لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۳۱

استقبال عربستان از پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت برای محکومیت ایران


وزیر خارجه عربستان در گفت‌وگو با رویترز تصریح کرده که ایران باید در قبال رفتارهایش پاسخگو بماند.
وزیر خارجه عربستان در گفت‌وگو با رویترز تصریح کرده که ایران باید در قبال رفتارهایش پاسخگو بماند.

عربستان سعودی روز یکشنبه ۲۹ بهمن از قطعنامه پیشنهادی مورد حمایت سه عضو دائم شورای امنیت در ارتباط با تجهیز موشکی شورشیان حوثی یمن از سوی ایران استقبال کرد.

این قطعنامه پیشنهادی که مورد بریتانیا، فرانسه و ایالات متحده است، ایران را به این دلیل که در قطع دستیابی حوثی‌ها به موشک‌های بالستیک‌اش ناکام بوده، محکوم می‌کند.

در این زمینه عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی، به خبرگزاری رویترز گفت تهمیداتی که در این قطعنامه در نظر گرفته شده است، اگر به تصویب برسد، به پاسخگو ساختن ایران در قبال آنچه او «صدور موشک‌های بالستیک» به حوثی‌ها توصیف کرده، کمک می‌کند.

او افزوده است که چنین قطعنامه‌ای همچنین ایران را در قبال رفتارهای «رادیکال و تهاجمی» در منطقه، از جمله حمایت از گروه‌های تروریستی پاسخگو خواهد کرد.

یمن به توصیف کارشناسان و ناظران مسائل خاورمیانه، صحنه جنگ نیابتی بین ایران و عربستان سعودی، از متحدان اصلی آمریکا در منطقه خاورمیانه است.

ائتلافی که در مارس سال ۲۰۱۵، به رهبری عربستان سعودی شکل گرفت، در نزدیک به سه سال گذشته در حمایت از نیروهای دولت قانونی یمن در مقابله با حوثی‌های مورد حمایت ایران وارد عمل شده است. ایران اما با وجود آن‌که هیچگاه حمایت خود از حوثی‌ها را پنهان نکرده، اما همواره اتهامات در مورد تجهیز تسلیحاتی این گروه شورشی را رد کرده است.

روز یکشنبه اما وزیر خارجه عربستان سعودی به خبرگزاری رویترز گفت که برای اطمینان از اینکه ایران خود را با قوانین بین‌المللی تطبیق می‌دهد، ما باید موضع سخت‌تری در قبال موشک‌های بالستیک ایران و نیز حمایت آن از گروه‌های تروریستی اتخاذ کنیم.

عادل الجبیر در این گفت‌وگو که در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ انجام شده، همچنین تصریح کرد که «ایران باید [در قبال رفتارهایش] پاسخگو بماند».

او اضافه کرد که موشک‌های ایران «برای هدف گرفتن غیرنظامیان در یمن و نیز در خاک عربستان سعودی» به طور مرتب توسط حوثی‌ها استفاده می‌شود.

وزیر خارجه عربستان همچنین خواستار دو اصلاح در توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی شد؛ لغو محدودیت‌های نظارتی موسوم به غروب، و نیز گسترش نظارت‌ها از جمله به سایت‌های اعلام‌نشده نظامی.

خبرگزاری رویترز یادآور شده است پیش‌نویس قطعنامه‌ای که روز جمعه به شورای امنیت ارائه شد، احتمالا با مقاومت مسکو روبه‌رو خواهد شد. از پنج عضو دائم شورای امنیت، سه تن از اعضاء حامی این قطعنامه هستند، و به این ترتیب اگر روسیه و چین، دو عضو دائم دیگر، آن را وتو نکنند، حمایت ۹ عضو شورای امنیت برای تصویب آن کافی است.

در این زمینه وزیر خارجه عربستان ابراز امیدواری کرده که مسکو ترغیب شود از تمهیدات پیش‌بینی شده در این قطعنامه حمایت کند.

این پیش‌نویس، که تحریم‌های سازمان ملل در مورد یمن را برای یک سال دیگر تمدید می‌کند، به شورای امنیت امکان خواهد داد که تحریم‌های هدفمندی را در قبال «هر نوع فعالیت مرتبط با استفاده از موشک‌های بالستیک در یمن» اعمال کند.

آن طور که دیپلمات‌ها می‌گویند این پیش‌نویس توسط بریتانیا تهیه شده اما پیش از ارائه عمومی آن در روز جمعه، با آمریکا و فرانسه در مورد محتوای آن مشورت شده است.

دولت دونالد ترامپ، از ماه‌ها پیش رایزنی‌هایی را با هدف پاسخگو کردن ایران در سازمان ملل انجام داده و همزمان تهدید کرده است که اگر «ایرادهای فاجعه‌بار» توافق هسته‌ای ایران بر طرف نشود، از این توافق کنار خواهد کشید.

رویترز یادآوری کرده که کارشناسان مستقل سازمان ملل که اجرای تحریم‌های یمن را زیر نظر دارند، ماه گذشته در گزارشی به شورای امنیت اشاره کردند باقیمانده موشک‌هایی را یافته‌اند که اصالتاً ایرانی است، و «بعد از اعمال ممنوعیت تسلیحاتی، به یمن انتقال یافته است».

این کارشناسان تصریح کردند که گرچه شواهدی ندارند که هویت تأمین‌کننده موشک‌های شلیک شده از سوی یمن به عربستان سعودی یا واسطه‌های انتقال آنها به یمن را مشخص کند، اما ایران با ناکامی در پیشگیری از تأمین، فروش و انتقال این موشک‌ها و نیز هواپیماهای بدون سرنشین به یمن، تحریم‌های سازمان ملل را نقض کرده است.

با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ م.ا./
XS
SM
MD
LG