دفتر آیت الله علم الهدی، امام جمعه مشهد، در اطلاعیه ای انتشار اخباری در مورد احضار یا اخطار به او از سوی شورای عالی امنیت ملی در برخی رسانهها را تکذیب کرد.
بر اساس این اطلاعیه، آیتالله علمالهدی شنبه شب نهم دی در مشهد سخنرانی داشته است.
دفتر امام جمعه مشهد با اشاره به آنچه جوسازیهای اخیر علیه نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی از روز پنجشنبه نامید، اعلام کرد که در صورت عدم عذرخواهی مدعیان و منتشرکنندگان این اخبار، این دفتر علیه آنان پیگیری قضایی خواهد کرد.
پیش از این، خبرگزاری تسنیم نوشته بود که غلامسحین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، در کانال تلگرامی خود نوشت که شورای عالی امنیت ملی، آیتالله علمالهدی را به دلیل «اقدام پشت پرده او در تجمعات خیابانی مشهد" فراخوانده و در مورد اقدامات پشت پرده وی برای حضور خیابانی مردم مشهد به او اخطار داده است».
پس از این، آقای کرباسچی در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا اعلام کرد که «کانال تلگرامی ندارم که بخواهم چنین خبری را در آن منتشر کنم، این خبر را کامل تکذیب میکنم».
خبرگزاری تسنیم به نقل از «یک منبع مطلع در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی که نخواست نامش فاش شود» با رد ادعای غلامحسین کرباسچی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی، نوشت که دبیرخانه این شورا، تنها مرجع اطلاع رسانی در مورد اخبار، مصوبات و جلسات شورای عالی امنیت ملی بوده و اخباری که خارج از این مسیر منتشر میشود، مورد تایید نیست.
«این منبع آگاه» که تسنیم به نام او اشاره نکرد، گفت: «شایعه منتشر شده در فضای مجازی در مورد جلسه اخیر شورای عالی امنیت ملی و تذکر به یکی از شخصیت های کشور صحت نداشته و لازم است رسانههای گروهی باحفظ هشیاری از انتشار شایعات اختلاف برانگیز خودداری کنند».
پیش از این نیز دفتر آیت الله علم الهدی، امام جمعه مشهد، اخبار مربو به احضار یا اخطار به او از سوی شورای عالی امنیت ملی در برخی رسانهها را تکذیب کرده و گفته بود: در صورت عدم عذرخواهی مدعیان و منتشرکنندگان این اخبار، علیه آنان پیگیری قضایی خواهد کرد.
پیش از این، خبرگزاری تسنیم نوشته بود که غلامسحین کرباسچی در کانال تلگرامی خود نوشته که شورای عالی امنیت ملی، آیتالله علمالهدی را به دلیل «اقدام پشت پرده او در تجمعات خیابانی مشهد" فراخوانده و در مورد اقدامات پشت پرده وی برای حضور خیابانی مردم مشهد به او اخطار داده است».
پس از این، آقای کرباسچی در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا اعلام کرد که «کانال تلگرامی ندارم که بخواهم چنین خبری را در آن منتشر کنم، این خبر را کامل تکذیب میکنم».
کانون نویسندگان ایران در بیانیه ای در مورد تجمعها و تظاهرات اعتراضی مردم در چند شهرایران نوشت: «هنگامی که مردم پا به خیابان میگذارند تا مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی خود را فریاد بزنند نوع برخورد حاکمیت با آنها معیار برخورداریشان از آزادی است».
این تشکل بااشاره به اخبار مربوط به تیراندازی نیروهای ضد شورش به تجمعکنندگان از جمله در دورود نوشت: «تیغ کشیدن بر روی تظاهرات مردم بیسلاح و به خونآلودن صدای آنها، گواهی روشن بر غیبت و سرکوب آزادی است».
کانون نویسندگان ایران با اعلام اینکه «در جامعهای که اعتراض کردن آزاد نباشد، از آزادی خبری نیست» افزود: «این حق مردم است که به سختیهای معیشتی خود، به تبعیض و زندگی زیر خط فقر اعتراض کنند، این حق نویسندگان و هنرمندان است که به سانسور و تیغ حذف و قلعوقمع فرهنگی و دهها مشکل دیگر معترض باشند، این حق زنان است که به تبعیض جنسیتی نه بگویند؛ حق جوانان است که در مقابل موانع کار و شادیشان معترض باشند».
خبرگزاری ایسنا نوشت: جمعی از دانشجویان بسیجی دانشگاه تهران در تجمعی، اعتراض خود را نسبت به وضعیت اقتصادی اعلام کردند.
به نوشته ایسنا، آنها در این تجمع که روز یکشنبه در مقابل در اصلی این دانشگاه در خیابان انقلاب تهران برگزار شد، «شعارهایی علیه وضعیت اقتصادی سر داده و حمایت خود را از نظام اعلام کردند».
از جمله شعارهای این دانشجویان بسیجی، «ننگ ما ننگ ما، مسئول بیدرد ما»، «لبیک یا خامنهای»، «مرفهین بیدرد مایه ننگ ملت» و «دانشگاه جای فتنهگر نیست» بوده است.
روز شنبه نهم دی، گروهی از دانشجویان در مقابل دانشگاه و سپس در داخل دانشگاه تهران تجمع کرده و شعارهایی از جمله علیه مشکلات اقتصادی مردم و مسئولان جمهوری اسلامی ایران سر داده بودند.
خبرگزار یایسنا از «اختلال در تلگرام و اینستاگرام موبایلها» در ایران خبر داد.
به نوشته صفحه توئیتری این خبرگزاری در ر.ز یکشنبه ۱۰ دی، «از دقایقی قبل، کاربران نسخه تلفن همراه تلگرام و اینستاگرام اعلام کردهاند که قادر به دسترسی به این دو نرم افزار نیستند».
ایسنا نوشت: «هنوز از اختلال در نسخه دسکتاپ تلگرام گزارشی دریافت نشده است».
شنبه شب نهم دی، نیز گزارش هایی در مورد «از کارافتادن اپراتور تلفن همراه اول» در برخی شهرهای ایران منتشر شده بود.
در حالی که معاون استاندار لرستان شلیک نیروی انتظامی و امنیتی به سوی تجمع کنندگان در دورود را تکذیب کرده و این اقدام را به «گروههای تکفیری و معاند» نسبت داده، حمیدرضا کاظمی، عضو مجمع نمایندگان استان لرستان، در مجلس اعلام کرد که «پلیس، راهی جز شلیک به هنجارشکنان نداشت».
وی در مصاحبه با وبسایت «اعتماد آنلاین» درباره کشته شدن دو تن از تجمع کنندگان در دورود گفت که نیروی انتظامی در برابر معترضان «خویشتنداری می کند» اما «زمانیکه هنجار شکنی میکنند و به حریم عمومی جامعه تعرض میکنند طبیعی است که باید برخورد کند».
وی درپاسخ به این سئوال که آیا شلیک گلوله از سوی نیروی انتظامی به تجمع کنندگان اقدامی طبیعی بود، گفت:«بله، اگر الان کسی در خیابان بیاید و هنجار شکنی کند، شما چه کارش میکنید؟».
این نماینده اصولگرای مجلس در دفاع از اقدام نیروی انتظامی گفت: «کسانی که علیه همه مقدسات و جایگاههای قانونی نظام تخریب میکنند و شعار میدهند، چطور باید آرامشان کرد. نیروی انتظامی هدایتشان میکند که شعار دادید، متفرق شوید و آنها متفرق نمیشوند و شروع میکنند به آتش زدن، باید با آنها چه کار کرد. چهار تا آدم لاابالی که به اموال عمومی تعرض میکنند را که نمیتوانیم بگوییم آرامشان کنید».
پیشتر نیز شمار زیادی از کاربران شبکه های اجتماعی دراستان لرستان اعلام کرده بودند که تیراندازیهای در شهر درود که منجر به کشته شدن دو نفر از تجمع کنندگان شده بود، از سوی نیروهای ضد شورش جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.
با این حال، حبیب الله خجسته پور، معاون سیاسی - امنیتی استانداری لرستان، روز یکشنبه ضمن تایید اخبار مربوط به کشته شدن دو تن در «درگیریهای دورود»، از «ردپای گروههای تکفیری و معاند» در این درگیریها خبر داد.
او بدون ارائه مدرک یا سندی گفت که «در بررسیهای بهعملآمده، رد پای سرویسهای خارجی کاملاً نمایان شده است» و عنوان کرد: «هیچ تیری از ناحیه نیروهای نظامی، انتظامی و امنیتی به سمت مردم شلیک نشده است».
پاول دوروف، مدیر شبکه تلگرام، اعلام کرد که مقام های ایران به دلیل رد درخواست فیلترینگ کانال تلگرامی «صدای مردم» و چند کانال تلگرامی دیگر، دسترسی اکثریت مردم ایران به این را مسدود کرده اند.
وی افزود که این اتفاق به دلیل خودداری تلگرام از بستن کانال تلگرامی «صدای مردم» و دیگر کانالهایی که به اعتراض های مسالمت آمیز می پردازند، انجام شده است.
آقای دوروف اشاره ای به نام سایر کانالهای تلگرامی نکرد.
کانال تلگرامی صدای مردم جایگزین «آمدنیوز» است که به درخواست محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، روز شنبه نهم دی، مسدود شد.
او در مکالمهای توئیتری با مدیرعامل تلگرام خواستار مسدود شدن این کانال شده بود.
در این ارتباط، خبرگزاری صدا و سیما، وابسته به رادیو و تلویزیون دولتی ایران، روز یکشنبه از «مسدود شدن دو شبکه اجتماعی تلگرام و اینستاگرام به دستور نهادهای امنیتی» خبر داد.
به نوشته خبرگزاری صدا و سیما، این اقدام با تصمیم «سطوح عالی امنیتی» و با هدف «آرامش و امنیت شهروندان» صورت گرفته است.
شماری از روحانیان و اصولگرایان در ماههای اخیر بارها خواستار مسدود کردن شبکههای اجتماعی شدهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، بیانیه وزارت خارجه کانادا درباره تجمعهای اعتراضی روزهای اخیر در ایران را «ناقض تعهدات حقوقی و بین المللی آن کشور و فاقد هر گونه وجاهت» خواند.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایرنا، بهرام قاسمی روز یکشنبه ۱۰ دی، اعلام کرد که مواضع دولت کانادا با اظهارات مقامهای آن کشور درباره «تعامل و گفت وگو» با جمهوری اسلامی ایران «همخوانی ندارد».
وی بیانیه وزارت خارجه کانادا را «تکرار ادبیات غلط، غیرمنطقی و ناکار آمد دولتهای قبلی کانادا علیه مردم ایران» و «مردود» دانست.
وزارت خارجه کانادا شنبه شب نهم دی، با انتشار بیانیهای در مورد تجمعها و تظاهرات در شهرهای ایران نوشت: کانادا از تظاهرات مسالمت آمیز مردم ایران که از حق اساسی خود برای اعتراض استفاده میکنند، دلگرم شده است.
در این بیانیه که روز شنبه نهم دی، منتشر شد، از مقامهای ایرانی خواسته شده است به حقوق دموکراتیک و حقوق بشر احترام بگذارند.
وزارت خارجه کانادا همچنین اعلام کرد که این کشور به حمایت از حقوق اساسی ایرانیان، از جمله حق آزادی بیان ادامه خواهد داد.
بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، روز یکشنبه ۱۰ دی، در صفحه توئیتر خود با ابراز نگرانی از حوادث ایران، بر حق حیاتی مردم برای برگزاری تظاهرات مسالمت آمیز تاکید کرد.
میزگرد رادیو فردا با مجید محمدی، جامعه شناس مقیم آمریکا، و مجتبی واحدی،تحلیلگر سیاسی مقیم امریکا،در مورد تجمعات اعتراضی.