خبرگزاری ایسنا در دقایق آغازین روز سهشنبه اظهارات فرمانده قرارگاه ثارالله تهران را منتشر کرده که در آن تأکید شده «تهران آرام است» و «به هیچ وجه ادامه تداوم وضعیت ناامنی در تهران را نمیدهیم».
سرتیپ پاسدار محمد کوثری گفته است که قرارگاه ثارالله در جریان اعتراضات و ناآرامیهای تهران مسئولیتی ندارد، مسئولیت کاملاً بر عهده نیروی انتظامی است و قرار گاه ناظر اتفاقات است.
این فرمانده سپاه هشدار داده که «به هیچوجه اجازه نمیدهیم که وضعیت ناامنی تهران تداوم پیدا کند و اگر این شرایط ادامه یابد قطعا مسئولان تصمیماتی خواهند گرفت و در آن زمان کار یکسره خواهد شد».
آقای کوثری که سابقه نمایندگی تهران در مجلس را در کارنامه خود دارد، پس از حملات خرداد ماه امسال در تهران و برکناری فرمانده وقت قرارگاه ثارالله، فرخوانده شد و فرماندهی این قرارگاه را به عهده گرفت.
به رغم آنکه مسئولان انتظامی و امنیتی در روزهای اخیر بارها از بازگشت آرامش به تهران خبر دادهاند، تجمعات اعتراضی روز دوشنبه هم درد پایتخت ادامه داشت و ایسنا از «درگیری کوتاه» میان مردم و نیروهای امنیتی در مرکز تهران خبر داد.
پس از انتشار گزارشهایی در مورد «آتش زدن» یک مأمور انتظامی در درگیری میان مردم و پلیس در قهدریجان، جانشین فرمانده انتظامی استان اصفهان به ایسنا گفته است که این خبر صحت ندارد.
در همین حال کانال تلگرامی روزنامه قانون نیز نوشته است که حمله به فرمانداری قهدریجان ناکام مانده و در جریان آن پنج تن کشته شدهاند. این رسانه به هویت این افراد اشاره نکرده است.
برخی منابع خبری در ایران، از جمله خبرگزاری تسنیم و باشگاه خبرنگاران جوان وابسته به صدا و سیما، دوشنبه شب گزارش کردند که در تیراندازی به سوی مأموران انتظامی در نجفآباد اصفهان، یک مأمور انتظامی کشته و سه تن دیگر زخمی شدهاند.
این دو منبع خبری عامل تیراندازی را «یکی از آشوبگران» و اسحله به کار رفته را «یک اسلحه شکاری» عنوان کردهاند.
جزئیات بیشتری در این باره منتشر نشده و منبع دیگری هم این خبر را تأیید نکرده است.
در این میان کانال تلگرامی روزنامه قانون نیز خبر داد که حمله به فرمانداری قهدریجان [در حدفاصل اصفهان و نجفآباد] ناکام مانده اما به کشته شدن پنج تن انجامیده است. این گزارش در مورد هویت کشتهشدگان توضیحی نداده است.
روز دوشنبه آمارهای متناقضی هم در تلویزیون دولتی ایران در مورد کشتهشدگان در اعتراضهای سراسری روزهای اخیر منتشر شد. آخرین آمار تأیید شده از قول مسئولان محلی از ۴ کشته در دورود، ۳ کشته در تویسرکان و یک یا دو کشته در ایذه حکایت دارد.
مایک پنس، معاون رئیسجمهور آمریکا در توئیتی تأکید کرده که کشورش «اشتباه شرمآور» گذشته در قبال معترضان ایرانی را تکرار نمیکند.
او گفته است که «مقاومت جسورانه و رو به رشد مردم ایران امروزه به همه کسانی که برای آزادی و علیه استبداد مبارزه میکنند امید و ایمان میدهد. نباید اجازه داد که آنها سرخورده شوند و اجازه هم نمیدهیم».
جزئیات بیشتر در این باره را در این گزارش بخوانید.
شاهین فاطمی، علی کشتگر و محمدصادق جوادیحصار در میزگردی در رادیو فردا دیدگاههای خود را در مورد اعتراضهای سراسری در ایران و رویکرد و واکنش حسن روحانی به آن مطرح کردهاند.
پس از انتشار خبرهای ضد و نقیض از آمار کشتهشدگان در اعتراضهای شهرستان تویسرکان در استان همدان، یک مقام محلی تأیید کرده که سه تن در حوادث این منطقه کشته شدهاند.
در حالی که تلویزیون دولتی ایران در گزارشی از کشته شدن شش تن در تویسرکان خبر داده بود، ایلنا ساعتی پیش به نقل از یک مقام مسئول در شهرستان تویسرکان این خبر را رد کرد.
اما اکنون ایسنا به نقل از معاون سیاسی امنیتی استاندار همدان کشته شدن سه تن را در حوادث یکشنبهشب تأیید کرده است.
در مورد شمار کشتهشدگان در اعتراضهای سراسری ایران در روزهای اخیر آمار متناقضی منتشر شده و برخی منابع از کشتهشدن دست کم ۱۰ تن در این حوادث خبر میدهند.
مقامهای محلی تأیید کردهاند که در شهرستان دورود در مجموع چهار تن کشته شدهاند. در مورد ایذه آمار ارائه شده ار شوی مقامهای محلی در تناقض است و در حالی که نماینده این منطقه در مجلس از کشته شدن دو تن خبر داده، فرماندار این شهر میگوید که تنها یک تن در اعتراضهای این شهر کشته شده و یک تن دیگر زخمی شده است.
«شوراهای صنفی دانشجویان سراسر کشور» از بازداشت چهار عضو شوراهای صنفی دانشگاه تهران به دست نیروهای امنیتی پس از پایان نشستی با رئیس دانشگاه تهران خبر داده است.
نشست اعضاهای صنفی دانشگاه تهران و رئیس این دانشگاه روز دوشنبه ۱۱ دی، به منظور «پیگیری آزادی دانشجویان بازداشتشده در جریان اعتراضهای اخیر» برگزار شده بود.
در حالی که این خبر هنوز از سوی مقامهای دانشگاه تهران تأیید یا تکذیب نشده، برخی فعالان دانشجویی در شامگاه دوشنبه خبر دادند که بازداشتشدگان در این روز آزاد شدهاند.
خبرگزاری ایسنا در گزارشی با اشاره به برخی تجمعات اعتراضی دوشنبهشب در تهران نوشته است که «گارد مستقر در تقاطع فلسطین و شهدای مظفر، نسبت به پراکنده کردن جمعیت حاضر اقدام کردند و تعدای از تجمعکنندگان دستگیر شدند».
این گزارش میگوید که «تعداد قابل توجهی از مردم تنها نظارهگر هستند و برخی از آنها به عکسبرداری و فیلمبرداری مشغولند».
گزارش ایسنا همچنین از بسته شدن واحدهای تجاری در این منطقه خبر میدهد.
این گزارش همچنین از شکلگیری تجمعی در حوالی متروی انقلاب خبر میدهد و اضافه میکند که «درگیری کوتاهی» در این منطقه بین نیروهای امنیتی و معترضان روی داده است.
گزارش ایسنا از برخی از تجمعات دوشنبهشب تهران در حالی است که این خبرگزاری میگوید «تردد در خیابانها به صورت عادی و در عین حال پر ازدحام جریان دارد و نیروهای امنیتی و انتظامی نیز با حضور خود سعی در برقراری امنیت و آرامش دارند».
زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان، شامگاه دوشنبه از دولت ایران خواست که به حق معترضان برای گردهمایی و ابراز عقیده احترام بگذارد.
آقای گابرلی در بیانیه خود گفته است که پس از کشمکشهای روزهای اخیر «مهم است که همه طرفها از اقدامات خشونتآمیز خودداری کنند».
در طول پنج روز اعتراضهای سراسری در ایران، معدود کشورهای خارجی در مورد این اعتراضها ابراز نظر کردهاند و در میان کشورهای اروپایی تنها وزیر خارجه بریتانیا گفته بود که اوضاع ایران را با نگرانی تحت نظر دارد و تأکید کرده بود برخورداری شهروندان از حق تظاهرات مسالمتجویانه، حیاتی است.
روسیه روز دوشنبه اعتراضهای در ایران را امری داخلی توصیف کرد و دخالت خارجی در این موضوع را رد کرد.
این در حالی است که رئیسجمهور آمریکا و شماری دیگر از سیاستمداران ارشد آمریکایی، با تأکید بر حق معترضان به بیان اعتراضهای خود، از حمایت خود از معترضان ایرانی خبر دادهاند.
وزارت اطلاعات ایران شامگاه دوشنبه در بیانیهای مدعی شد که «برخی از عناصر و اغتشاشگران معاند و محرکین ناآرامی های اخیر، شناسایی و تعدادی از آنها دستگیر شدند».
در بیانیه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، آمده است که «تجمعات چند روز اخیر که به واسطه طرح برخی مطالبات به صورت آرام انجام پذیرفت، در ادامه به جهت حضور عناصر مشکوک و خشونتطلب به ناآرامیهایی تبدیل گردید».
وزارت اطلاعات ایران در بیانیه خود اشارهای به تعداد بازداشتشدگان و محل بازداشت آنها اشارهای نمیکند و میگوید که «سایر عناصر نیز تحت پیگرد میباشند که به زودی برخورد جدی با آنها صورت خواهد گرفت».
در حالی که حسن روحانی رئیسجمهور ایران، روز یکشنبه در سخنانی اعلام کرد که حق اعتراض و انتقاد را برای مردم به رسمیت میشناسد، نهادهای انتظامی و امنیتی ایران و رسانههای وابسته به آنها از اعتراضهای سراسری در ایران به عنوان «ناآرامی» و «اغتشاش» و از معترضان به عنوان «اغتشاشگران» یاد میکنند.