دیوان عالی آمریکا حکم داد تصمیم دولت دونالد ترامپ برای لغو برنامهای که مانع از اخراج مهاجران جوان میشود غیرقانونی است. رئیسجمهوری آمریکا از حکم دیوان عالی بهشدت انتقاد کرد و آن را شلیک به مردم خواند.
بر اساس فرمان اجرایی که باراک اوباما هشت سال پیش امضا کرد، حدود ۶۵۰ هزار مهاجری که در خردسالی بدون مدارک قانونی به آمریکا آمدند از این کشور اخراج نمیشوند؛ دولت ترامپ خواستار لغو این برنامه شده بود.
دیوان عالی آمریکا روز پنجشنبه ۲۹ خرداد رأی دادگاه اولیه را که سه سال پیش صادر شده بود تایید کرد و به ضرر تصمیم دولت آقای ترامپ رأی داد. از ۹ قاضی دیوان عالی،پنج قاضی موافق رأی اولیه و چهار قاضی مخالف آن بودند.
با صدور حکم دیوان عالی، حدود ۶۵۰ هزار نفری که اکثر آنها زاده مکزیک و کشورهای آمریکای لاتین هستند از ایالات متحده اخراج نمیشوند و میتوانند اجازه کار دوساله خود را تمدید کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، با اینکه دولت ترامپ احتمالا اقدامات حقوقی دیگری را آغاز خواهد کرد اما بعید است دولت فعلی بتواند در چهار ماهی که تا انتخابات ریاستجمهوری باقی مانده است این طرح را لغو کند.
استدلال دولت ترامپ این است که باراک اوباما با صدور فرمان اجراییاش در این موضوع و دور زدن کنگره، عملا محدوده اختیارات رئیسجمهوری را نقض کرده و لذا، این مصوبه غیرقانونی است.
از ۹ قاضی دیوان عالی پنج نفر به حکم اولیه رأی موافق دادند: چهار قاضی لیبرال به علاوه جان رابرتس، قاضی محافظهکار که برای دومین بار در یک هفته اخیر رأیی برخلاف نظر دونالد ترامپ میداد.
جان رابرتس پس از صدور حکم گفت: این حکمی درباره اصولی بودن مصوبه دولت اوباما یا اقدام دولت ترامپ نبود و فقط دراین باره رأی دادهایم که آیا اداره مهاجرت طبق مقررات موجود عمل کرده است یا خیر.
حکم دیوان عالی با انتقاد شدید دونالد ترامپ روبهرو شد.
آقای ترامپ «تصمیمات دارای انگیزههای سیاسی را که از دیوان عالی بیرون میآید» به مثابه تفنگی توصیف کرد که «به چهره مردمی شلیک میکند که خود را با افتخار جمهوریخواه یا محافظهکار میخوانند».
رئیسجمهوری آمریکا با تأکید بر اینکه «ما به عدالت بیشتری نیاز داریم وگرنه متمم دوم و همه چیزهای دیگر را از دست میدهیم» در توئیت دیگری پرسید: «شما هم این حس را دارید که قضات دیوان عالی از من خوششان نمیآید؟»
آقای ترامپ چندین توئیت دیگر هم در انتقاد از حکم دیوان عالی نوشته و تأکید کرده است که به عنوان رئیسجمهوری آمریکا تلاش خواهد کرد تصمیمی «قانونی و نه سیاسی» درباره این موضوع گرفته شود.
با این حال باراک اوباما از تصمیم هشت سال پیش دولتش بار دیگر پشتیبانی کرد و روز پنجشنبه در توئیتی نوشت برای جوانانی که بزرگ شدنشان «جزئی از خانواده آمریکایی» بوده و همچنین «برای خانوادههایشان و برای همه ما» خوشحال است.
او همچنین تأکید کرد «آنچه ما را آمریکایی میکند آرمانهایمان است و اکنون ایستادگیمان است برای آن آرمانها».
هر دو رئیسجمهوری فعلی و سابق آمریکا در پایان توئیتهایشان به موضوع انتخابات اشاره کرده و خواستار رأی دادن شهروندان به نامزدهای حزب خود شدهاند.
در انتخابات سوم نوامبر، ۱۳ آبان، جو بایدن از حزب دمکرات به مصاف دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه خواهد رفت.
سختگیری در زمینه مهاجرت و ساختن دیوار در مرز با مکزیک از مهمترین وعدههای انتخاباتی دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ بود و او در کارزار انتخاباتی امسال نیز این موارد را بار دیگر مطرح کرده است.
با این حال توقیف و اخراج شماری از مهاجران غیرقانونی در اوایل ریاست جمهوری دونالد ترامپ با اعتراض برخی از گروههای مدنی شد و این گروهها همراه با چند ایالت، از جمله نیویورک و کالیفرنیا، از تصمیم دولت جدید برای لغو مصوبه قبلی شکایت کردند.
دادگاههای عادی در نیویورک، کالیفرنیا و شهر واشینگتن علیه تصمیم دولت فعلی رأی داده بودند و حکم روز پنجشنبه دیوان عالی در واقع تایید احکام قبلی است.
این دومین بار ظرف یک هفته اخیر است که دیوان عالی برخلاف نظر رئیسجمهوری آمریکا حکم صادر میکند.
در پرونده قبلی که به موضوع اخراج همجنسگرایان و افراد تراجنسیتی به دلیل گرایش جنسی آنها میپرداخت، دیوان عالی و از جمله قاضی رابرتس، این موضوع را غیرقانونی دانستند.