لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۴

وزارت دادگستری آمریکا نام «مقام سعودی» در گزارش ۱۱ سپتامبر را فاش می‌کند


بنای یادبود قربانیان حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در نیویورک .
بنای یادبود قربانیان حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در نیویورک .

وزارت دادگستری آمریکا روز پنج‌شنبه ۲۱ شهریور اعلام کرد نام یک شهروند سعودی را که در گزارش مربوط به حملات یازده سپتامبر برای سال‌ها پنهان مانده بود فاش می‌کند.

وزارت دادگستری آمریکا با اشاره به اینکه این نام را در اختیار وکلای بازماندگان و خانواده قربانیان و همچنین وکلای دولت عربستان قرار خواهد داد، دلیل این تصمیم را «شرایط فوق‌العاده این پرونده خاص» اعلام کرد و گفت: «اف‌بی‌آی نیاز و تمایل خانواده قربانیان به فهم آنچه بر سر عزیزانشان آمد را درک می‌کند» و نام این شهروند سعودی را در اختیار وکلای آنها می‌گذارد.

با این حال به گفته وزارت دادگستری آمریکا، «اطلاعات مربوط به این شخص به فرضیه تحقیقاتی که اف‌بی‌آی در آن زمان دنبال می‌کرد ارجاع دارد و نشانگر هیچ بیان عینی شواهد نیست» و «امکان دارد که وی ارتباطی با طراحان القاعده نداشته است».

هنوز مشخص نیست که نام این شهروند سعودی چه زمانی به صورت عمومی اعلام خواهد شد.

به گزارش آسوشیتدپرس، وکلای قربانیان بر این باورند که این شهروند سعودی «یک مقام عربستانی است که دو نفر را در کالیفرنیا برای دستیاری دو نفر از هواپیماربایان استخدام کرد».

در گزارش تحقیقاتی اف‌بی‌آی درباره حملات یازده سپتامبر که در سال ۲۰۱۲ منتشر شد، نام این شهروند سعودی قلم گرفته شده و در سال‌های اخیر خانواده‌های قربانیان بشدت پیگیر افشای نام او بودند.

عربستان سعودی هرگونه ارتباط با القاعده و همچنین اطلاع یا دست داشتن در حملات یازده سپتامبر ۲۰۰۱ در آمریکا را رد کرده و به نوشته خبرگزاری فرانسه، تلویحا تهدید کرده است که فاش شدن برخی تحقیقات می‌تواند ضرری میلیاردها دلاری متوجه اقتصاد آمریکا کند.

در گزارش تحقیقاتی اف‌بی‌آی به نام سه مقام سعودی اشاره شده که ظاهرا با استخدام مهاجمان در آمریکا مرتبط بوده‌اند.

در جریان حملات یازده سپتامبر ۱۹ مرد، که ۱۵ تن از آنان شهروند سعودی بودند، دست داشتند.

آنها چهار هواپیما را ربودند که دو فروند از آنها را به برج‌های ساختمان تجارت جهانی کوبیدند، یک فروند را به پنتاگون زدند و هواپیمای چهارم در ایالت پنسیلوانیا سرنگون شد.

در این حملات نزدیک به سه‌هزار تن در نیویورک، واشینگتن و پنسیلوانیا کشته شدند و خانواده قربانیان از دولت عربستان سعودی شکایت کردند.

بر اساس یکی از گزارش‌های رسمی که کمتر از دو سال پس از حملات یازده سپتامبر ارائه شد (و به نام گزارش ۲۸ صفحه مشهور است)، برخی از مهاجمان پول‌هایی از مقام‌های سعودی دریافت کرده بودند و «دست‌کم دو تن از این مقام‌ها ظاهرا مسئولان امنیتی سعودی بوده‌اند».

در آن گزارش نام این دو نفر فهد الثُميری وعمر البَیومی ذکر شده و گفته شده بود که در آن زمان وابسته به سفارت عربستان در واشینگتن بودند.

گزارش‌های بعدی ارتباط آنها با هواپیماربایی را رد کرد اما بار دیگر در گزارش سال ۲۰۱۲ اف‌بی‌آی، که بخش‌هایی از آن قلم گرفته شده، به نام آن دو نفر اشاره کرد و از نفر سومی نام برد که احتمالا نقش مدیر آن دو را داشته است. نام این فرد سوم قلم گرفته شده بود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، در سال‌های اخیر شایع شده بود که فرد سوم شخصی از خاندان سلطنتی عربستان است.

بنابر همین گزارش، پس از وقوع حملات یازده سپتامبر، عربستان سعودی و آمریکا همکاری‌های نزدیکی «برای ریشه‌کنی شبکه القاعده از خاورمیانه و جنوب آسیا» داشته‌اند.

اعلام تصمیم وزارت دادگستری آمریکا با استقبال خانواده قربانیان روبه‌رو شد. تِری استرادا، رئیس گروهی که شکایت خانواده قربانیان یازده سپتامبر را ترتیب داد، گفت: «خانواده‌ها خود را وقف دریافت حقیقت کرده‌اند و نباید برای چنین اطلاعات اساسی‌ای درباره نقش عربستان التماس کنیم یا آنها را در تاریکی نگاه داریم».

منابع: خبرگزاری‌های فرانسه، رویترز و آسوشیتدپرس و رادیو فردا /ج
XS
SM
MD
LG