محمدجواد منتظری، دادستان ایران، روز سهشنبه در سخنانی مدعی شد که ریشه اعتراضهای اخیر ایران «در سیا و موساد است».
وی در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما به معترضان هشدار داده که دستگاه قضایی و دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی در برابر آنها «کوتاه نخواهند آمد» و «اگر برخی دستگاهها در برخی مسائل اختلاف نظر داشته باشند اختلافات درون خانوادگی است و وقتی ببینند دشمن، اصل انقلاب و نظام را هدف گرفته است این اختلافات خانوادگی هیچ تاثیری در برخورد با دشمنان ندارد».
وزارت امور خارجه فرانسه روز سهشنبه از شمار قربانیان و بازداشتهای اعتراضات سراسری روزهای اخیر در ایران ابراز نگرانی کرد.
به گزارش رویترز، سخنگوی این وزارتخانه در بیانیهای گفته است که «حقوق معترضان از جمله حقوق بنیادین است».
وی حاضر نشد تایید کند که آیا برنامه سفر ژان ایو لو دریان، وزیر خارجه، به ایران به قوت خود باقی است یا نه.
پنج تشکل مستقل کارگری ایران در بیانیه مشترکی درباره تجمع ها و تظاهرات روزهای اخیر در چندین شهر ایران خواستار «پایان دادن به فقر و سیه روزی» و «برچیده شدن بساط هر گونه سرکوب و اختناق و زندان» شدند.
اتحادیه آزاد کارگران ایران، انجمن صنفی کارگران برق و فلز کرمانشاه، سندیکای نقاشان استان البرز، کانون مدافعان حقوق کارگر و كميته پيگيری ايجاد تشكل های كارگری در این بیانیه خواست های دیگری را نیز مطرح کرده اند. از جمله این خواست ها، «آزادی زندانيان سياسی، محاکمه غارتگران ثروتهای اجتماعی و عاملان و آمرين سركوب و اختناق در هر مقام و منصب و بازگردانده شدن اموال به غارت رفته مردم در موسسه های مالی» هستند.
این تشکل های مستقل کارگری در عین حال، بر «افزایش حداقل دستمزد کارگران و کارکنان دولت و بخش خصوصی و برچیده شدن حقوقهای نجومی صاحب منصبان حكومتی» تاکید کردند و خواستار «تضمین برپایی تشکلهای مستقل کارگری و مدنی و آزادی بی قید و شرط بیان، مطبوعات و آزادی فعالیت احزاب» شدند.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان اردبیل با اعلام بازداشت ۴۰ تن در پی تجمع ها و تظاهرات روزهای اخیر در این استان گفت: «مشخص شد که اغلب این افراد بر اثر هیجانات و وضعیتی که در آن قرار داشتند به افراد اخلاگر و اغتشاشگر پیوسته بودند که با توجیهات و تذکرات لازم و با گرفتن تعهدات لازم و با توجه به اذعان بر اینکه خود قبول داشتند که این نوع اقدامات قانونی نیست، آزاد شدند».
ناصر عتباتی اضافه کرد: «۱۵ تن از این افراد که عاملان اقدامات در راستای اخلال در نظم و اقدام علیه آرامش و امنیت عمومی بودند با قرارهای قانونی بازداشت شدند».
وی با اشاره به اینکه در بررسیهای بعدی، ارتباط بعضی از افراد دستگیرشده با «کانالهای معاند نظام و سرپل گروهک نفاق» محرز شد، گفت: «در این درگیریها تعداد سه نفر عضو گروه ضدانقلاب توسط نیروهای سپاه در اردبیل دستگیر شدند».
بر اساس گزارش ها تاکنون صدها تن در تجمعها و تظاهرات پنجشنبه گذشته تاکنون در چندین شهر ایران بازداشت شدهاند. تعداد کشته شدگان نیز ۲۱ تن اعلام شده است.
رسول سناییراد، معاون سیاسی سپاه پاسداران، گفت: «شعارهایی که در دو سه روز گذشته توسط آشوبگران بیان شد، به وضوح نشان میداد که پشت سر این ماجرا منافقین و سلطنتطلبها قرار دارند».
وی با اعلام این موضوع در گفتوگو با خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، افزود: «حتی در برخی از اجتماعات تهران، شعارهای مارکسیستی و کمونیستی هم شنیده شد که یادآور فعالیت برخی گروهکها در ابتدای انقلاب است».
معاون سیاسی سپاه پاسداران همچنین گفت: «از سوی دیگر در ماجرای اخیر، شاهد آموزش و تبلیغ دستورالعملهایی از طریق فضای مجازی در رابطه با ایجاد اغتشاش و مقابله با نیروهای ضداغتشاش بودیم که این امر نشاندهنده آن است که یک یا چند مجموعه به صورت سازمانیافته در تحرکات اخیر نقش داشتند».
مقامهای جمهوری اسلامی ایران در چند روز گذشته بارها کشورهای خارجی را متهم به دست داشتن در تجمعها و تظاهرات در شهرهایی ایران کردهاند.
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، با اشاره به تجمعها و تظاهرات روزهای اخیر در ایران اعلام کرد که «به وقت مناسب به صورت شفاف، در این زمینه اطلاعرسانی میکنیم».
به گزارش خبرگزاری ایسنا، آقای نوبخت این موضوع را در پاسخ به این پرسش اعلام کرد که «آیا امام جمعه مشهد در پشت پرده این انفاقات بوده است؟» ابراز داشت.
سخنگوی دولت اضافه کرد: «اکنون جایش نیست که بگویم چه کسانی اقدامات اخیر را شروع کردهاند. ما باید این اتفاقات که موجب خوشحالی دشمن شده است را حل کنیم. نباید اختلاف را تشدید کرده بلکه به دنبال وحدت ملی برای حل مشکلات باشیم».
وی به این پرسش که آیا دولت از پشت پرده این اقدامات اخیر اطلاعی دارد، پاسخ داد: «دولت، وزارت اطلاعاتی دارد و به ریز میتواند پشت پرده حوادث را بفهمد. دولت زیرکانه همه چیز را تحت نظر دارد».
پیش از سخنان محمدباقر نوبخت، بحث هایی در مورد دست داشتن برخی جریان های سیاسی در تجمع روز پنجشنبه گذشته مشهد مطرح شده بود.
جعفر پناهی٬ کارگردان مشهور سینمای ایران، از مقامهای جمهوری اسلامی خواست برای مشخص شدن میزان «پایگاه مردمی» نظام٬ اجازه برگزاری رفراندوم بدهند.
آقای پناهی با مطرح کردن این درخواست در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت که «اگر يک نظام سياسى، پايگاه مردمى داشته باشد، لشگركشى و كشتار نمىكند. ترس با لشكركشى آشكار مىشود كه خود به خود معنى آن فاقد پايگاه مردمى است».
وی بدون اشاره به نام خاصی٬ خطاب به مقامهای جمهوری اسلامی ایران افزود: «اگر معتقد به پايگاه مردمى هستيد اجازه رفراندم بدهيد...مسالمت آميز ترين راه ، رفراندم است».
آقای پناهی اضافه کرد که «اگر رفراندم خرج دارد و بودجهاش را نداريد٬ بدون آنكه لشگركشى كنيد اجازه بدهيد فقط يک روز طرفداران حكومت و يک روز ديگر هم بقيه آزادانه و بدون بگير و ببند تظاهرات كنند».
این کارگردان سینما نوشت: در صورت برگزاری تظاهرات آزاد٬ «حتى خون از دماغ كسى بيرون نخواهد آمد» و مقامهای کشور نیز میتوانند درباره میزان پایگاه مردمی نظام جمهوری اسلامی٬ «قضاوت» كنند.
رهبر جمهوری اسلامی، روز سهشنبه ۱۲ دی، «دشمنان ایران» را متهم کرد که در قضایای چند روز اخیر، با ابزارهای گوناگون در اختیارشان از جمله پول، سلاح، سیاست و دستگاه امنیتی همپیمان شدند تا برای نظام اسلامی مشکل ایجاد کنند».
آیت اللهعلی خامنهای بدون توضیح بیشتر در این مورد تنها گفت: «در خصوص این قضایا حرفهایی دارم و در وقت آن با مردم عزیزمان سخن خواهم گفت».
پیش از این نیز، حسن روحانی و سایر مقامهای دولتی، امنیتی و نظامی جمهوری اسلامی ایران چند کشور خارجی را مسئول تجمعها و تظاهرات روزهای اخیر در ایران دانستهاند. اما برای این اتهامات و ادعاها سند و مدرکی ارائه نکردهاند.
با کشته شدن دستکم ۹ تن در جریان تجمعها و تظاهرات دوشنبه شب، تعداد کشتهشدگان روزهای اخیر در چندین شهر ایران به ۲۱ تن رسیده است.
خبرگزاریها به نقل از مقامهای جمهوری اسلامی ایران گزارش دادهاند که ۶ تن از معترضان دوشنبه شب ۱۱ دی، در حمله به یک پاسگاه پلیس در قهدریجان در مرکز استان اصفهان، کشته شدهاند. در عین حال، گزارشهای رسمی حاکی از کشته شدن یک عضو سپاه پاسداران در کهریزسنگ در استان اصفهان، در روز دوشنبه است.
پیشتر، شماری از معترضان در شهرهایی مانند دورود و تویسرکان به دست نیروهای ضد شورش جمهوری اسلامی ایران کشته شدهاند.
تجمعها و تظاهرات از روز پنجشنبه گذشته شروع شده است و شرکتکنندگان در آن ضمن اعتراض به گرانی و مشکلات اقتصادی، شعارهایی علیه رهبر و رئیس جمهوری اسلامی ایران سر دادهاند.
کمپین حقوق بشر در ایران به نقل از منابع مطلع خود از زندانهای اوین تهران و رجاییشهر کرج از انتقال تعداد زیادی از بازداشتشدگان روزهای اخیر به این دو زندان خبر دادهاند.
مقامهای جمهوری اسلامی تاکنون از بازداشت صدها تن در جریان تجمعها و تظاهرات اخیر در چندین شهر ایران خبر دادهاند. در این ارتباط، به گفته معاون فرمانداری تهران، تنها ۴۵۰ تن در تهران در سه روز گذشته بازداشت شدهاند.
پیشتر، مقامهای انتظامی و قضایی آمار بازداشتشدگان اعتراضهای اخیر در شهرهای مختلف ایران را تا روز یکشنبه بیش از۴۰۰ تن اعلام کرده بودند.
یک منبع مطلع به این سازمان حقوق بشری گفت: ریاست زندان اوین تهران، دستور تخلیه یکی از بندهای این زندان برای انتقال بازداشتشدگان جدید به آنجا را داده است.
به گفته او، سالنی که از سوی مسئولان زندان اوین برای بازداشت شدگان جدید تخلیه شده است، بیش از ۲۰۰ زندانی را در خود جای داده بود که اکنون به سایر بندهای زندان اوین منتقل شدهاند.
منابع کمپین حقوق بشر در ایران همچنین گفتند: یکی از سالنهای زندان رجاییشهر کرج نیز به معترضان بازداشت شده در کرج اختصاص داده شده است.
به گفته این منابع، این سالن ظرفیت پذیرش بیش از ۱۵۰ زندانی را دارد.