عباس جعفری دولتآبادی دادستان عمومی و انقلاب تهران اعلام کرد که ظرف ۴۸ ساعت گذشته ۷۰ نفر از بازداشتیهای اعتراضات اخیر با تکمیل تحقیقات و اخذ ضمانت آزاد شدهاند.
بر اساس گفتههای منابع رسمی در جریان اعتراضهای اخیر بیش از هزار و ۸۰۰ نفر دستگیر شدهاند.
در میان بازداشتشدگان، دانشجویان نیز به چشم میخورند که بر اساس برخی از گزارشها در اعتراضها شرکت نداشتند و وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی تنها برای «پیشگیری» آنها را در خانههایشان یا خیابان بازداشت کرده است.
ظرف چند روز اخیر خانوادههای بازداشتشدگان به زندان اوین مراجعه کرده و خواستار اطلاع از وضعیت بستگان خود شدهاند.
اعتراضهای اخیر چه تفاوتی با حرکتهای اعتراضی سالهای گذشته داشته است؟ گفتگوی رادیو فردا با مهرزاد بروجردی، استاد تاریخ و کارشناس روابط بینالملل:
تظاهرات روز یکشنبه در لس آنجلس در حمایت از اعترضات در ایران
محمود صادقی در توئیتی با اعلام اینکه مرگ یکی از بازداشت شدگان تظاهرات اخیر در زندان اوین تایید شده است، نسبت به تکرار وقوع آنچه «کهریزک دوم»نامید، هشدار داد.
وی روز دوشنبه نوشت: «در تماسی که با یک مقام مسئول در یکی از مراجع اطلاعاتی داشتم، متأسفانه مرگ یکی از بازداشت شدگان ناآرامی های اخیر در زندان اوین را تأیید کرد؛ به رئیسجمهور و مقامات امنیتی و قضایی هشدار میدهم از وقوع کهریزک دوم جلوگیری کنید».
ناهید خداکرمی، عضو شورای شهر تهران، روز یکشنبه از تکرار حوادثی چون بازداشتگاه کهریزک ابراز نگرانی کرده بود.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، خانم خداکرمی در نطق پیش از دستور خود با اشاره به بازداشت «تعداد زیادی از شهروندان تهرانی از جمله دانشجویان» گفته بود که «مردم با خاطره تلخی که از کهریزک و سرنوشت روح الامینی ها دارند، بسیار نگرانند».
وی اضافه کرده بود: «نگرانند که مبادا یک قاضی دیگر، یک نیروی خودسر دیگر و یا یک هم سلولی اراذل و اوباش اشتباه کند و خدای ناکرده اتفاقی غیر قابل بازگشت حادث شود».
پیشتر علیاصغر ناصربخت، معاون فرماندار تهران، روز ۱۲ دی، در پاسخ به پرسشی درباره خودداری از تکرار رخداد کهریزک ۸۸ گفته بود که مقامهای قوه قضاییه «حتما» در این باره فکر کرده و لوازم و تمهیداتی را «برای جلوگیری از اتفاقات ناخوشایند سالهای گذشته اندیشیدهاند». اما او به ماهیت این تمهیدات و شرایط اشاره نکرده بود.
بنا بر گزارشهای رسمی حکومت ایران، در جریان اعتراضها به نتایج انتخابات سال ۸۸، تعدادی از زندانیان به نامهای محسن روحالامینی، امیر جوادیفر، محمد کامرانی و رامین آقازاده قهرمانی در بازداشتگاه کهریزک به دلیل شکنجه کشته شدند.
نیمروز شنبه، سازمان مجاهدین خلق تظاهراتی در برابر کاخ سفید واشینگتن برپا کرد که بگفته برگزارکنندگان، تعدادی از اعضای این سازمان، از سایر ایالتهای آمریکا نیز شرکت داشتند.
در این تظاهرات که حدود دو ساعت در هوای بسیار سرد و یخبندان واشینگتن برپا شد، پیام پشتیبانی مریم رجوی رهبر این سازمان در پشتیبانی از تظاهرات مسالمت آمیز مردم در شهرهای گوناگون ایران پخش شد و دو تن از قانونگزاران پیشین و کنونی آمریکا نیز سخنرانی کردند.
نیویت گینگریچ رئیس اسبق مجلس نمایندگان آمریکا در سخنان خود ضمن ستایش از اراده ایرانیان برای بیان خواستهای برحق خود گفت: پیروزی در این رستاخیز اگرچه دشوار ولی بیتردید دست یافتنی است. او نسبت به پیروزی ملت ایران در تلاش کنونی برای برخورداری از حقوق خود ابراز اطمینان کرد.
سخنران دیگر تام گرت جونیور عضو کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان بود که در سخنان خود ضمن تمجید از خیزش ایرانیان برای تامین حقوق مشروع و مسلم خود گفت: ما هنگامی که از ایران سخن می گوییم، منظور نه ملت این کشور بلکه رژیمی است که به کشتار ملت شایسته ایران دست می یازد.
این عضو قوه قانونگزاری آمریکا افزود که اکنون، سال ۱۹۸۸ (سال جنبش دانشجویان ایران) و یا ۲۰۰۹ میلادی (سال جنبش سبز) نیست؛ اکنون سال ۲۰۱۸ است و آینده و سرنوشت مردم ایران، مورد معامله سودجویانی قرار نخواهد گرفت که منافع خود را بر انسانیت ترجیح می دهند.
این عضو مجلس نمایندگان آمریکا نیز بر همبستگی آمریکا با مردم بپاخاسته ایران تاکید کرد.
طی دو هفته اخیر این دومین تظاهرات سازمان مجاهدین خلق در برابر کاخ سفید واشینگتن بود.
طیبه سیاوشی و محمود صادقی، دو نماینده مجلس،خبر «خودکشی» و جان باختن سینا قنبری،یکی از بازداشت شدگان در زندان اوین را تایید کردند.
پیشتر کمیته پیگیری بازداشتهای دی ۹۶، از درگذشت سینا قنبری در زندان اوین خبر داده بود.
وزیر خارجه آلمان میگوید اتحادیه اروپا قصد دارد وزیر خارجه ایران را برای گفتوگو در مورد اعتراضات گسترده اخیر در ایران، دعوت کند. زیگمار گابریل میگوید این تصمیم در پی رایزنیها با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گرفته شدهاست.
شماری از ایرانیان مقیم لندن روز یکشنبه در حمایت از تجمعات اعتراضی در ایران در برابر سفارت جمهوری اسلامی تجمع کردند.
محمدجواد ابطحی، نماینده خمینیشهر در مجلس شورای اسلامی، میگوید «بنابر آمار رسمی در مجموع چهار نفر در خمینی شهر و یک نفر نیز در شاهینشهر کشته شدند». آقای ابطحی که عضو «جبهه پایداری» است میگوید «در واقع تعدادی از مردم معترض و بیگناه در جریان این اعتراضها کشته شدند».
پیش از این روزنامه ایران به نقل از وزیر آموزش و پرورش به کشته شدن دو دانش آموز به نامهای آرمین و شایان اشاره کرده و نوشته بود: «یکی از دانشآموزان آرمین صادقی ۱۳ ساله بود که در خمینیشهر به ضرب گلوله کشته شد».
طیبه سیاوشی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، به خبرگزاری ایلنا گفته است «در ارزیابی حوادث روزهای گذشته آنچه مورد بحث است کاهش انسجام ملی و اعتماد عمومی است».
خانم سیاوشی میگوید «مهمترین مسئله که دولتمردان باید در نظر بگیرند این است که مطالبات مردم در چندسال اخیر راه خروجی نداشته است و مردم بهطور عموم نمیدانند از چه طریق و چگونه مطالبات را طرح کنند. در حوادث اخیر دیدیم که اعتراض مردم به بدترین شکل ممکن به خیابانها کشیده شد و عدهای هم از این فرصت سواستفاده کردند».
اعتراضات ایران دستکم ۲۱ کشته برجای گذاشته است. شماری از مقامهای ارشد ایران، کشورهای خارجی از جمله آمریکا را به دستداشتن در اعتراضات متهم کردهاند؛ مقامهای ایالات متحده این اتهامها را رد کرده و میگویند اعتراضات بهدلیل نارضایتیهای شهروندان از حکومت و نحوه اداره کشور، و نیز هزینهکردن ثروت داخلی، در اقدامات نظامی و «حمایت از تروریسم» در خارج است.