لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۴۵

واکنش‌ها به تکرار «هتک حرمت» قرآن در اروپا؛ خامنه‌ای «اشد مجازات» خواست، صدها معترض عراقی تجمع کردند


تجمع صدها معترض عراقی در میدان تحریر بغداد در بامداد روز شنبه
تجمع صدها معترض عراقی در میدان تحریر بغداد در بامداد روز شنبه

یک روز پس از انتشار گزارش‌هایی مبنی‌بر «آتش زدن» قرآن در پایتخت دانمارک و «لگدکوب کردن» کتاب مقدس مسلمانان در سوئد، علی خامنه‌ای خواهان «اشد مجازات» برای عاملان «بی‌حرمتی» به قرآن شد.

رهبر جمهوری اسلامی در پیامی که روز شنبه ۳۱ تیرماه منتشر شد، «جسارت به ساحت» قرآن در سوئد را «حادثه‌ای تلخ و توطئه‌آمیز و خطرآفرین» دانست و دولت سوئد را به «آرایش جنگی» گرفتن در برابر «دنیای اسلام» متهم کرد.

او همچنین دولت سوئد را «موظف» دانست به این‌که عامل «هتک حرمت» قرآن را به «دستگاه‌های قضایی کشورهای اسلامی» تحویل دهد.

در پیام اخیر آقای خامنه‌ای اما به گزارش‌های منتشر شده درباره قرآن‌سوزی در دانمارک اشاره نشده است.

اوایل تیرماه امسال،‌یک پناهجوی عراقی مقیم سوئد که با سوزاندن قرآن در استکهلم خشم مسلمانان را برانگیخته بود، روز پنجشنبه ۲۹ تیر نیز تهدید کرد که این اقدام را تکرار خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، او در آخرین لحظات از این کار منصرف شد، اما کتاب مقدس مسلمانان، پرچم عراق و عکس‌هایی از مقتدی صدر، روحانی بانفوذ عراقی، و علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، را «لگدکوب» کرد.

این رویداد باعث شد کشورهایی مانند عربستان سعودی و ایران دیپلمات‌های سوئدی را احضار کنند.

بامداد روز شنبه، عراق نیز صحنه تجمع نزدیک به هزار معترض عراقی بود که در پی سوزاندن قرآن و پرچم این کشور در پایتخت دانمارک، قصد داشتند با ورود به منطقه سبز بغداد، خود را به سفارت دانمارک برسانند.

با وجود این، نیروهای امنیتی عراق با مسدود کردن پل جمهوری منتهی به منطقه سبز، مانع ورود معترضان به آن منطقه شدند و برای پراکنده کردن جمعیت نیز از گاز اشک‌آور استفاده کردند.

همچنین در شهر بصره، در جنوب عراق، هم معترضان سه کاروان متعلق به طرح خنثی کردن مین متعلق به «شورای پناهندگان دانمارک» را به آتش کشیدند.

پلیس بصره گزارش داد در این حادثه کسی «آسیب ندید» و فقط خسارت مالی به بار آمد.

اعتراضات روز شنبه در عراق پس از آن رقم خورد که روز ۳۰ تیر، اعضای یک گروه ملی‌گرای افراطی که خود را «وطن‌پرستان دانمارک» می‌خوانند در میدان مقابل سفارت عراق در کپنهاگ، کتابی را که «گمان می‌رفت قرآن باشد»، به همراه پرچم عراق به آتش کشیدند.

به گزارش رسانه‌های دانمارکی، این اقدام در صفحه فیس‌بوک این گروه نیز به شکل زنده پخش شد.

لارس لوک راسموسن، وزیر امور خارجه دانمارک، ضمن محکوم کردن این تجمع، آن را اقدامی «احمقانه» توصیف کرد که توسط «تعداد انگشت‌شماری» صورت گرفته است.

او در مصاحبه با تلویزیون ملی دانمارک گفت «توهین به مذهب دیگران اقدامی ننگین است» و تأکید کرد سوزاندن قرآن و سایر نمادهای مذهبی هدفی جز «تحریک و تفرقه» ندارد.

وزیر خارجه دانمارک در عین حال یادآوری کرد که سوزاندن کتاب‌های مذهبی در این کشور «جرم» به شمار نمی‌آيد.

این رویدادها دو روز بعد از آن رخ می‌دهد که تظاهرات‌کنندگان حامی مقتدی صدر به سفارت سوئد در منطقه حفاظت‌شده بغداد حمله کردند و ساختمان آن را آتش زدند.

گزارش‌ها حاکی است که این معترضان از برنامه‌ریزی برای یک قرآن‌سوزی دیگر در سوئد خشمگین بودند.

بغداد حمله به سفارت سوئد را محکوم کرد، اما سفیر این کشور را در اعتراض به «اقدام برای» سوزاندن مجدد قرآن در استکهلم اخراج کرد.

دفتر ریاست جمهوری عراق نیز در بیانیه‌ای از سازمان‌های بین‌المللی و دولت‌های غربی خواست «تحریک و اقدامات نفرت‌افکنانه را که به هر بهانه‌ای انجام می‌شوند، متوقف کنند».

در این بیانیه همچنین از شهروندان عراقی خواسته شده در دام آنچه «نقشه آشوب» خوانده شده است، نیفتند چرا که عراق را برای ماموریت‌های خارجی «ناامن» نشان می‌دهد.

علاوه‌بر واکنش علی خامنه‌ای در روز شنبه، وزارت خارجه ایران نیز به کشورهای سوئد و دانمارک هشدار داد که در برابر حملات متعدد به قرآن اقدام لازم را به عمل آورند و افزود که مسلمانان سراسر جهان می‌خواهند «هتک حرمت» متوقف شود.

وزیر خارجه ایران هم روز ۳۰ تیر ماه گفته بود تا زمانی که دولت سوئد اقدام جدی علیه عامل قرآن‌سوزی انجام ندهد، تهران سفیر جدید این کشور را نخواهد پذیرفت.

سوزاندن قرآن در سوئد، دانمارک و نروژ به دلیل قوانین مربوط به آزادی بیان، مجاز است.

زنجیره این جنجال‌ها از روز هفتم تیر در سوئد آغاز شد، هنگامی که یک پناهجوی ۳۷ ساله عراقی مقیم سوئد، یک جلد قرآن را در نخستین روز از تعطیلات عید قربان، در مقابل مسجد مرکزی استکهلم پاره کرد و سوزاند.

پلیس استکهلم پس از برگزاری این مراسم اعلام کرد که این مرد به‌دلیل ایجاد «تحریک علیه یک گروه اقلیت» بازجویی شده است.

پلیس سوئد در ماه‌های منتهی به این اتفاق، چندین درخواست برای اجتماعات سوزاندن قرآن را رد کرده بود ولی مراجع قضایی این کشور تصمیم پلیس را «نقض آزادی» بیان دانسته و آن را لغو کردند.

کشورهای مسلمان مانند عراق، کویت، امارات متحده عربی و مراکش در اعتراض به این اقدام، سفرای سوئد در کشور خود را احضار کردند.

وزارت امور خارجه سوئد روز ۱۱ تیر در بیانیه‌ای اقدام به سوزاندن قرآن در مقابل مسجد اصلی شهر استکهلم را محکوم کرد و آن را یک عمل «اسلام‌هراسانه» خواند.

در این بیانیه آمده بود: «ما چنین اعمالی را که به هیچ‌ وجه دیدگاه‌های دولت سوئد را انعکاس نمی‌دهد، قویا محکوم می‌کنیم.» اما در عین حال بر «حفاظت از حق آزادی تجمع، بیان و تظاهرات» در قانون اساسی این کشور، تاکید شده بود.

با استفاده از گزارش‌های خبری رویترز، آسوشیتدپرس، ایرنا و رادیو فردا/ع.م./ آ.ت.
XS
SM
MD
LG