش ارزیابی می‌کند که علیرغم نگرانی‌های عمیق کشورهای عربی ازبرنامه‌های هسته ای ایران، آنها از حمله احتمالی اسرائیل به ایران نیز نگرانند و حدس می‌زنند که واکنش ایران، دامن آنها را نیز به سختی بگیرد.

این گزارش می افزاید که کشور اردن هاشمی به پادشاهی ملک عبدالله دوم درصحنه کشاکش نظامی ایران و اسرائیل نابود شود.

رسانه‌های اسرائیل می‌گویند، ارتشبد اشکنازی رئیس ستاد کل ارتش اسرائیل که دوشنبه در پنتاگون بود، آخرین یافته‌های اسرائیل را درباره برنامه‌های اتمی ایران به آگاهی مقام‌های آمریکا رسانده است.

هاآرتص نوشت، ارتشبد اشکنازی دردیدار با دنیس راس مشاور وزیرخارجه آمریکا به او گفت: «اسرائیل توان هسته ای نظامی ایران را تحمل نخواهد کرد.»

رسانه‌های اسرائیل این سخنان ر ا از ارتشبد اشکنازی نقل کردند که د رجریان دیدار از آمریکا گفته است، در مقام ریاست ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل، بررسی احتمالات مختلف وظیفه اوست.

این سخنان نیز به ارتشبد اشکنازی نسبت داده شد که گفته است «حمله به عنوان یک راهکاراحتمالی مطرح است». اما این سخنان در ملا عام بیان نشد. ارتشبد اشکنازی همواره کمترین سخنان را همواره درملا عام بر زبان می‌آورد.

اسرائیل از سال ۱۹۶۲، با ابتکارشیمون پرز، رئییس‌جمهوری کنونی اسرائیل طراحی و ساخت موشک‌های «یریخو» را آغاز کرد.
XS
SM
MD
LG