غیبت سه رئیسجمهور پیشین ایران در مراسم تشییع جنازه ابراهیم رئیسی
در حالی که بسیاری از چهرههای سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی در مراسم تشییع و نماز بر جنازه ابراهیم رئیسی و هیئت همراه او حاضر بودند، تصویری از سه رئیسجمهور پیشین ایران در این مراسم از سوی خبرگزاریها منتشر نشده است.
در صف نخست نماز افرادی چون احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد و پدر همسر ابراهیم رئیسی، صادق لاریجانی، غلامحسین محسنی اژهای و محمد باقر قالیباف، به ترتیب رؤسای مجمع تشخیص مصلحت، قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی، محمد مخبر، معاول اول پیشین رئیسی و کفیل فعلی ریاستجمهوری، محمد محمدی گلپایگانی، رئیس دفتر علی خامنهای و حسین سلامی فرمانده سپاه پاسداران، در کنار علی خامنهای دیده میشدند.
در صف دوم نماز هم حسن خمینی و غلامعلی حداد عادل ایستاده بودند.
با این حال هیچ تصویری از حضور محمد خاتمی، محمود احمدینژاد و حسن روحانی در این مراسم منتشر نشده است. هر سه آنها برای مرگ ابراهیم رئیسی، پیام تسلیت صادر کرده بودند.
خاتمی و روحانی، ابراهیم رئیسی را «شهید» نامیدند و احمدینژاد «درگذشت» او را تسلیت گفت.
احمدینژاد در آیین افتتاح ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری شرکت داشت که پیراهن سفید او توجه زیادی را جلب کرد و از سوی شماری از هواداران حکومت در شبکههای اجتماعی به تندی مورد انتقاد قرار گرفت.
حضور وحید شمسایی، سرمربی تیم ملی فوتسال ایران در مراسم تشییع رئیسی و همراهانش
ورود مقامهای عراق و ارمنستان به تهران برای شرکت در مراسم بزرگداشت رئیسی
تشکیک در ریاست محمدباقر قالیباف همزمان با مراسم تشییع جنازه رئیسی
همزمان با برگزاری مراسم تشییع جنازه ابراهیم رئیسی و هیئت همراه در تهران که با حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شد، سخنگوی شورای نگهبان گفت: براساس قانون، رئیس مجلس یازدهم، تا ششم خرداد یعنی تا قبل از آغاز افتتاحیه مجلس دوازدهم مسئولیت ریاست مجلس را بر عهده دارد.
هادی طحان نظیف گفته است که هفتم خرداد روز گشایش مجلس دوازدهم خواهد بود و بر اساس اصل ۶۳ قانون اساسی، مجلس فعلی تا قبل از آغاز فرایند تشکیل مجلس دوازدهم به کار خود ادامه میدهد لذا ریاست آن نیز پابرجاست.
این اظهارات پس از آن مطرح میشود که شماری از سایتها و چهرههای نزدیک به اصولگرایان در مورد ریاست قالیباف بر مجلس پس از آخرین جلسه آن در روز اول خرداد، تشکیک کرده بودند.
انتخابات مجلس دوازدهم که در دو مرحله اسفند پارسال و اردیبهشت امسال برگزار شد، شاهد جدال سنگینی بین جریانهای طرفدار و مخالف قالیباف در جناح اصولگرایان بود.
مرگ ابراهیم رئیسی و ضرورت برگزاری انتخابات آینده ریاستجمهوری طی حداکثر ۵۰ روز آینده بار دیگر رقابتها در درون این جناح را زنده خواهد کرد.
محمدباقر قالیباف یکی از چهرههای سیاسی است که چندینبار برای رسیدن به پست ریاستجمهوری تلاش کرده و همواره ناکام بوده است.
باتوجه به کسب اکثریت کرسیهای مجلس از سوی نیروهای تندوریی که مخالف و منتقد جدی قالیباف هستند، احتمال انتخاب او به عنوان رئیس بعدی مجلس شورای اسلامی ضعیف پیشبینی میشود.
وبسایت خبرآنلاین در روزهای اخیر نوشته بود که «گویا آقای قالیباف در حال آمادهسازی دفتری در حیاط مجلس است که در دوره دوازدهم از اتاق ریاست به آنجا اثاثکشی کند».
شادی مخالفان در خارج؛ اندوه طرفداران در داخل
سقوط هلیکوپتر حامل ابراهیم رئیسی و هیئت همراه او واکنشهای زیادی را در داخل و خارج از ایران در پی داشته است.
پس از اعلام مرگ قطعی رئیسجمهور اسلامی ایران، مخالفان حکومت در شهرهای مختلف جهان مقابل مراکز سیاسی متعلق به جمهوری اسلامی تجمع کردند و بسیاری از آنان به شادی و پایکوبی پرداختند.
در عین حال حامیان حکومت و طرفداران آقای رئیسی نیز مراسم عزاداری متعددی در شهرهای مختلف ایران برگزار کردند.
خامنهای جملهای از ذکر «نماز میّت» بر جنازه رئیسی خواند که برای هاشمی نخواند
علی خامنهای هنگام قرائت «نماز میّت» بر جنازههای ابراهیم رئیسی و هیئت همراه او که در سانحه سقوط بالگرد کشته شدند، جملهای را قرائت کرد که هنگام خواندن نماز بر جنازه اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام، نخوانده بود.
رهبر جمهوری اسلامی در پایان نماز، جمله «اللهم انا لا نعلم منهم الا خیرا» یعنی «خدایا ما به جز خیر و خوبی از آنها نمیدانیم»، را برای رئیسی و سایر همراهان کشتهشدهاش قرائت کرد.
خامنهای این جمله را هنگام خواندن نماز بر جنازه محمدتقی مصباح یزدی نیز به همین ترتیب قرائت کرد، اما هنگام قرائت نماز بر جنازه هاشمی رفسنجانی، این جمله پایانی را تغییر داد و یک فراز استغفار با ۹ مرتبه ذکر «عفوک» خواند.
تغییر جمله پایانی نماز میت بر جنازه هاشمی که البته جملهای «مستحب» است و میتواند خوانده شود یا نه، همان موقع خبرساز شد.
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی نوشته بودند با آنکه در فرهنگ اسلامی، همواره از مرده به نیکی یاد میشود، اما خامنهای با نخواندن این جمله نشان داد که حتی پس از مرگ هاشمی، او را نبخشیده است.
پدر یکی از جانباختگان هواپیمای اوکراینی: ابراهیم رئیسی تداعیگر ظلمهایی است که به قربانیان و خانوادهها شده
بهدنبال واکنشها به کشتهشدن ابراهیم رئیسی در سانحه سقوط بالگرد، خسرو ملک، پدر مریم ملک، از جانباختگان سرنگونی هواپیمای اوکراینی با موشکهای سپاه پاسداران، در گفتگو با رادیو فردا میگوید ابراهیم رئیسی تداعیگر ظلمهایی است که به این قربانیان و خانوادههایشان تا امروز شده است.
خامنهای در دیدار با مقامهای خارجی: رئیسی مسئولی کارآمد و باکفایت بود
خبرگزاریهای ایران گزارشهایی از دیدار علی خامنهای با مقامهای بلندپایه عراق و ارمنستان منتشر کردهاند که برای شرکت در مراسم تشییع جنازه ابراهیم رئیسی به ایران سفر کردهاند.
رهبر جمهوری اسلامی روز چهارشنبه در دیدار با محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، رئیسی را «مسئولی کارآمد و باکفایت»معرفی کرد.
او گفت: «ما شخصیت برجستهای را از دست دادیم. آقای رئیسجمهور برادر بسیار خوب و مسئولی کارآمد و با کفایت و صمیمی و جدی بود».
پس از کشتهشدن ابراهیم رئیسی در سانحه سقوط بالگرد، رسانههای حامی دولت نیز تلاش کردهاند با طرح ادعای «کارآمدی و کفایت» رئیسی، او را «شهید خدمت» معرفی کنند.
علی خامنهای در حالی رئیسی را فردی «کارآمد و باکفایت» معرفی کرده است که ایران در دوره ریاستجمهوری او شاهد افزایش نرخ تورم و کاهش ارزش پول ملی، کاهش میزان مشارکت، سرکوبهای شدید اجتماعی و سیاسی و افزایش تحریمهای بینالمللی بود.
از سوی دیگر، اظهارات غیرکارشناسی ابراهیم رئیسی در حوزههای مختلف به ویژه حوزه اقتصادی بارها دستمایه طنز و انتقاد قرار گرفته بود.
رئیسجمهور پیشین ایران همچنین یکی از پایینترین محبوبیتها را در میان رؤسایجمهور ایران داشت و عملکرد دولت او در حوزههای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی بارها مناقشهبرانگیز و بحرانآفرین شد.
اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی گروه افراطی حماس، هم روز چهارشنبه با علی خامنهای دیدار کرد.
رهبر جمهوری اسلامی همچنین در دیدار با نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان که او نیز برای شرکت در مراسم تشییع جنازه رئیسی به تهران سفر کرده است، گفت که «رئیسجمهور فقید ما نسبت به مسائل مرزی مربوط به ارمنستان و حوادث اطراف این قضیه، بسیار حساس بود و باید این حساسیتها و مراقبتها همچنان لحاظ شوند و ما باید خودمان بتوانیم منافع خود را تأمین کنیم».
علاوه بر نخستوزیران عراق و ارمنستان، امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان، قیس سعید، رئیسجمهور تونس، جاک دیپ دانکار معاون رئیسجمهور هند، ویاچسلاو ولودین رئیس دومای دولتی روسیه، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس و شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزبالله لبنان نیز قرار است در یک مراسم رسمی در عصر چهارشنبه شرکت کنند.
گزارشها همچنین حاکی از ورود ملابرادر آخوند، معاون اقتصادی نخستوزیر و امیرخان متقی وزیر خارجه طالبان به ایران برای شرکت در مراسم تشییع جنازه ابراهیم رئیسی است.
توضیح کرملین درباره غیبت پوتین در مراسم تشییع رئیسی
در پی حضور رئیس مجلس دوما روسیه به عنوان نماینده این کشور در مراسم تشییع ابراهیم رئیسی، کرملین گفت ولادیمیر پوتین شخصاً این تصمیم را گرفته است.
در حالی که رهبران چند کشور برای شرکت در این مراسم به تهران رفتهاند، عدم حضور پوتین به عنوان متحد اصلی جمهوری اسلامی مورد توجه قرار گرفته است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز چهارشنبه ۲ خرداد اعلام کرد: «ما در مراسم وداع شرکت کردیم، نه خاکسپاری. پس از آن که طرف ایرانی مراسم وداع و تاریخ و محل آن را اعلام کرد، رئیسجمهور [پوتین] چنین تصمیمی گرفت.»
به گزارش خبرگزاری تاس روسیه، او افزود که ویاچسلاو ولودین، رئیس دوما، برای سفر به تهران از سوی ولادیمیر پوتین انتخاب شد.
امیر قطر و مقامهای برخی کشورها برای مراسم تشییع رئیسی وارد تهران شدند
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر به همراه شیخ محمد عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر و وزیرخارجه این کشور، روز چهارشنبه برای شرکت در مراسم تشییع ابراهیم رئیسی به تهران سفر کردند.
کویت نیز اعلام کرد که وزیرخارجه این کشور به نمایندگی از سوی امیرکویت در مراسم تشییع ابراهیم رئیسی شرکت کرده است.
پیش از این اعلام شده بود امامعلی رحمان، رئیسجمهور تاجیکستان، قربانقلی بردی محمداف، رهبرملی ترکمنستان، قیس سعید، رئیسجمهور تونس، نچیروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق، و نخست وزیران کشورهای پاکستان، عراق و آذربایجان نیز برای ادای احترام به ابراهیم رئیسی وارد تهران شدند.
بنابر گزارش رسانههای ایران، معاون رئیسجمهور و وزیر خارجه ترکیه ، رئیس مجلس ازبکستان، نماینده ویژه پادشاهی عمان ، فرستاده ویژه اردن، معاون نخست وزیر صربستان ، معاون نخست وزیر هندوستان، وزیر خارجه مصر، وزیر و فرستاده ویژه نیکاراگوئه، وزیر مسکن و نماینده ویژه کشور مالدیو، نمایندگان حزب سعادت و حزب وطن ترکیه از دیگر چهرههای سیاسی خارجی هستند که در مراسم تشییع ابراهیم رئیسی حاضر شدند.