سرتیپ پاسدار حسین سلامی، جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران، روز دوشنبه تأکید کرد: «موشکها سرمایههای دفاعی و عناصر اصلی قدرت بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران هستند».
سرتیپ حسین سلامی که در حاشیه برگزاری آیین روز ملی خلیج فارس، با رسانهها سخن می گفت، اعلام کرده است که جمهوری اسلامی ایران هرگز نمیتواند بپذیرد که خود را از توانمندی بازدارندهاش، خلع سلاح کند.
این فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی همچنین با اشاره به سخنان برخی سران کشورهای اروپایی درباره توان موشکی ایران گفت: «اروپاییها بدانند ما در حالیکه تحریم میشویم هرگز خلع سلاح نمیشویم و اهرمهای قدرت خود را از دست نمیدهیم».
آقای سلامی ادامه داد: «ما هستیم که انرژی را برای آنها امن کردهایم و آنها نباید با قدرت ما بازی کنند».
مقامهای آمریکایی برنامه موشکی ایران را در کنار اقدامات ایران در منطقه، شاهدی بر نقض روح توافق هستهای از سوی ایران میدانند و محدودیت برنامه موشکی ایران، از جمله شرایطی است که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا برای اصلاح برجام قائل شده است..
برنامه موشکهای بالستیک ایران نگرانیهایی را برای اروپاییان نیز به همراه داشته است. امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه هفته قبل در سفری سه روزه به واشینگتن در دیدار با دونالد ترامپ از طرحی چهار مادهای رونمایی کرد که یکی از بندهای آن توقف فعالیتهای موشکهای بالیستیک ایران است. طرحی که با مخالفت حسن روحانی، رئیسجمهور ایران و دیگر مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ایران روبهرو شده است.
امانوئل مکرون و دیگر رهبران اروپایی تلاش میکنند تا با برطرف کردن نگرانیهای دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا را به ماندن در توافق هستهای با ایران، ترغیب کنند و از جمله سه قدرت اروپایی دخیل در توافق هستهای تحریمهای جدیدی را ناظر بر برنامه موشکی و حضور منطقهای ایران پیشنهاد کردهاند.
قرار است روز ۲۲ اردیبهشتماه امسال، دونالد ترامپ، موضع و تصمیم آمریکا در قبال برجام را اعلام کند.
پیش از این، رئیسجمهور ایالات متحده و شمار دیگری از مقامهای دولت آمریکا ناخرسندی خود از مفاد برجام را اعلام کرده و این توافق را توافقی بد توصیف کردهاند که به گفته آنها باید اصلاح شود.
در همین حال، صادق آملی لاریجانی، رئیس قوهقضاییه ایران نیز روز دوشنبه تأکید کرد که «جمهوری اسلامی بر سر برجام هیچ مذاکره جدیدی نخواهد کرد و مسائل اساسی نظیر توانمندی دفاعی از جمله مباحث مربوط به فناوری موشکی را نیز که برای دفاع از کیان کشور است به هیچ عنوان قابل مذاکره نمیداند.»
در اظهار نظری مشابه، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت حسن روحانی نیز روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی خود، با اشاره به گفتوگوی تلفنی رؤسای جمهوری ایران و فرانسه، گفت: «پاسخ جمهوری اسلامی این است که ما در مباحث هستهای یک سند داریم آن هم برجام است و در مباحث دفاعی مذاکره نداریم».
روز یکشنبه برایان هوک، مشاور ارشد وزیر خارجه آمریکا، از متحدان اروپایی آمریکا خواست تا برای متوقف کردن برنامه موشکی ایران، تحریمهای تازهای علیه تهران وضع کنند.
آقای هوک که همراه با مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا به ریاض سفر کرده بود، در جمع خبرنگاران گفت که واشینگتن خواستار تحریم تمامی نهادها و اشخاصی است که با برنامه موشکی ایران مرتبط هستند.
آمریکا و عربستان سعودی، ایران را متهم میکنند که موشکهایش را در اختیار شورشیان حوثی در یمن قرار داده است. شورشیان یمنی تاکنون بارها خاک عربستان را با موشک هدف قرار دادهاند. ایران اتهام دادن موشک به حوثیها را رده کرده است.
آمریکا چندین بار افراد حقیقی و حقوقی مختلفی را در ارتباط با برنامه موشکی ایران به فهرست تحریمهای خود افزوده است.
پایان گرفتن ضربالاجل دونالد ترامپ در مورد اصلاح برجام، ممکن به معنای بازگشت بخشی از تحریمهای ایران باشد که در چارچوب توافق هستهای رئیسجمهور آمریکا در بازههای زمانی چهار ماه آنها را تعلیق میکند.