احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، نسبت به تصویب لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم ابراز خوشبینی کرد و محمود صادقی، نماینده مجلس نیز حمایت دوباره نمایندگان از این لایحه را در گرو اطمینان آنها از برقراری مبادلات بانکی بینالمللی عنوان کرد.
لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم که از آن به عنوان «مهمترین» لایحه مرتبط با اجرای مقررات گروه ویژه اقدام مالی (FATF) نام برده میشود، به تازگی از سوی شورای نگهبان رد شده است.
این در حالی است که پیش از این نمایندههای مختلف مجلس از لایحه پیوستن ایران به سیافتی به عنوان «مهمترین» گام برای تأمین انتظارات گروه ویژه اقدام مالی از ایران یاد کردهاند و بهروز نعمتی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس «حل بسیاری از مشکلات امروز کشور (را) در گرو حل سیافتی» دانسته است.
احمد توکلی، نماینده سابق مجلس، در رابطه با این لایحه میگوید شورای نگهبان سیافتی را «رد نکرد، بلکه گفته که اینجای متن یا کلمه با قانون اساسی یا شرع همخوانی ندارد».
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به نظر مثبت مجلس شورای اسلامی نسبت به این لایحه افزوده که در صورت ادامه اختلاف میان شورای نگهبان و مجلس، موضوع به مجمع تشخیص ارجاع میشود که این نهاد نیز «چیزی را رد یا تصویب نمیکند بلکه بررسی میکند که با سیاستهای کلی نظام تطابق دارد یا نه.»
توکلی با بیان اینکه «مصلحتسنجیها» درباره این لایحه در هر دو نهاد مجلس و مجمع تشخیص انجام میشود، «عجله کردن» درباره سرنوشت این لایحه را «به نفع» ندانسته است.
وی همچنین اضافه کرده که رهبر جمهوری اسلامی از طریق «کمیسیون نظارت» مجمع تشخیص مصلحت، در حال «نظارت» بر سیافتی است و با آنکه خود آیتالله علی خامنهای «مصلحت» ورود مستقیم به تصویب این لایحه را «تشخیص» میدهد، اما وی فکر میکند که «موضوع حل میشود.»
علی بختیار، نماینده مجلس شورای اسلامی، نیز با بیان اینکه کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی مجلس به دنبال رفع «ایرادات» لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم است، خواستار حضور اعضای شورای نگهبان در این جلسات شده است.
وی رای مثبت مجلس به لوایح چهارگانه را نشانه قرار گرفتن ایران در «صف مقدم مبارزه با تروریسم» عنوان کرده است.
این در حالی است که محمود صادقی، دیگر نمایده مجلس خبر داده که «نمایندگان موافق سیافتی در صورتی از این لایحه دفاع مجدد میکنند که مطمئن شوند مبادلات بانکی بینالمللی امکانپذیر خواهد بود.»
صادقی در صفحه توییتر خود، ایرادهای شورای نگهبان به لایحه سیافتی را «قابل رفع» دانسته، اما «انگیزه» نمایندگان موافق به انجام این اقدام را مشروط به تحقق مورد فوق کرده است.
از سه لایحه دیگر گروه ویژه اقدام مالی شامل «لایحه اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم»، «لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی» و «لایحه پالرمو»، تنها نخستین آنها به تایید شورای نگهبان رسیده و تکلیف بقیه نامشخص است.
با وجود مخالفت قبلی آیتالله خامنهای، در جلسه علنی بررسی لایحه سیافتی در مجلس اعلام شد که رهبر جمهوری اسلامی با تصویب لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم مخالفتی ندارد.
گروه ویژه اقدام مالی، افایتیاف، ۲۷ مهرماه ضمن ابراز تأسف از این که هنوز اکثر موارد مربوط به تعهدات ایران حلناشده باقی مانده است، در عین حال تعلیق ایران از فهرست سیاه این گروه را برای چهار ماه دیگر تمدید کرد که مورد استقبال مقامهای جمهوری اسلامی قرار گرفت.
منابع: ایلنا، توییتر و رادیو فردا؛ ب.ب/س.ن