بحران تازه کشمیر که وارد یازدهمین روز خود شده است، به درگیری خونین میان سربازان پاکستان و هند در مرز این منطقه مناقشهانگیز انجامید که دستکم ۱۰ کشته بر جای گذاشته است.
این درگیریها روز پنجشنبه ۲۴ مرداد در حالی رخ داد که پاکستان هشدار داده بود آماده مقابله با هر اقدام متجاوزانه هند نسبت به کشمیر خواهد بود.
صحنه درگیریها نیز منطقهای است که از آن به عنوان «خط کنترل» نام برده میشود، جایی که بخشهای تحت کنترل هند و پاکستان در کشمیر را از هم جدا میکند.
بنا به اطلاعیه ارتش پاکستان، با شلیک سربازن هندی در این منطقه سه سرباز پاکستانی و دو فرد غیرنظامی کشته شدهاند.
این اطلاعیه میگوید: «ارتش هند در اقدامی برای منحرف ساختن توجهات از شرایط مخاطرهانگیز کشمیر تحت کنترل هند، شروع به تیراندازی در خط کنترل کردند. سه سرباز پاکستانی به شهادت رسیدند. ارتش پاکستان نیز پاسخ قاطعی به آنان داد».
ارتش پاکستان در ادامه اطلاعیه خود آورده: «پنج سرباز هندی کشته و بسیاری دیگر مجروح شدند. تبادل آتش به صورت متناوب همچنان ادامه دارد».
یکی از مقامات محلی نیز به خبرگزاری فرانسه گفته که در رویدادی دیگر، دو فرد غیر نظامی در کشمیر تحت کنترل پاکستان با شلیک سربازان هندی کشته شدند.
تنشها در منطقه با تصمیم ناگهانی هند در لغو امتیازات ویژه کشمیر بالا گرفته است.
منطقه کشمیر هند که در ارتفاعات هیمالیا واقع شده پیش از این از امتیازاتی ویژه برخوردار بود که شامل مواردی از خودمختاری سیاسی و همچنین ممنوعیت خرید و فروش ملک و ممنوعیت مشاغل بخش عمومی برای غیرساکنان میشد.
نارندرا مودی، نخستوزیر هند، روز پنجشنبه در مراسمی به مناسبت روز استقلال این کشور با دفاع از این تصمیم گفت امتیازات ویژه کشمیر به جداییطلبی دامن زده بود و برای زنان نیز ناعادلانه بود.
آقای مودی در ادامه سخنانش که به طور مستقیم از تلویزیون هند پخش میشد، اظهار داشت: «وضعیت قبلی در جامو، کشمیر و لَداخ به فساد و فامیلسالاری دامن زده بود و در مورد حقوق زنان، کودکان، دالیتها [طبقه اجتماعی موسوم به «نجسها» در هند] و جوامع عشایری هم بیعدالتی حاکم بود».
دولت هند میگوید وضعیت در کشمیر به حالت عادی بازگشته اما به گزارش شماری از رسانهها، از جمله آسوشیتدپرس، محدودیتها در این منطقه عمدتا مسلماننشین ادامه دارد و اینترنت و تمامی خطوط تلفن نیز همچنان قطع است.
پاکستان به شدت به تصمیم اخیر هند اعتراض کرده و روز پنجشنبه نیز شاه محمود قریشی، وزیر خارجه پاکستان، نارندرا مودی را «مانع اصلی» بر سر صلح و از سرگرفته شدن مذاکرات بین دو کشور خواند.