لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۰۱

رویترز: تولید نفت ایران به ۲.۱ میلیون بشکه کاهش یافته است


نمایی از تأسیسات نفتی ایران در جزیره خارک
نمایی از تأسیسات نفتی ایران در جزیره خارک

خبرگزاری رویترز گزارش داده است در ماه اوت، ماه جاری میلادی، تولید روزانه نفت ایران به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار بشکه کاهش یافت که کمترین میزان طی ۳۳ سال اخیر است.

این رقم نسبت به ژوئیه، ماه قبل از اوت، ۵۰ هزار بشکه کمتر است و نسبت به دوران پیش از بازگشت تحریم‌های نفتی آمریکا علیه جمهوری اسلامی نیز حدود ۱.۷ میلیون بشکه افت کرده است.

به گزارش رویترز، تولید دومیلیون و یکصدهزار بشکه نفت در ماه اوت کمترین میزان از سال ۱۹۸۶ به شمار می‌رود.

تولید نفت ایران در سال‌های پیش از انقلاب ۱۳۵۷ حدود ۶ میلیون بشکه در روز بود، اما با وقوع انقلاب اسلامی و پس از آن، جنگ ایران و عراق، تولید نفت بشدت کاهش یافت؛ هرچند بعد از جنگ و تا پیش از تحریم‌های سال ۲۰۱۲، این رقم به حدود ۴ میلیون بشکه رسید.

آمریکا پس از خروج از برجام، در آبان سال گذشته به مشتریان نفت ایران شش ماه معافیت داد که خرید نفت از ایران را بتدریج به صفر برسانند. این مهلت اوایل اردیبهشت امسال به پایان رسید و واشینگتن معافیت‌ها را تمدید نکرد.

در حال حاضر چین و سوریه تنها مشتریان علنی نفت ایران هستند.

آمارهای گمرک چین نشان می‌دهد که این کشور از ابتدای ماه مه تا آخر ژوئیه، به طور متوسط روزانه ۲۳۳ هزار بشکه نفت از ایران وارد کرده است.

مشخص نیست که چین در قبال واردات نفت پولی به ایران پرداخت می‌کند یا خیر، اما ایران بر اساس قراردادهایی که با دو شرکت چینی «سی‌ان‌پی‌سی» و «ساینوپک» دارد، در ازای توسعه میادین نفتی خود در سال‌های گذشته توسط این شرکت‌ها، به جای پول نقد، نفت به آنها تحویل می‌دهد. بنابر گزارش‌ها، نفت ایران نیز به این شرکت‌ها تحویل می‌شود.

مصرف داخلی نفت خام ایران حدود ۱.۸ میلیون بشکه در روز است و تولید ۲.۱ میلیون بشکه در ماه اوت نشان می‌دهد که ایران حداکثر ۳۰۰ هزار بشکه نفت مازاد برای صادرات دارد.

ایران قبل از تحریم‌ها روزانه ۲.۵ میلیون بشکه صادرات نفت و میعانات گازی داشت.

افزایش تولید نفت اوپک

به رغم افت تولید ایران، مجموع تولید اوپک در ماه اوت ۸۰ هزار بشکه افزایش یافته و به ۲۹ میلیون و ۶۱۰ هزار بشکه رسید.

عمده افزایش تولید اوپک از طرف عراق و نیجریه بوده است.

تولید عراق در ماه جاری به ۴ میلیون و ۷۶۰ هزار بشکه اوج گرفته است.

تولید نفت عراق در سال ۲۰۱۰ کمتر از ۲.۵ میلیون بشکه و تولید ایران حدود ۴ میلیون بشکه بود، اما اکنون بیش از دو برابر ایران تولید نفت دارد.

ایران قبل از خروج آمریکا از برجام، سومین تولید کننده بزرگ اوپک بعد از عربستان و عراق بود، اما در ماه اوت تولید نفت کویت و امارات نیز بیشتر از ایران است.

اوپک و کشورهای هم‌پیمان به رهبری روسیه توافق کرده‌اند که تولید خود را در سال جاری و سه ماهه ابتدایی سال آینده، ۱.۲ میلیون بشکه کاهش دهند تا قیمت نفت را بالا نگه دارند. ایران، لیبی و ونزوئلا از این توافق مستثنی هستند.

آمارهای رویترز نشان می‌دهد که میزان پایبندی اعضای اوپک به این توافق در ماه اوت ۱۳۶ درصد بوده است. به عبارتی، این کشورها ۳۶ درصد بیشتر از آن چیزی که متعهد شده‌اند، کاهش تولید داشته‌اند.

اوج گیری تولید نفت آمریکا باعث شده است به رغم افت تولید اوپک و کشور‌های هم‌پیمان، در نیمه اول سال ۲۰۱۹ باز هم روزانه ۹۰۰ هزار بشکه نفت مازاد در جهان تولید شود.

منابع: رویترز، آژانس بین‌المللی انرژی، اداره اطلاعات انرژی آمریکا، پولیتیکو. ف.ق/ج
XS
SM
MD
LG