آدونیس، شاعر مطرح سوری، که سالهاست در فرانسه در تبعید به سر میبرد، در واکنش به سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، خواستار «تغییر جامعه» علاوه بر تغییر رژیم سیاسی شد.
علی احمد سعید إسبر معروف به «آدونیس» شاعر بزرگ جهان عرب در مراسم دریافت یک جایزه ادبی در پاریس به تحولات سیاسی در سوریه واکنش نشان داد.
آدونیس که اکنون نود و چهار ساله است، پیش از دریافت این جایزه به خبرنگاران گفت: «پیش از هر چیز، من احتیاط میکنم چون از سال ۱۹۵۶ سوریه را ترک کردم و بنابراین اکنون عمیقاً سوریه را نمیشناسم.»
او در مورد بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع سوریه، که حکومتش پس از ۲۴ سال ریاست جمهوری و به دست ائتلافی از شورشیان مسلح سرنگون شد، گفت: «من همیشه مخالف این رژیم بودم.»
این شاعر که در نزدیکی پاریس زندگی میکند و بارها نامش به عنوان نامزد دریافت جایزه نوبل ادبیات مطرح شده، ادامه داد: «اما آنهایی که جایگزین او شدند، چه میخواهند بکنند، مسئله تغییر رژیم نیست. مسئله تغییر جامعه است.»
او درباره منظورش از تغییر جامعه افزود: «یعنی آزادی زنان، جامعهای بر اساس حقوق و آزادیها و بر اساس گشایش و استقلال درونی بنا کردن.»
آدونیس گفت: «اعراب -یعنی ملتهای عرب- جامعه را تغییر نمیدهند. بلکه آنها حکومت و قدرت را تغییر میدهند. اگر جامعه را تغییر ندهیم، کاری نکردهایم. جایگزین کردن یک حکومت با یک حکومت دیگر، سطحی است.»
این شاعر سوری که در جوانی تابعیت لبنانی را دریافت کرد، به خاطر آثاری که به عربی و فرانسوی نوشته، جایزه بینالمللی شعر خوان مارگاریت را دریافت کرد.
این جایزه به نام شاعری به همین نام اهل اسپانیا و توسط موسسه سروانتس اهدا میشود.
آدونیس که از هفده سالگی برای اولین شعرهایش این نام را انتخاب کرد، در جوانی خود به دلیل فعالیت سیاسی مدتی به زندان افتاد.
در سال ۲۰۱۱، زمانی که اعتراضات موسوم به «بهار عربی» به سوریه رسید، بسیاری از شاعران و نویسندگان سوری از بشار اسد خواستند که از حکومت کنارهگیری کند.
از جمله، آدونیس در نامهای بشار اسد را مستقیماً مسئول جنایات سوریه دانست و از او خواست استعفا دهد.
آدونیس پیشتر برنده جوایز معتبری همچون جایزه گوته در آلمان شده است.
او که برای ایرانیان نیز نامی آشناست، چند سال پیش به ایران سفر کرد و از جمله در شیراز به شعرخوانی پرداخت.
آدونیس که علاوه بر آثار ادبی، مقالات سیاسی نیز دارد، عمیقا به جدایی دین از سیاست به ویژه در کشورهای دارای جمعیت مسلمان معتقد است.