نیروهای دولتی عراق روز دوشنبه در واکنش به برگزاری همهپرسی استقلال دراقلیم کردستان، شهر کرکوک را در یک عملیات سریع تصرف کردند. عملیاتی که در نتیجه آن تعادل قوا در این منطقه تغییر کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک ستون خودروهای زرهی از واحدهای ضد تروریستی عراق که توسط آمریکا آموزش دیدهاند، فقط یک روز بعد از شروع عملیات بعد از ظهر دوشنبه ساختمانهای حکومتی در کرکوک را به تصرف درآوردهاند.
چندين خودروی زرهی به این ساختمان رسیده و در نقاط اطراف آن موضع گرفتند. آنها پرچم اقلیم کردستان را پایین کشیده و به جای آن پرچم عراق را به اهتزاز درآوردند.
تاکنون هیچیک از طرفین آمار تلفات خود را در این عملیات منتشر نکرده است. ولی یک نهاد امداد که در کرکوک فعالیت میکند، میگوید در جریان نبردهای شب گذشته در حاشیه جنوبی شهر کرکوک چندین پیشمرگه کرد و چندین تن از نیروهای دولتی عراق کشته شدهاند.
برخی از ساکنان کرد شهر کرکوک که حدود یک میلیون نفر جمعیت دارد در هراس از اقدامات تلافیجویانه نیروهای عراقی از شهر گریختهاند. جمعیت ترکمانهای کرکوک که با کنترل کرکوک توسط نیروهای کرد مخالف بودند، جشن گرفتهاند.
رویترز مینویسد مردی که سوار بر موتور با در دست داشتن پرچم آبی و سفید ترکمانها در این جشن شرکت کرده بود گفت: «امروز باید تعطیل رسمی اعلام شود. از اینکه از شر بارزانی خلاص شدهایم، خیلی خوشحالیم.»
حیدر العبادی دستور داده که در کرکوک و سایر نقاطی که حکومت مرکزی و اقلیم کردستان بر سر آن اختلاف دارند پرچمهای عراق به اهتزاز درآید.
دولت مرکزی عراق میگوید این عملیات در مجموع بدون هیچ مقاومتی پیش رفته و از پیشمرگهها و نیروهای مسلح کرد خواسته است در حفظ صلح همکاری کنند. در مقابل پیشمرگهها اعلام کردهاند که «بغداد برای جنگ علیه مردم کردستان هزینه سنگینی خواهد پرداخت».
دولت آمریکا از هر دو طرف خواسته آرامش را حفظ کرده و از وقوع یک درگیری تمام عیار بین نیروهای دولتی و نیروهای کرد پرهیز کنند.
عملیات تصرف کرکوک که از شب گذشته آغاز شد، قاطعترین اقدام دولت مرکزی عراق در مقابل تلاش کردها برای استقلال است.
از زمان سقوط صدام حسین در سال ۲۰۰۳ مناطق کردنشین از خودگردانی برخوردارند و توسط حکومت اقلیم کردستان اداره میشوند.
کرکوک که از نظر قومی و مذهبی یکی از پر تنوعترین شهرهای عراق است، در خارج از مناطق رسمی اقلیم کردستان قرار دارد. کردها اما آن را یکی از مراکز اصلی کردستان عراق میدانند و میگویند در دوران حکومت صدام حسین برای کنترل منابع نفت اطراف این شهر اهالی کرد کرکوک به زور اخراج شدهاند.
تلویزیون دولتی عراق گفت که نیروهای دولتی طوزخورماتو را نیز که یکی از مراکز درگیریهای مسلحانه اخیر بین نیروهای کرد و شبهنظامیان ترکمانتبار و شیعهمذهب بود، تصرف کردهاند.
فرماندهی نیروهای پیشمرگه در بیانیهای گفت: « دولت عبادی مسئول آغاز جنگ علیه مردم کردستان است و به این خاطر هزینه سنگینی خواهد پرداخت.»
دولت آمریکا که با آموزش و ارسال تسلیحات از نیروهای دولتی عراق و نیروهای مسلح کرد در مبارزه علیه گروه «خلافت اسلامی» حمایت میکند از همه طرفهای درگیر خواسته است تا به سرعت درگیریهای مسلحانه را پایان داده و آرامش را برقرار کنند.
سفارت آمریکا در بغداد در بیانیهای گفت: «دشمن اصلی عراق گروه موسوم به خلافت اسلامی است و ما از همه طرفها میخواهیم روی مبارزه با این گروه و آزادسازی کشور از خطر آن تمرکز کنند.»
تحت تأثیر عملیات نظامی در کرکوک بهای نفت خام افزایش یافت. تولید در میدانهای نفتی اطراف کرکوک متوقف شده، ولی دولت عراق اعلام کرده است به زودی تولید در این منطقه از سرگرفته میشود.