لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۵۶

جلسه محرمانه ترامپ و مقام‌های امنیتی کاخ سفید درباره افغانستان


ترامپ در جلسه‌ای محرمانه با شماری از اعضای امنیتی کابینه‌اش درباره افغانستان به رایزنی پرداخت.
ترامپ در جلسه‌ای محرمانه با شماری از اعضای امنیتی کابینه‌اش درباره افغانستان به رایزنی پرداخت.

خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، روز جمعه، ۲۴ اسفند، در جلسه‌ای محرمانه با شماری از اعضای امنیتی کابینه‌اش، درباره افغانستان به رایزنی پرداخت؛ این جلسه یک روز پس از انتقادهای کم‌سابقه یک مقام بلندپایه افغان از زلمی خلیل‌زاد، و همچنین در پی دور دیگری از گفت‌وگوهای آمریکا با طالبان برگزار شد.

آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام کاخ سفید گزارش داده است که در جلسه روز جمعه که در اتاق امن پنتاگون موسوم به «تانک» برگزار شد، مایک پنس، معاون رئیس جمهور، جینا هسپل، رئیس سی‌آی‌ای، مایک پومپئو، وزیر خارجه، جان بولتون، مشاور امنیت ملی، و چند تن دیگر حضور داشتند.

کاخ سفید هنوز واکنشی به گزارش آسوشیتدپرس ابراز نکرده است.

خبر برگزاری این جلسه سه روز پس از پایان تازه‌ترین گفت‌وگوهای آمریکا و طالبان منتشر شد.

پنجمین دور گفت‌وگوهای زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان، با نمایندگان ارشد گروه طالبان روز سه‌شنبه پس از ۱۳ روز در دوحه، پایتخت قطر، به پایان رسید.

دولت افغانستان که با وجود اصرارش همواره از حضور در این گفت‌وگوها محروم بوده، در روزهای اخیر لحنی منتقدانه‌تر از گذشته بروز داد و در تازه‌ترین مورد نیز انتقادهای خود را متوجه شخص زلمای خلیل‌زاد کرد.

حمدالله محب، مشاور امنیت ملی افغانستان که به واشینگتن سفر کرده بود، روز پنج‌شنبه وزارت خارجه آمریکا را به تلاش برای به حاشیه راندن و نامشروع ساختن حکومت افغانستان متهم کرد و شخص زلمی خلیل‌زاد را نیز متهم کرد که «در پی مقاصد شخصی خود است».

این مقام امنیتی افغانستان با اشاره به این که زلمی خلیل‌زاد «دو بار در تلاش بود که در انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود» گفت: تصور فعلی بین سیاستمداران افغانستان این است که هدف از گفت‌وگو‌های آمریکا با طالبان، احتمال «برقراری یک حکومت موقت» به رهبری خلیل‌زاد است.

گفته‌های این مقام افغان بلافاصله با واکنش مقام‌های آمریکایی روبه‌رو شد و رابرت پالادینو، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا که در جلسه حضور داشت، گفت اظهارات آقای محب به معنای جلوگیری از فرایند صلح است.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین تأکید کرد که زلمای خلیل‌زاد نماینده دستگاه دیپلماسی آمریکا ست و مخالفت با او به معنی مخالفت با دولت آمریکا تلقی می‌شود.

مقام‌های آمریکا بارها تأکید کرده‌اند که هیچ توافق صلحی را با طالبان، قبل از آن که با حکومت افغانستان مذاکره کنند، نخواهند پذیرفت.

جزئیاتی درباره گفت‌وگوهای اخیر بین آمریکا و طالبان منتشر نشده، اما آقای خلیل‌زاد روز سه‌شنبه، بلافاصله پس از خاتمه گفت‌وگوها در توئیترش اعلام کرد که دو طرف روی «دو پیش‌نویس» که به موضوع خروج نیروهای آمریکایی و همچنین مبارزه علیه تروریسم مربوط می‌شود توافق کردند.

آمریکا در حال حاضر حدود ۱۴ هزار نیرو در افغانستان دارد و خروج آنها مهم‌ترین خواسته طالبان به شمار می‌رود.

به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، با این که ظاهرا آمریکا با اصل این موضوع موافق است اما زمان‌بندی خروج و همچنین تعداد و ماهیت آمریکایی‌هایی که در افغانستان باقی خواهند ماند همچنان موجب اختلاف بین دو طرف است.

همین خبرگزاری پیش از این به نقل از اعضای طالبان گزارش کرده بود که آنها خواستار خروج تمامی نیروهای آمریکایی در فاصله زمانی ۳ تا ۵ ماه هستند اما واشینگتن این زمان را بین ۱۸ ماه تا دو سال ذکر کرده است.

باقی ماندن شماری از «نیروهای ضدتروریسم» در خاک افغانستان نیز دیگر موضوع مورد اختلاف بین دو طرف گزارش شده است.

منابع: آسوشیتدپرس، رادیو اروپای آزاد و رادیوفردا/ ج/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG