خبرگزاری ایسنا نوشت: جمعی از دانشجویان بسیجی دانشگاه تهران در تجمعی، اعتراض خود را نسبت به وضعیت اقتصادی اعلام کردند.
به نوشته ایسنا، آنها در این تجمع که روز یکشنبه در مقابل در اصلی این دانشگاه در خیابان انقلاب تهران برگزار شد، «شعارهایی علیه وضعیت اقتصادی سر داده و حمایت خود را از نظام اعلام کردند».
از جمله شعارهای این دانشجویان بسیجی، «ننگ ما ننگ ما، مسئول بیدرد ما»، «لبیک یا خامنهای»، «مرفهین بیدرد مایه ننگ ملت» و «دانشگاه جای فتنهگر نیست» بوده است.
روز شنبه نهم دی، گروهی از دانشجویان در مقابل دانشگاه و سپس در داخل دانشگاه تهران تجمع کرده و شعارهایی از جمله علیه مشکلات اقتصادی مردم و مسئولان جمهوری اسلامی ایران سر داده بودند.
کانون نویسندگان ایران در بیانیه ای در مورد تجمعها و تظاهرات اعتراضی مردم در چند شهرایران نوشت: «هنگامی که مردم پا به خیابان میگذارند تا مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خود را فریاد بزنند نوع برخورد حاکمیت با آنها معیار برخورداریشان از آزادی است».
این تشکل بااشاره به اخبار مربوط به تیراندازی نیروهای ضد شورش به تجمعکنندگان از جمله در دورود نوشت: «تیغ کشیدن بر روی تظاهرات مردم بیسلاح و به خونآلودن صدای آنها، گواهی روشن بر غیبت و سرکوب آزادی است».
کانون نویسندگان ایران با اعلام اینکه «در جامعهای که اعتراض کردن آزاد نباشد، از آزادی خبری نیست» افزود: «این حق مردم است که به سختیهای معیشتی خود، به تبعیض و زندگی زیر خط فقر اعتراض کنند، این حق نویسندگان و هنرمندان است که به سانسور و تیغ حذف و قلعوقمع فرهنگی و دهها مشکل دیگر معترض باشند، این حق زنان است که به تبعیض جنسیتی نه بگویند؛ حق جوانان است که در مقابل موانع کار و شادیشان معترض باشند».
خبرگزاری تسنیم به نقل از «یک منبع مطلع در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی که نخواست نامش فاش شود» با رد ادعای غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، نوشت که دبیرخانه این شورا، تنها مرجع اطلاع رسانی در مورد اخبار، مصوبات و جلسات شورای عالی امنیت ملی بوده و اخباری که خارج از این مسیر منتشر میشود، مورد تایید نیست.
«این منبع آگاه» که تسنیم به نام او اشاره نکرد، گفت: «شایعه منتشر شده در فضای مجازی در مورد جلسه اخیر شورای عالی امنیت ملی و تذکر به یکی از شخصیت های کشور صحت نداشته و لازم است رسانههای گروهی باحفظ هشیاری از انتشار شایعات اختلاف برانگیز خودداری کنند».
پیش از این نیز دفتر آیت الله علم الهدی، امام جمعه مشهد، اخبار مربو به احضار یا اخطار به او از سوی شورای عالی امنیت ملی در برخی رسانهها را تکذیب کرده و گفته بود: در صورت عدم عذرخواهی مدعیان و منتشرکنندگان این اخبار، علیه آنان پیگیری قضایی خواهد کرد.
پیش از این، خبرگزاری تسنیم نوشته بود که غلامسحین کرباسچی در کانال تلگرامی خود نوشته که شورای عالی امنیت ملی، آیتالله علمالهدی را به دلیل «اقدام پشت پرده او در تجمعات خیابانی مشهد" فراخوانده و در مورد اقدامات پشت پرده وی برای حضور خیابانی مردم مشهد به او اخطار داده است».
پس از این، آقای کرباسچی در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا اعلام کرد که «کانال تلگرامی ندارم که بخواهم چنین خبری را در آن منتشر کنم، این خبر را کامل تکذیب میکنم».
دفتر آیت الله علم الهدی، امام جمعه مشهد، در اطلاعیه ای انتشار اخباری در مورد احضار یا اخطار به او از سوی شورای عالی امنیت ملی در برخی رسانهها را تکذیب کرد.
بر اساس این اطلاعیه، آیتالله علمالهدی شنبه شب نهم دی در مشهد سخنرانی داشته است.
دفتر امام جمعه مشهد با اشاره به آنچه جوسازیهای اخیر علیه نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی از روز پنجشنبه نامید، اعلام کرد که در صورت عدم عذرخواهی مدعیان و منتشرکنندگان این اخبار، این دفتر علیه آنان پیگیری قضایی خواهد کرد.
پیش از این، خبرگزاری تسنیم نوشته بود که غلامسحین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، در کانال تلگرامی خود نوشت که شورای عالی امنیت ملی، آیتالله علمالهدی را به دلیل «اقدام پشت پرده او در تجمعات خیابانی مشهد" فراخوانده و در مورد اقدامات پشت پرده وی برای حضور خیابانی مردم مشهد به او اخطار داده است».
پس از این، آقای کرباسچی در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا اعلام کرد که «کانال تلگرامی ندارم که بخواهم چنین خبری را در آن منتشر کنم، این خبر را کامل تکذیب میکنم».
وزارت خارجه کانادا با انتشار بیانیه ای در مورد تجمع ها و تظاهرات در شهرهای ایران نوشت: کانادا از تظاهرات مسالمت آمیز مردم ایران که از حق اساسی خود برای اعتراض استفاده می کنند، دلگرم شده است.
در این بیانیه که روز شنبه نهم دی، منتشر شد، از مقامهای ایرانی خواسته شده است به حقوق دموکراتیک و حقوق بشر احترام بگذارند.
وزارت خارجه کانادا همچنین اعلام کرد که این کشور به حمایت از حقوق اساسی ایرانیان، از جمله حق آزادی بیان ادامه خواهد داد.
تجمع خانوادههای بازداشتشدگان مقابل زندان اوین
غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، خبر نقل قول شده از سوی او در مورد احضار امام جمعه مشهد به شورای عالی امنیت ملی را دروغ دانست.
آقای کرباسچی در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا با اشاره به خبر خبرگزاری تسنیم که او در کانال تگلرامی خود اعلام کرده است امام جمعه مشهد در ارتباط با تجمعات اخیر به شورای عالی امنیت ملی فرخوانده شده است، گفت: «من کانال تلگرامی ندارم که بخواهم چنین خبری را در آن منتشر کنم، این خبر را کامل تکذیب میکنم».
وی افزود: شاید در حد سوال از دوستان درباره این موضوع پرسیده باشم اما آن را در کانال تگلرامی نداشتهام منتشر نکردهام.
گزارشها حاکی از استقرار دوباره نیروهای ضد شورش در مقابل دانشگاه تهران در روز یکشنبه ۱۰ ی، است.
یک شاهد عینی به رادیو فردا گفت که گروهی از دانشجویان همانند روز شنبه نهم دی، در داخل دانشگاه تجمع کردهاند و شعار میدهند.
محمدمهدی برومندی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، خبر داد که جلسه فوق العاده این کمیسیون برای بررسی تجمعهای اعتراضی روزهای اخیر در شهرهای ایران روز دوشنبه ۱۱ دی، برگزار خواهد شد.
محمّدحسین مقیمی، استاندار تهران بار دیگر تاکید کرد که هیچ مجوزی برای تجمع در تهران صادر نشده و تجمعات غیرقانونی است.
در این میان، حسین نقوی حسینی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، از وزارت کشور خواست که «مکان و محل مشخصی را برای تجمعات اعتراضی تعیین و اعلام کند و برای برگزاری این تجمعات نیز مجوز دهد».
در همین حال، الیاس حضرتی، نماینده تهران در مجلس، اعلام کرد که «چرایی وقوع اتفاقاتی نظیر آنچه در برخی شهرها رخ داده نیازی به تحلیل پیچیده و امنیتی و چند مجهولی ندارد».
وی گفت:« کافی است ما مسئولین کمی در کوچه پس کوچههای شهرمان بگردیم و با حضور در بین مردم، دردهایشان را ببینیم و حرفهایشان را بشنویم».
علی مطهری، نایب رئیس مجلس، در یادداشتی درباره دلیل به «خشونت» گراییدن تجمعها نوشت که «مجوز هیچ تجمعی صادر نمیشود و وزارت کشور همه تجمعات و اعتراضات مدنی را غیرقانونی مینامد».
به گزارش سایتهای متعلق به تشکلهای صنفی و نیز برخی از خبرگزاریها، در برخی مواقع با تجمعهای صنفی در ایران به شدت برخورد میشود. از جمله میتوان به برخورد با کارگران شرکت نیشکر هفتتپه در تابستان سال جاری و نیز کارگران کارخانههای هپکو و آذرآب در اراک در شهریور ماه اشاره کرد که انتقادهایی را به همراه داشت.
آقای مطهری تاکید کرد که وزارت کشور «باید اعتراض مدنی را به رسمیت بشناسد و در صدور مجوز سختگیری نکند و مردم نیز باید پایبند به لوازم اعتراض مدنی باشند».
نایب رئیس مجلس همچنین گفت که مسئولان باید برای« اظهارنظر مدنی و آرام مردم شرایط را مهیا» و با «تخریب اموال عمومی و ایجاد آشوب به شدت برخورد» کنند.
در روزهای گذشته، نیروهای انتظامی و بسیج با تجمع کنندگان برخورد و تعدادی از آنان را بازداشت کردهاند.
درهمین ارتباط، براساس گزارشهای منتشر شده، دو تن از معترضان در دورود، در استان لرستان، با شلیک نیروهای امنیتی کشته شدهاند.