امانوئل مکرون، رییس جمهوری فرانسه روز سه شنبه چهارم اردیبهشت اظهار داشت که کشورش آماده همکاری با آمریکا برای دستیابی به توافق تازه ای با ایران است که شامل نگرانی ها موجود در خصوص فعالیت ها و اقدامات جمهوری اسلامی باشد.
امانوئل مکرون که برای سفری سه روزه به واشینگتن رفته است، در کنفرانس خبری مشترک با دونالد ترامپ تاکید کرد که مخالف از بین بردن توافق هسته ای با ایران، برجام، است، اما خواهان توافق تازه ای است که «شامل تمام نگرانی ها باشد.»
اقای مکرون اضافه کرده است که در مذاکراتش با دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا به این نتیجه رسیده است که فرصتی برای دستیابی به توافق جدید با ایران وجود دارد.
رییس جمهوری فرانسه گفته است: ما گفت وگو های خیلی صریحی در خصوص برجام داشتیم. (دونالد ترامپ) از برجام به عنوان یک توافق بد یاد کرده است. من هم ماه هاست که می گویم این توافق کافی نیست، اما ما را قادر می کند تا سال ۲۰۲۵ فعالیت های هسته ای ایران را کنترل کنیم.
امانوئل مکرون تصریح کرده است که خواهان توافقی است که چهار موضوع را شامل شود: اول، از هرگونه فعالیت هسته ای ایران تا سال ۲۰۲۵ جلوگیری شود. این امر به دلیل وجود برجام محقق شده است. دوم، حصول اطمینان از این که ایران در بلندمدت نیز فعالیت هسته ای نخواهد داشت. سومین موضوع اساسی، متوقف کردن فعالیت های موشکی بالیستیک ایران در منطقه است. و چهارمین (موضوع) فراهم کردن شرایط برای یک راه حل- یک راه حل سیاسی برای مهار ایران در منطقه- در یمن، سوریه، عراق و لبنان است.
رییس جمهوری فرانسه در ادامه تصریح کرده است: ما به چارچوبی برای دستیابی (به این هدف) نیاز داریم که با هم و به همراه قدرت های منطقه و رهبران ایران به یک توافق دستیابیم.
وی تصریح کرده است که این تنها راهی است که می تواند ثبات به وجود بیاورد.
این در حالی است که دونالد ترامپ نیز در این کنفرانس خبری بار دیگر به توافق هستهای ایران حمله کرد و آن را «افتضاح» خواند که به گفته او، «این توافق وحشتناک نباید هیچ وقت صورت میگرفت»
رییس جهوری آمریکا تاکید کرد که اگر ایران برنامه هستهایش را از سر بگیرد با «مشکلات بزرگتری» نسبت به قبل روبرو میشود.
به نظر میرسد اشاره وی به تهدیدهای روزهای اخیر مقامهای ایران از جمله حسن روحانی، رئیسجمهوری، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، و علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی باشد که گفتهاند در صورت خروج آمریکا از برجام، امکان از سرگیری فعالیتهای هستهای تهران یکی از گزینههاست.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا تا (۱۲ مه) ۲۲ اردیبهشت مهلت داده است که «نقایص برجام» اصلاح شود، در غیر این صورت تعلیق تحریمهای ایران بر اساس برجام را تمدید نخواهد کرد.
دونالد ترامپ چهار شرط را برای ادامه همراهی آمریکا با برجام تعیین کرده است که عبارتند از«دسترسی فوری» بازرسان بینالمللی به تمامی مکانها و تاسیسات ایران، دائمی شدن محدودیتها برای برنامه هستهای ایران، تضمین به عدم نزدیک شدن به سلاح هستهای، و محدودیت برنامه موشکهای بالیسیتک ایران.
این در حالی است که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران هشدار داده است، در صورتی که آمریکا از توافق هسته ای ایران با شش قدرت جهانی، برجام، خارج شود، این اقدام پیامدهای «بسیار ناخوشایندی» برای واشینگتن در پی خواهد داشت.