لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۳۶

ایران انفجار در سکوی پرتاب موشک ماهواره‌بر در سمنان را تایید کرد


تصویری که ماهواره‌های غیرنظامی از سکوی پرتاب پس از حادثه منتشر کردند
تصویری که ماهواره‌های غیرنظامی از سکوی پرتاب پس از حادثه منتشر کردند

پس از چند روز سکوت مقام‌های جمهوری اسلامی در قبال گزارش‌هایی که از انفجار در سکوی پرتاب موشک در پایگاهی در سمنان خبر می‌داد، سخنگوی دولت حسن روحانی روز دوشنبه ۱۱ شهریور این انفجار را تائید ولی احتمال خرابکاری در اینباره را کرد.

علی ربیعی به خبرنگاران گفت که این انفجار در سکوی پرتاب رخ داده و تلفات جانی در بر نداشته است.

وی همچنین گفت: انفجار زمانی روی داد که «هنوز ماهواره‌ای به سکو منتقل نشده بود» و این حادثه «در مرحله تست» رخ داد «نه عملیات پرتاب».

به گفته وی، «کارشناسان اتفاق نظر دارند« که علت انفجار «خطای فنی» بوده است و چگونگی رخ دادن این خطای فنی هم «مشخص شده» است.

آقای ربیعی همچنین احتمال خرابکاری در این موضوع را رد کرد و افزود: «در صدد القای این موضوع بودند که قادر هستند در موسسات ما کار جاسوسی و خراب‌کاری بکنند که اصلا کارشناسان ما روی این موضوع صحه نمی‌گذارند و به نوعی این نظر سوء استفاده برای قدرت‌نمایی است».

شماری از رسانه‌های غربی پنج‌شنبه هفته گذشته گزارش دادند که تصاویر ماهواره‌ای نشان از وقوع انفجاری در سکوی پرتاب موشک در «پایگاه فضایی امام خمینی» در جنوب سمنان دارد.

مقام‌های جمهوری اسلامی واکنشی به گزارش‌ها درباره وقوع انفجار نشان ندادند و فقط محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات، گفت ماهواره «ناهید سالم است» اما خبری از «موشک ماهواره‌بر» ندارد.

برنامه فضایی ایران زیر نظر وزارت دفاع جمهوری اسلامی ایران انجام می‌شود.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز هشتم شهریور با اشاره به اینکه آمریکا دخالتی در این رویداد نداشته است، تصویری با وضوح بالا از سکوی پرتاب پس از حادثه را منتشر کرد.

وی با اشاره به اینکه آمریکا دخالتی در این رویداد نداشته است، درباره انتشار تصویری با وضوح بالا از سکوی پرتاب پس از حادثه گفت: «ما یک عکس داشتیم من هم منتشرش کردم؛ کاملا حق چنین کاری را داشتم».

آقای ترامپ در پاسخ به این سوال که این تصویر چگونه تهیه شده و از چه طریق در اختیار او قرار گرفته است گفت: «این را خودتان باید پیدا کنید».

برخلاف تصاویر عمومی ماهواره‌ها، تصویری که رئیس‌جمهوری آمریکا منتشر کرد وضوح و کیفیتی بسیار بهتر داشت و روی آن نیز توضیحاتی نوشته شده بود.

چند رسانه آمریکایی از قول برخی از مقام‌های امنیتی سابق شائبه «محرمانه» بودن تصویر منتشر شده را مطرح کردند، اما در عین حال یادآور شدند که رئیس‌جمهوری آمریکا حق دارد طبقه‌بندی اسناد را تغییر بدهد و سندی محرمانه را به سندی عادی تبدیل کند.

در همین حال آقای ربیعی درباره این توئیت گفت: «ما نمی‌دانیم چه طور است که رئیس جمهوری ایالت متحده آمریکا عکس می گذارد، توئیت می‌کند، عکس ماهواره‌ای منتشر می‌کند و با یک ذوق‌زدگی با موضوع رفتار می‌کند، این کارها اصلا قابل فهم و درک نیست».

این برای سومین بار است که مقامات جمهوری اسلامی از پرتاب ناموفق ماهواره «ناهید ۱» خبر می‌دهند.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران روز ۹ مرداد و پیش از پرتاب ناموفق ماهواره «ناهید ۱» گفته بود که «ایرادات دو پرتاب قبل استخراج و برطرف شده است» و این ماهواره برای «قرار گرفتن در مدار» به وزارت دفاع تحویل داده می‌شود.

مقام‌های جمهوری اسلامی ۲۵ دی ماه ۹۷ اعلام کردند که موشک حامل ماهواره «پیام» را به فضا پرتاب کردند، اما این موشک به سرعت کافی نرسید و ماهواره نیز در نهایت نتوانست در مدار زمین قرار بگیرد.

هفدهم بهمن همان سال نیز رسانه‌های آمریکایی گفتند تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد ایران مجددا تلاش کرده که ماهواره به فضا بفرستد هرچند به نظر می‌رسد موفقیتی در این زمینه نداشته‌ است.

پس از آن وزیر خارجه ایران بدون ارائه شواهد و جزئیاتی اعلام کرد که ممکن است ناکام ماندن پرتاب دو ماهواره ایرانی به دلیل «خرابکاری» آمریکا باشد.

بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا، ایسنا و رادیو فردا/ ح.ج- ا.م/ ک.ر
XS
SM
MD
LG