میلیونها نفر از مردم افغانستان با وجود تهدیدهای طالبان برای رایگیری انتخابات ریاست جمهوری که روز شنبه برگزار میشود ثبتنام کردهاند.
یکی از امیدواریهای افغانها پرهیز از تکرار رای گیریهای سال ۲۰۱۴ است که تحت تاثیر ادعاهای مربوط به تقلب به اختلافات شدیدی انجامید و در نهایت نتایج واقعی آن مشخص نشد.
حدود ۱۰ نفر در این انتخابات نامزد شدهاند ولی دو نامزد اصلی اشرف غنی، رییس جمهور فعلی و عبدالله عبدالله رییس اجرایی دولت هستند.
انتخابات امسال در شرایطی برگزار میشود که گروه طالبان حملات خود را تشدید کرده و مذاکرات یک ساله این گروه با آمریکا به شکست انجامیده است.
دولتی که طی چهار سال اخیر به ریاست جمهوری اشرف غنی ۷۰ ساله و ریاست اجرایی عبدالله عبدالله ۵۹ ساله در قالب دولت وحدت ملی بر افغانستان حکومت کرده به شدت دچار اختلاف بوده است.
این گروه به نسبت سال ۲۰۰۱ و سرنگونی رژیم طالبان با حمله نظامی آمریکا، اکنون مناطق گستردهتری را در کنترل دارد.
اشرف غنی در یک اجتماع انتخاباتی گفت: «مردم افغانستان از رای گیری آزاد و عادلانه دفاع خواهند کرد. من میدانم که افغانها از دمکراسی محافظت خواهند کرد.»
او افزود که گروه طالبان قادر نیست آزادمنشی و آرزوی مردم برای پیشرفت را شکست دهد.
بر اثر حملات طالبان در آستانه برگزاری انتخابات بیش از ۱۷۰ غیر نظامی کشته و بیش از ۳۰۰ نفر نیز مجروح شدهاند.
گروه طالبان در تازهترین بیانیه خود هشدار داد: «در روز انتخابات به مراکز رای گیری نروید.»
روز جمعه پنجم مهر یک سخنگوی طالبان در بیانیهای گفت نیروهای این گروه ولسوالی دره صوف پایین در ولایت سمنگان را تصرف کردهاند که نشانه دیگری از افزایش قدرت این گروه است.
با وجود چند دهه جنگ در افغانستان از جمعیت ۳۴ میلیونی این کشور حدود ۹.۷ میلیون نفر برای دادن رای ثبت نام کردهاند.
به گفته دو مقام ارشد امنیتی، دولت برای مقابله با طالبان حدود صد هزار نیرو اعزام خواهد کرد.
دولت افغانستان ۹۰ میلیون دلار و کشورها و سازمانهای خارجی نیز ۵۹ میلیون دلار به برگزاری انتخابات اختصاص دادهاند. ولی تحت تاثیر تهدیدهای طالبان به احتمال زیاد صدها مرکز رای گیری تعطیل خواهد شد.
عبدالله عبدالله، رقیب اصلی رییس جمهور افغانستان او را به سوء استفاده از قدرت و استفاده از امکانات دولتی برای کارزار انتخاباتی خود متهم کرده است.
آقای عبدالله اظهار نگرانی کرد که تقلب در نتایج رای گیری دمکراسی لرزان در افغانستان را به خطر خواهد انداخت.
او روز پنجشنبه به خبرگزاری رویترز گفت: «غنی مانع حرکت به سوی صلح بوده و او برای مقام ریاست جمهوری فرد مناسبی نیست. در صورت وقوع تقلب گسترده فردی که در انتخابات پیروز اعلام شود مورد قبول نخواهد بود.»
دیپلماتهای غربی و آسیایی در کابل میگویند تهدیدهای طالبان علاقه مردم به شرکت در انتخابات را کاهش داده و برخی پیشبینی میکنند که میزان شرکت مردم در رای گیری پایینتر از تمامی موارد قبلی خواهد بود.
یکی دیگر از نگرانیها موانع مربوط به شرکت زنان در رای گیری است. گرفتن عکس از چهره برای ثبت نام در رای گیری اجباری است و به همین دلیل بسیاری از زنان ساکن مناطق سنتی که بیرون از خانه چهره خود را میپوشانند به احتمال فراوان شرکت نخواهند کرد.