رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی خود به مناسبت عید فطر، بدون اشاره به تنشها در جامعه بهدلیل برخوردهای پلیسی با اعتراض مدنی زنان علیه حجاب اجباری، «مردم و مسئولان را به مهربانی در کنار هم» توصیه کرد.
علی خامنهای در این سخنرانی در روز شنبه، دوم اردیبهشت هم چون همیشه، مسائل کشور را به «دشمن» نسبت داد و بهطور تلویحی تنشهای موجود در جامعه را ناشی از «تفرقهافکنی دشمن» عنوان کرد.
او که بیش از سه دهه است رهبری جمهوری اسلامی ایران را در دست دارد، همواره «دشمن» را مسبب ناکامی کشور معرفی کرده و حاضر نیست پیامدهای سیاستگذاری خود را در بروز فقر گسترده، عقبماندگی و انزوای بینالمللی ایران بپذیرد.
پس از آغاز اعتراضات «زن زندگی آزادی» در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد که با شعارهای تندی علیه رهبر جمهوری اسلامی از سوی معترضان همراه بود، شمار زیادی از زنان بدون حجاب اجباری در جامعه حضور پیدا کردند. این اعتراض مدنی با وجود فروکش کردن اعتراضها همچنان ادامه دارد.
شماری از شخصیتهای سیاسی و مذهبی و حامیان حکومت همزمان با ادامه اعتراض مدنی زنان، خواستار برخورد جدی با مقوله «بیحجابی» شدند و با شدت گرفتن تهدیدهای آنها مبنی بر اقدامات «آتشبهاختیار» در این باره، فرمانده کل انتظامی جمهوری اسلامی اعلام کرد که از ۲۶ فروردین رصد نحوه حجاب زنان با «استفاده از فناوری و تجهیزات پیشرفته از جمله دوربینهای ترافیک» آغاز میشود.
در ماههای گذشته تصاویر و ویدئوهای بسیاری از درگیری لفظی و فیزیکی حامیان و نیروهای حکومتی، همچنین نیروهای موسوم به «آمران به معروف» در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی امروز خود به طور تلویحی از تنشهای موجود در جامعه بین مردم معترض و حامیان حکومت با عنوان «جنگ» و «درگیری» نام برد و گفت: «نگاههای مختلف مردم به مسائل مختلف، طبیعتاً مانعی ندارد و نباید محل اختلاف و کشمکش شود.»
او در ادامه توصیه کرد: «باید با باطل کردن وسوسههای دشمن برای بدبین کردن مردم به یکدیگر ومردم به مسئولان، در کنار هم به زندگی و مهربانی پرداخت.»
وی با این حال توضیحی نداد که با بازداشت و ضرب و شتم زنان بهدلیل تمایل به پوشش آزاد و نیز تعطیلی محل کسب و درآمد مردم در این شرایط اقتصادی، چطور مردم میتوانند با «مهربانی» کنار هم زندگی کنند.
رهبر جمهوری اسلامی این سخنان را چند روز پس از آن مطرح کرد که در مخالفت صریح با برگزاری رفراندوم در کشور گفته بود: «گر همه مردم که باید در رفراندوم شرکت کنند امکان تحلیل آن مسئله را دارند؟»
خامنهای در سخنرانی خود هیچ اعتنایی به حاشیههای فراوانی که بر سر این اظهارات وی ایجاد شد، نکرد.
در همین حال احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد نیز در سخنرانی خود به مناسبت عید فطر بار دیگر خواستار اجرای جدی «قانون حجاب» شد و گفت: «بدیهی است که در برابر هر اقدام ضدقانونی، حاکمیت مکلف است تا با قدرت برخورد کند.»
او در ادامه با اشاره به اصول ۱۹ و ۲۰ قانون اساسی گفت که هیچ شهروندی را نباید «به نام دین، مذهب و سلیقه از خدمات مختلف محروم کرد، اما کسی که ضدقانون عمل کند، حق اجتماعی خود را از دست میدهد.»
امام جمعه مشهد در ادامه با اشاره به انتقادهای گسترده حقوقدانان مبنی بر غیرقانونی بودن محروم کردن زنان از حقوق اجتماعی به دلیل رعایت نکردن حجاب اجباری گفت: «بیحجاب به خاطر یک تصمیم سلیقهای از خدمات اجتماعی محروم نمیشود بلکه به دلیل تخطی خود از قانون است که جریمه خواهد شد.»
بر اساس قوانین جدید زنانی که حجاب اجباری را رعایت نکنند با جریمه نقدی، محرومیت از امکانات اجتماعی، خطر بیکار شدن، توقیف خودرو روبرو خواهند شد.
در واکنش به این قوانین برخی حقوقدانان آن را مغایر با قانون اساسی اعلام کردهاند.