لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۲

میانگین قیمت مسکن در تهران به متری ۷ میلیون تومان رسید


بنابر گزارش بانک مرکزی ایران از تحولات بازار مسکن تهران در تیرماه امسال، قیمت هر متر مربع زیربنای واحد مسکونی معامله‌شده در این ماه به شش میلیون و ۹۷۰ هزار تومان رسید که در مقایسه با تیرماه پارسال، ۵۴.۲ درصد افزایش داشته است.

بر پایه گزارش بانک مرکزی که روز پنج‌شنبه ۴ مرداد منتشر شد، قیمت یک متر مربع زیربنای مسکونی در تیرماه در مقایسه با ماه قبل از آن، خردادماه، افزایشی ۷.۱ درصدی را نشان می‌دهد.

بر اساس این گزارش، افزایش قیمت‌ها سبب شده است تعداد دادوستدهای اپارتمان‌های مسکونی شهر تهران در تیرماه نسبت به خردادماه با کاهشی ۹.۲ درصدی به ۱۳.۵ هزار واحد مسکونی رسید. شمار دادوستدهای آپارتمان‌های مسکونی پایتخت در تیرماه ۹۷ نسبت به ماه مشابه پارسال نیز با ۷ درصد کاهش همراه بود.

بررسی دوره چهارماهه نخست امسال در این گزارش نیز نشان می‌دهد که قیمت متوسط هر مترمربع زیربنای مسکونی شهر تهران در این چهار ماه به بیش از شش میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسید که نسبت به دوره چهارماهه پارسال، با ۴۱.۳ درصدی رشد قیمتی همراه بود.

گران‌ترین و ارزان‌ترین مناطق

در میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران، گران‌ترین منطقه در تیرماه بر اساس دادوستدهای انجام شده منطقه یک شهرداری تهران بود که در تیرماه قیمت هر متر مربع زیربنای مسکونی در منطقه یک به ۱۵ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بالغ شد و ارزان‌ترین منطقه شهرداری تهران به منطقه ۱۸ شهرداری تعلق داشت که قیمت هر مترمربع زیربنای مسکونی در این منطقه به سه میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید.

بیشترین رشد متوسط قیمت در تیرماه امسال نسبت به ماه مشابه پارسال، در میان مناطق شهرداری تهران با رشد ۷۱.۸ درصدی به منطقه پنج شهرداری تهران اختصاص داشت. کمترین رشد قیمتی نیز در این ماه به منطقه ۱۲ شهرداری تهران مربوط بود که در تیرماه اسمال در مقایسه با تیرماه پارسال، رشدی معادل ۱۴.۸ درصد داشت.

این گزارش نشان می دهد که در تیرماه ۱۳۹۷، بیشترین سهم از دادوستدهای انجام شده در تیرماه به واحدهای مسکونی با ارزش ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان اختصاص داشت که سهمی تقریبا معادل ۱۷ درصد از کل دادوستدها داشت.

واحدهای مسکونی ۶۰ تا ۷۰ متری نیز پرتقاضاترین واحدهای مسکونی در تیرماه امسال بود و ۱۵ درصد از کل دادوستدها به واحدهای مسکونی این محدوده متراژ، تعلق داشت.

در میان مناطق مختلف شهرداری تهران، محبوب‌ترین منطقه شهرداری برای خریداران، منطقه پنج شهرداری تهران بود که ۱۳.۲ درصد از داد و ستدهای انجام شده مربوط به آپارتمان‌های مسکونی واقع شده در منطقه ۵ شهرداری، اختصاص داشت.

افزایش ۱۴ درصدی اجاره‌بها

بخش دیگری از گزارش بانک مرکزی ایران، به تحولات اجاره بهای مسکن پرداخت که بر اساس یافته‌های این گزارش، در تیرماه امسال شاخص کرایه مسکن اجاری در شهر تهران نسبت به تیرماه پارسال، ۱۳.۶ درصد رشد داشت.

شاخص کرایه مسکن اجاری در کل مناطق شهری ایران در این ماه در مقایسه با ماه مشابه پارسال، با بیش از ۱۱ درصد افزایش به کار خود پایان داد.

بر اساس گزارش دیگری که بانک مرکزی ایران از شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در تیرماه امسال منتشر کرد، شاخص بهای گروه «مسکن، آب، برق و گاز و سایر سوخت‌ها» با رشد ۱۰.۹ درصدی همراه شد.

ضریب اهمیت گروه مسکن در محاسبه شاخص تورم، ۳۷.۵ درصد است که بالاترین ضریب اهمیت در میان سایر گروه‌های محاسبه نرخ تورم به حساب می‌یاد به این معنی که تغییرات شاخص بهای مسکن و اجاره بها، بیشترین اثر را بر شاخص تورم به جا می‌گذارد.

بر اساس گزارش بانک مرکزی از شاخص تورم در تیرماه، نرخ تورم متوسط به ۱۰.۲ درصد رسید، نرخ تورم نقطه به نقطه در این ماه نیز ۱۸درصد اعلام شد. از دلایل مهم و موثر بر افزایش نرخ تورم، گذشته از نوسان های شدید قیمتی در بازار ارز، می‌توان به گران‌شدن مسکن و اجاره بها نیز اشاره کرد.

همچنین گزارش های مربوط به هزینه و درآمد خانوارهای شهری ایران نیز نشان می دهد که هزینه‌های مربوط به مسکن و اجاره بها، حدود یک سوم از کل سبد هزینه خانوارها را تشکیل می‌دهد و بزرگترین هزینه خانوارهای ایرانی است.

چندی پیش حسام عقبایی، نایب رئیس اتحادیه مشاورین املاک، در گفت‌وگویی با اشاره به افزایش هزینه‌های اجاره بها، اعلام کرده بود که مستاجرین با از دست‌دادن توان پرداخت اجاره‌های افزایش یافته، راه خروج از ایران و مهاجرت معکوس به شهرهای نزدیک یا شهرک‌های اقماری تهران را در پیش گرفته‌اند.

وزارت راه و شهرسازی در هفته‌های اخیر با هدف ساماندهی و کنترل بازار مسکن و اجاره بها، جلساتی را با کارشناسان و فعالان این حوزه برگزار کرده است.

با استفاده از گزارش‌های رادیو فردا و گزارش‌آماری بانک مرکزی / آ.ن / ج
XS
SM
MD
LG