بنابر گزارشها مریم ممبینی، همسر کاووس سیدامامی استاد دانشگاه و فعال محیط زیست که بهمن سال گذشته در زندان اطلاعات سپاه پاسداران جان باخت، در بیمارستان بستری شده است.
رامین سیدامامی، که با نام هنریاش «کینگرام» در شبکههای اجتماعی حضور دارد شامگاه چهارشنبه ۲۶ اردیبهشت نوشت که مادرش «به خاطر نابسامانی روحی» سه روز در بیمارستان بستری شد.
فرزند خانم ممبینی روشن نکرده است که آیا مادرش همچنان در بیمارستان بستری ست یا خیر.
رامین سیدامامی نوشته است که مادرش علاوه بر اینکه از «بیداد مرگ» کاووس سیدامامی رها نشده، مجبور است «جدایی از فرزندانش را هم تحمل کند».
فرزندان کاووس سیدامامی ۱۶ اسفند گذشته اعلام کردند به هنگام ترک ایران، مأموران امنیتی در فرودگاه مانع از خروج مادرشان از کشور شدهاند. چند روز پس از آن جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، ، با تأکید بر اینکه «ایران باید به پرسشهای موجود در مورد جان باختن کاووس سیدامامی در زندان پاسخ دهد» خواستار آن شد که به مریم ممبینی اجازه پیوستن به فرزندانش در کانادا داده شود.
رامین سیدامامی در یادداشت جدیدش درباره مادرش نوشته است: «چرا باید یک مادر، یک همسر، یک انسان با چنین خشونتی روبهرو بشه؟»
آقای سیدامامی همچنین پرسیده است: چرا باید «ترس از خشونتهای آتی» بر زندگی این خانواده سایه بیندازد.
مقامهای قضایی جمهوری اسلامی دلیل ممانعت از خروج مریم ممبینی را اعلام نکردهاند. هادی قائمی، مدیر اجرایی کمپین حقوق بشر در ایران، پیش از این به رادیو فردا گفته بود: «تنها دلیلی که میشود دید ترسی ست که مقامهای ایران از مطرحشدن پرونده» جان باختن کاووس سیدامامی دارند و به همین دلیل همسر او را «به گروگان گرفتهاند».
کاووس سیدامامی چهارم بهمن سال ۹۶ به همراه چند تن دیگر از کنشگران محیط زیست ایران بازداشت شد و به گفته مقامهای قضایی جمهوری اسلامی، نوزدهم بهمن در زندان «خودکشی کرد».
بجز نهادهای مدافع حقوق بشر، شماری از مقامهای جمهوری اسلامی نیز از اقدامات سازمان اطلاعات سپاه در بازداشت فعالان محیط زیست انتقاد کردهاند.
محمود صادقی، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی، با انتقاد از «سیطره نگاه امنیتی به مقولات اجتماعی و سیاسی» در سازمان اطلاعات سپاه، از قول کارشناسان وزارت اطلاعات نیز گفته بود دلیلی برای «جاسوس بودن» فعالان بازداشتشده یافت نشده است.
علی مطهری، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز از «پروندهسازی» برای متهمان و بازداشت آنها به قصد تحت فشار گذاشتن و گرفتن «اقرار» انتقاد کرده بود.
محمدرضا تابش، رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس، و برخی از چهرههای علمی و انجمنهای دانشگاهی در ایران نیز گفتههای مقامهای قضایی درباره فعالان محیط زیستی زندانی را رد کردهاند.
جدا از کاووس سیدامامی، برخی از همکاران او در مؤسسه «حیات وحش میراث پارسیان» از جمله هومن جوکار طاهر قدیریان، سام رجبی، امیرحسین خالقی، و سپیده کاشانی همچنان زندانی هستند.
مصطفی ترک همدانی، وکیل این فعالان بازداشتی، ۲۸ فروردین اعلام کرد که تلاشهایش برای پذیرش وکالت این فعالان محیط زیست شکست خورده و او از وکالت آنان کنارهگیری میکند.
از سوی دیگر در هفتههای اخیر گزارشهای جدیدی از بازداشت شماری دیگر از فعالان محیط زیست در استان هرمزگان منتشر شد.
شماری از روزنامهنگاران و فعالان محیط زیست شمار بازداشتشدگان را بیش از ۵۰ نفر اعلام کردهاند.