لینک‌های قابلیت دسترسی

 
استاد بازنشستهٔ دانشگاه تهران: سقوط جمهوری اسلامی مانند فروپاشی شوروی خواهد بود
خبر فوری
دوشنبه ۱۱ فروردین ۱۴۰۴ تهران ۱۴:۰۹

استاد بازنشستهٔ دانشگاه تهران: سقوط جمهوری اسلامی مانند فروپاشی شوروی خواهد بود


احمد نقیب‌زاده می‌گوید «همه در ایران متوجه لزوم مذاکره با آمریکا شده‌اند جز یک نفر که نمی‌خواهد بفهمد» و سقوط جمهوری اسلامی مانند فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود.

احمد نقیب‌زاده، استاد بازنشستهٔ علوم سیاسی دانشگاه تهران، می‌گوید «همه در ایران متوجه لزوم مذاکره با آمریکا شده‌اند جز یک نفر که نمی‌خواهد بفهمد» و سقوط جمهوری اسلامی مانند فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود.

آقای نقیب‌زاده که از نویسندگان و تحلیلگران سرشناس حوزهٔ سیاست خارجی مقیم ایران است، در گفت‌وگویی مفصل با یورونیوز که روز چهارشنبه ششم فروردین منتشر شد، حکومت جمهوری اسلامی را با «رژیم‌های کمونیستی» مقایسه کرده است.

او در این خصوص با اشاره به آن‌چه «حضور علی خامنه‌ای در رأس هرم قدرت» خوانده، می‌گوید: «در ایران دقیقاً مانند سازمان‌های کمونیستی، وقتی فرد از هرم قدرت بالا می‌رود، پا بر سر رفقا می‌گذارد و وقتی که به رأس می‌رسد، هر کاری که می‌خواهد انجام می‌دهد. عملکرد جمهوری اسلامی بسیار شبیه رژیم‌های کمونیستی است.»

این دانش‌آموختهٔ جامعه‌شناسی سیاسی از دانشگاه پاریس همچنین پیش‌بینی کرده که سقوط جمهوری اسلامی هم مانند رژیم‌های کمونیستی خواهد بود:

«من قبلاً هم گفته‌ام که احتمالاً فروپاشی جمهوری اسلامی به شکل اتحاد جماهیر شوروی خواهد بود. از آن موقعی که من این هشدار را دادم، آن‌ها به دنبال یافتن آیت‌الله گورباچف هستند و همین که فکر کنند کسی آماده است که از بالا تغییراتی را ایجاد کند، او را از سر راه بر می‌دارند.»

آقای نقیب‌زاده در این گفت‌وگو همچنین به نفوذ بالای روسیه در ایران اشاره و ابراز نگرانی کرده که اگر مسکو قصد داشته باشد، حتی ممکن است بتواند «نیروهای جمهوری حکومت ایران را به برگزاری یک رژه در خیابان‌های تهران» وادار کند.

در سال‌های اخیر روابط میان ایران و روسیه بسیار نزدیک‌تر از قبل شده و به ویژه در دولت ابراهیم رئيسی، تهران و مسکو سطح مناسبات خود را بیش از قبل گسترش دادند. همچنین دو کشور در روز ۲۸ دی‌ماه سال ۱۴۰۳، یک پیمان «همکاری جامع راهبردی» با یکدیگر امضا کردند که به‌گفتهٔ تهران و مسکو، سطح مناسبات میان دو طرف را گسترش خواهد داد.

نقیب‌زاده پیش‌بینی کرده تا زمانی که نفوذ روسیه در ایران تا این اندازه بالا باشد، روابط ایران با کشورهای غربی بهبود نخواهد یافت.

استاد بازنشسته علوم سیاسی دانشگاه تهران در بخش دیگری از صحبت‌های خود مرگ اکبر هاشمی رفسنجانی را هم مرتبط با فعالیت‌های روسیه در ایران می‌داند.

او در این باره می‌گوید: «هاشمی رفسنجانی به عنوان رئيس‌جمهور و تیمی که همراه او کار می‌کردند، همگی طرفدار این بودند که مسئله با آمریکا حل شود و من شک ندارم که هاشمی جانش را بر سر همین مسئله از دست داد و به طرز مشکوکی درگذشت.»

بر اساس روایت رسانه‌های حکومتی در ایران، هاشمی رفسنجانی، در ۱۹ دی ماه سال ۱۳۹۵، در حال شنا در استخر متعلق به مجمع تشخیص مصلحت نظام، دچار عارضه قلبی شد و جان خود را از دست داد. اما فرزندان آقای هاشمی پس از آن در مصاحبه‌هایی بارها مرگ پدر خود را «مشکوک» خوانده‌اند.

خامنه‌ای، ایران، آمریکا و اسرائیل

احمد نقیب‌زاده در ادامه این مصاحبه مفصل، به موضوع تنش‌های ایران و ایالات متحده نیز اشاره کرده و شخص علی خامنه‌ای را مانع اصلی دانسته است. او با اشاره به آن‌چه او «لجبازی و کینه‌های شخصی» رهبر جمهوری‌ اسلامی خوانده، گفته‌ است که به باور او «همه در ایران متوجه لزوم مذاکره با آمریکا شده‌اند جز یک نفر که نمی‌خواهد بفهمد.»

نقیب‌زاده در بخش دیگری از این گفت‌وگو همچنین پیش‌بینی کرده که اسرائيل در سال ۱۴۰۴ با همراهی ایالات متحده، تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی را هدف قرار خواهد داد و به‌گفتهٔ او، حمله احتمالی این دو کشور به نحوی خواهد بود که دیگر جمهوری اسلامی توان جبران و انجام حملهٔ دیگر را نداشته باشد.

این استاد بازنشسته علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه صحبت‌های خود گفته‌ است «رویکرد عاقلانه از سوی آمریکایی‌ها هدف قرار دادن هوشمند رهبران جمهوری اسلامی در داخل کشور» است. او با اشاره به این‌که احتمالاً اقدامی شبیه به آنچه در مورد اسماعیل هنیه رخ داد در انتظار تصمیم‌گیران اصلی حکومت ایران خواهد بود، چنین می‌گوید:

«احتمالاً چندین ضربه وارد خواهد شد، از جمله از بین بردن چندین شخصیت عالی‌رتبه جمهوری اسلامی؛ چیزی که اسرائيل ثابت کرده توانش را هم دارد. من فکر نمی‌کنم آمریکایی‌ها بی‌عقلی کنند و وارد ایران شوند و کاری کنند مردم آسیب ببینند چرا که در آن صورت بحران‌های جدی‌تر در منطقه به وجود خواهد آمد.»

اسماعیل هنیه، رئيس وقت دفتر سیاسی حماس، ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ و یک روز پس از شرکت در مراسم تحلیف مسعود پزشکیان، در تهران کشته شد.

در حالی‌که جمهوری اسلامی مدعی است این مقام ارشد گروه افراطی حماس با یک وسیله پرتابه انفجاری کشته شده، رسانه‌های اسرائيلی به نقل از مقام‌های امنیتی گزارش داده بودند که جاسازی یک بمب در زیر تخت محل اقامت او در تهران عامل کشته شدن اسماعیل هنیه بوده است.

XS
SM
MD
LG