دو روزنامه خواستار شفافسازی در مورد سقوط بالگرد رئیسی شدند
بهدنبال سقوط بالگرد حامل رئیسجمهور پیشین ایران و هیئت همراه او، دو روزنامه چاپ تهران خواستار شفافسازی درباره «ابهامات» این حادثه و بررسی احتمال وجود «توطئه خارجی» در این ارتباط شدند.
بالگرد حامل ابراهیم رئیسی در حالی سقوط کرد که دو بالگرد دیگر همراه آن سالم به مقصد رسیدند.
رئیسجمهور پیشین ایران و هیئت همراه او روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت بعد از افتتاح سد قیز قلعهسی که همراه با الهام علیاف، همتای آذربایجانی او انجام شد، با سه بالگرد به سمت پالایشگاه تبریز حرکت کردند تا طرح «ارتقای» کیفیت این پالایشگاه را افتتاح کنند.
با این حال به فاصله کوتاهی پس از این پروازها، بالگرد حامل رئیسی «گم» شد.
ایرانیان خارج از کشور و مرگ رئیسی؛ رقص و شادی در بیم و امیدواری
آسوشیتدپرس در گزارشی تازه نوشته است که در میان ایرانیان مقیم خارج از کشور، از لندن گرفته تا لسآنجلس، کمتر کسی برای مرگ ابراهیم رئیسی که ۳۰ اردیبهشت در سقوط هلیکوپتر کشته شد، غمگین است. این گزارش میگوید «اما همیشه هم صدای خنده و شادی بلند نیست.»
آنچه میخوانید، بخشهایی این گزارش است:
تشییع جنازه رئیسی در مشهد؛ امیرعبداللهیان و آل هاشم دفن شدند
جنازه ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور پیشین ایران که در جریان سقوط بالگرد کشته شد، در شهر مشهد در حال تشییع است تا برای تدفین به حرم امام هشتم شیعیان منتقل شود.
جنازه ابراهیم رئیسی روز پنجشنبه ابتدا در بیرجند تشییع شد و سپس با هواپیما به مشهد منتقل شد. ابراهیم رئیسی از بیرجند در استان خراسان جنوبی به نمایندگی مجلس خبرگان انتخاب شده بود.
مراسم تدفین حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه پیشین ایران که او نیز در جریان سقوط بالگرد کشته شد، در شهر ری به پایان رسید و او در حرم شاهعبدالعظیم در جنوب تهران به خاک سپرده شد.
ویدئویی از اهدای انگشتر قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه که در حمله آمریکا کشته شد نیز در شبکههای اجتماعی منتشر شده است که دخترش زینب، آن را برای دفن همراه با وزیر خارجه پیشین ایران به خانواده او تحویل میدهد.
بر اساس گزارشها، محمدجواد ظریف، وزیر پیشین امور خارجه ایران نیز در مراسم تشییع جنازه امیرعبداللهیان حضور داشت و گفت: «بزرگترین ویژگی آقای امیرعبداللهیان اخلاص بود و او پاداش همین اخلاصش را گرفت.»
او پس از انتشار خبر کشته شدن ابراهیم رئیسی و هیئت همراه، در یک برنامه تلویزیونی، «مقصر» سقوط بالگرد را آمریکا معرفی کرده بود که «فروش هواپیما و قطعات هوانوردی به ایران را تحریم کرده است».
به گزارش خبرگزاریها، محمدعلی آل هاشم، امام جمعه پیشین تبریز، نیز پس از تشییع در «گلزار شهدای وادی رحمت» تبریز به خاک سپرده شد.
کرملین: مسئولان جمهوری اسلامی در مورد توسعه روابط با روسیه «اتفاق نظر دارند»
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که مقامهای جمهوری اسلامی همچنان در مورد گسترش همکاری خود با روسیه «اجماع دارند» و این موضع ایران با وجود مرگ ابراهیم رئیس تغییر نکرده است.
به گزارش خبرگزاری روسی «تاس»، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه افزود: «ما متقاعد شدهایم که در میان رهبری ایران اجماع کامل وجود دارد که روابط دوجانبه ما باید ادامه یابد.»
به گزارش ایسنا، در همین روز علی باقری کنی که در پی جان باختن حسین امیرعبداللهیان، سرپرست وزارت امور خارجه ایران شده گفت که «حمایت ایران از گروههای مقاومت ادامه خواهد داشت و این بخشی از راهبرد ما است.»
مقامهای جمهوری اسلامی به گروههای نیابتی خود در منطقه «گروههای مقاومت» میگویند.
علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت در مصاحبهای تلویزیونی گفت که «ساعت ۱۴:۳۰ متوجه سقوط بالگرد شدیم، اما به اعضای دولت چیزی نگفتیم و جلسه دولت تشکیل دادیم چون نظم کاری برای آقای رئیسی مهم بود. انتهای جلسه به اعضای دولت اعلام کردند و جلسه بحران تشکیل شد.»
او در ادامه گفت که «موضوع محرمانهای وجود نداشت» اما افزود که «شرایط آبوهوایی موقع پرواز بد نبوده و مجوز داده شده بود. باید بررسی شود که چرا بالگرد بالا نرفته و داخل مه رفته است.»
ابراهیم رئیسی در آرامگاه امام هشتم شیعیان به خاک سپرده شد
جنازه ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران که روز یکشنبه سیام اردیبهشت در سانحه سقوط بالگرد کشته شده بود، روز پنجشنبه سوم خرداد ۱۴۰۳ در «رواق دارالاسلام حرم امام رضا» در مشهد به خاک سپرده شد.
جنازه ابراهیم رئیسی که پیش از این از محل سقوط بالگرد به تبریز، قم و تهران برده شده بود، روز پنجشنبه ابتدا در بیرجند تشییع شد و سپس با هواپیما به مشهد منتقل شد. ابراهیم رئیسی از بیرجند در استان خراسان جنوبی به نمایندگی مجلس خبرگان انتخاب شده بود.
ابراهیم رئیسی، هشتمین رئیسجمهوری اسلامی ایران عصر یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مسیر بازگشت از مراسم افتتاح سد «قیز قلعهسی»، در منطقه ورزقان استان آذربایجان شرقی دچار سانحه هوایی شد و او و هفت تن همراهش جان خود را از دست دادند.
روز پنجشنبه اجساد دو تن دیگر از قربانیان این سانحه، یعنی مالک رحمتی، استاندار آذربایجان شرقی و مهدی موسوی، رئیس تیم حفاظت رئیس جمهوری هم به همراه جسد ابراهیم رئیسی به مشهد منتقل شد و تشییع جنازه این سه تن در مسیر «بلوار امام رضا» تا «حرم رضوی»، آرامگاه امام هشتم شیعیان، با حضور هزاران نفر انجام شد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، قیس سعید، رئیسجمهور تونس و تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر روز چهارشنبه در مراسم بعد از ظهر مربوط به مرگ ابراهیم رئیسی که نمایندگانی از حدود ۶۰ کشور در آن شرکت داشتند، شرکت کردند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله غایبان این مراسم بودند و برخی از کشورهای اروپایی غیرعضو در اتحادیه اروپا، از جمله بلاروس و صربستان نمایندگانی داشتند.
ابراهیم رئیسی در ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ به ریاستجمهوری رسید و جانشین حسن روحانی شد. دوران ریاستجمهوری ابراهیم رئیسی توأم با اعتراضات گسترده، بحران اقتصادی عمیق و تشدید بیسابقه تنشها بین ایران و اسرائیل بود.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، قرار است روز پنجم خرداد ماه میزبان مراسم یادبود دیگری برای ابراهیم رئیسی باشد.
روز پنجشنبه مراسم تدفین حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه پیشین ایران که او نیز در جریان سقوط همان بالگرد کشته شد، در شهر ری به پایان رسید و او در حرم شاهعبدالعظیم در جنوب تهران به خاک سپرده شد.
در همین روز یکی دیگر از قربانیان این سانحه یعنی محمد علی آلهاشم، امام جمعه و نماینده علی خامنهای در استان آذربایجان شرقی هم در گورستان «وادی رحمت» تبریز به خاک سپرده شد.
دو قربانی دیگر سانحه، یعنی سرتیپ دوم خلبان محسن دریانوش در نجفآباد و سرتیپ دوم خلبان طاهر مصطفوی هم در بهشت زهرای تهران به خاک سپرده شدند. جسد سرگرد بهروز قدیمی، مهندس پرواز و قربانی دیگر این سانحه قرار است در روستای درسجین ابهر استان زنجان که زادگاه او بود، به خاک سپرده شود.
آتنا دائمی، زندانی سیاسی و مدنی پیشین، در کمیتۀ حقوق بشر پارلمان کانادا گفت: «خوشحالی از مرگ ابراهیم رئیسی و همدستانش، نشانۀ خشم و انزجار مردم از قاتلان هزاران نفر از معترضان و مخالفان است.»
خانم دائمی به همراه نازنین بنیادی، نازنین افشینجم، هانیه ضیایی و آرش سبحانی در کمیتۀ حقوق بشر بینالمللی پارلمان کانادا حاضر شده بودند تا بر «جنایات جمهوری اسلامی» و «نقض گستردۀ حقوق بشر» در ایران شهادت دهند.
خانم دائمی در پاسخ به پرسشی دربارۀ چرایی خوشحالی مردم از مرگ ابراهیم رئیسی گفت که «او یکی از دهها مسئولی است که نقش مستقیم در قتل و صدور احکام اعدام برای مخالفان را دارند.»
این فعال سیاسی و مدنی در ادامه گفت که «کشورهای غربی و اروپایی میتوانند به جای ارسال پیام تسلیت برای مرگ قاتلان مردم ایران، آنها را در دادگاههای بینالمللی پاسخگو و محکوم کنند.»