وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در دولت حسن روحانی میگوید که دانشجوی ستارهدار «سیاسی» در ایران وجود ندارد و مشکل «اکثر» این نوع دانشجویان٬ «نقص پرونده» است.
منصور غلامی روز شنبه ۲۵ آذر در گفتوگو با خانه ملت مدعی شده که در میان دانشجویان ستارهدار، «اشخاصی با مشکل سیاسی یا گرایش و اقدامات سیاسی وجود ندارد، چراکه مسائل سیاسی در گزینش دانشجو مطرح نمیشود».
او اضافه کرده که عنوان «ستارهدار به آن معنا که به افکار عمومی القا شده در میان دانشجویان و متقاضیان مقاطع بالای دانشگاهی وجود ندارد... مشکل اکثر این دانشجویان نقص پرونده است».
وزیر علوم در دولت حسن روحانی با بیان اینکه «مسئله تعداد بسیاری از این دانشجویان با تلاش سازمان سنجش و دیگر مسئولان حل و فصل» شده، گفته که «تعداد معدودی از این دست افراد باقی ماندهاند که کار آنها نیز در حال انجام است».
اظهارات آقای غلامی در این زمینه که در ایران دانشجوی ستارهدار سیاسی وجود ندارد، در حالی است که که این اصطلاح از سال ۱۳۸۵ و دولت محمود احمدینژاد برای دانشجویانی به کار میرود که اغلب به دلایل فعالیتهای سیاسی و عقیدتی از ادامه تحصیل محروم میشوند.
همچنین در حالی که وزیر علوم دولت روحانی از وجود «تعداد معدودی» دانشجوی ستارهدار سخن گفته٬ خبرگزاری ایلنا ۱۶ آذرماه امسال به نقل از معصومه ابتکار، معاون زنان و امور خانواده ریاست جمهوری، نوشته بود که او بابت «ستارهدار شدن و محدودیت برای ادامه تحصیل برخی دانشجویان» ابراز نگرانی کرده است.
یک روز قبل از سخنان معصومه ابتکار، محمدرضا خاتمی از فعالان سیاسی اصلاحطلب ایران، نیز از ستارهدار شدن دانشجویان در دولت حسن روحانی انتقاد کرده بود.
به نوشته روزنامه خراسان، آقای خاتمی خطاب به حسن روحانی گفته بود: «مگر جز وزارت اطلاعاتِ شما، دانشجویان را ستارهدار میکند؟ بر اساس کدام قانون و دادگاه دانشجویان را محکوم کردهاید؟ آقای روحانی خلاف قانون و قول و قرارهایی که مردم با شما گذاشتند عملنکنید، همه اینها در اختیار وزارت علوم و وزارت اطلاعات شماست».
عمادالدین باقی٬ دیگر فعال اصلاحطلب نیز در یادداشتی با عنوان «ستارهدارها» در روزنامه شرق، نوشته بود که شمار دانشجویان ستارهدار «بسیار بیشتر» از تعدادی است که یک نماینده مجلس دهم اعلام کرده است.
اشارهای به سخنان محمود صادقی که در نهم آذر امسال گفته بود در سال تحصیلی جدید «بیش از ۱۵۰ دانشجو ستارهدار شدند».
او البته چند روز بعد توضیح داد که در سال جاری تحصیلی ۲۷ تن در مقطع ارشد و دکتری از تحصیل محروم شدهاند و در عین حال «۵۴۹ دانشجوی ستارهدار با تعهد به دانشگاه بازگشتهاند».
روزنامه «جامعهفردا» نیز نهم آذرماه از ستاره دار شدن دستکم ۱۵۰ دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در مهر ماه سال جاری خبر داده و نوشته بود که آنها با «پیغام نقص در پرونده» روبهرو و از راهیابی به دانشگاهها محروم شدند.
این در حالی است که حسن روحانی در رقابتهای انتخاباتی سال ۹۲، وعده حذف ستاره دانشجویان، بازگرداندن آنها و بازکردن فضای دانشگاهها را مطرح کرده بود.
بازگشت به دانشگاه شماری از این دانشجویان به دانشگاه نیز که از سوی روزنامه جامعه فردا مطرح شده٬ با اخذ «تعهدنامه» صورت گرفته است.
این روزنامه به نقل از تعدادی از فعالان دانشجویی نوشته که «برخی دانشجویانی که ستارهدار بودند با امضای یک تعهدنامه، با ثبتنام آنها موافقت شده و مشکلشان حل شده است».
محمود صادقی در این مورد هم به این روزنامه گفته از مفاد این تعهدنامه خبر ندارد٬ اما «طبق قانون و از لحاظ حقوقی اگر این تعهدنامه باعث سلب آزادیها و حقوق مدنی افراد، از جمله عضویت در تشکلهای دانشجویی شود، قانونی نیست».
به گفته آقای صادقی٬ «حتی اگر این تعهدنامه با رضایت خود فرد امضا شود هیچ ارزش حقوقی ندارد، زیرا طبق قانون سلب حق از افراد ممنوع است».