لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۹ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۵۴

علیرضا زاکانی به‌رغم ابهام‌های قانونی شهردار تهران شد


علیرضا زاکانی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری بود، اما به‌نفع ابراهیم رئیسی کنار کشید
علیرضا زاکانی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری بود، اما به‌نفع ابراهیم رئیسی کنار کشید

پس از حدود سه هفته حواشی مربوط به انتخاب شهردار تهران، رئیس شورای شهر تهران روز پنج‌شنبه ۱۱ شهریور از امضای حکم علیرضا زاکانی به‌عنوان شهردار پایتخت توسط وزیر کشور خبر داد.

مهدی چمران، رئیس شورای شهر، با اشاره به امضای حکم شهرداری توسط احمد وحیدی، وزیر کشور جدید، گفت: «آقای زاکانی از روز یکشنبه در صحن شورا حاضر و رسماً فعالیت خود را در شهرداری آغاز می‌کند».

علیرضا زاکانی از معدود کاندیداهایی بود که که در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ از سوی شورای نگهبان تایید شد، اما دو روز مانده به برگزاری انتخابات به‌نفع ابراهیم رئیسی انصراف داد.

پس از آن شورای شهر تهران روز ۱۷ مرداد اعلام کرد که وی با ۱۸ رأی اعضای شورای شهر به‌عنوان شهردار پایتخت انتخاب شده است.

این در حالی بود که برخی خبرگزاری‌های وابسته به جریان اصولگرا در ایران زودتر و روز ۱۴ مرداد خبر انتخاب علیرضا زاکانی را منتشر کردند و در پی آن یکسری فایل‌های صوتی‌ منتشر شد که برخی اعضای شورا در آن به‌طور مبهم از «فشار و باج‌گیری» برای رای به زاکانی خبر دادند. اما مهدی چمران در واکنش به انتقادها گفت که رأی‌گیری روز ۱۴ مرداد رسمی نبوده است.

با این حال، از بحث مهدی چمران با نرجس سلیمانی، عضو شورای شهر، در جلسه شورا چنین برمی‌آمد که انتقادهایی از «سیاسی بودن روند انتخاب شهردار و بی‌توجهی به وعده‌های قبلی اعضای شورا در جریان تبلیغات انتخاباتی» مطرح شده است.

همزمان مدرک تحصیلی آقای زاکانی نیز که «پزشکی هسته‌ای» است مورد انتقاد قرار گرفت که از نظر قانونی ارتباطی با مدارک مرتبط با مدیریت شهری ندارد.

در همین راستا، برخی اعضای شورا پس از اعلام رأی نهایی شورا تلاش کردند در این باره توضیح بدهند و در این زمینه خانم سلیمانی حتی گفت که «رفع آلودگی شهر تهران از رادیواکتیو آلودگی‌ها» نیازمند مدیریت آقای زاکانی است.

علیرضا زاکانی در دوره‌های هفتم، هشتم و نهم نماینده مجلس بود اما در دورهٔ دهم موفق به کسب آراء برای ورود به مجلس نشد. پس از این انتخابات او به سمت دبیری «مجمع عالی بسیج» منصوب شد تا این‌که در دورهٔ فعلی مجلس از شهر قم به صندلی نمایندگی رسید. همین موضوع نیز باعث انتقادات دیگری به او شد مبنی بر این‌که نمایندگی مجلس را «برای گرفتن پست و مقام در تهران رها کرده است».

پس از این حواشی و در فاصلهٔ شروع به کار وزیر جدید کشور در دولت ابراهیم رئیسی که بر اساس قانون باید حکم شهردار پایتخت را امضا کند، موضوع ابهامات قانونی انتخاب علیرضا زاکانی به‌عنوان شهردار همچنان ادامه داشت.

منطبق نبودن رشته تحصیلی آقای زاکانی با آیین‌نامه انتخاب شهردار مصوب سال ۹۴ و عدم سابقه مدیریت اجرایی او از جمله مواردی بودند که مطرح شدند و حتی به راه‌اندازی کمپین‌هایی در شبکه‌های مجازی در میان طیفی از فعالان سیاسی اصولگرا و اصلاح‌طلب برای امضا نشدن حکم او نیز منجر شد.

با این حال، علیرضا زاکانی که سابقه عضویت طولانی در بسیج دارد و پس از جنگ ایران و عراق در رشته پزشکی و سپس پزشکی هسته‌ای در دانشگاه تهران تحصیل کرده و سابقهٔ ریاست مرکز پژوهش‌های مجلس را داشته است، با حکم وزیر کشور از ۱۱ شهریور ۱۴۰۰ به‌طور رسمی جایگزین پیروز حناچی، شهردار پیشین تهران، شد.

ششمین انتخابات شوراهای شهر و روستا روز ۲۸ خرداد همزمان با سیزدهمین انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ برگزار شد که بر اساس آمار رسمی، فقط حدود یک میلیون و ۵۶۵ هزار نفر در آن شرکت کردند و از همین تعداد نیز نزدیک به ۴۱۴ هزار نفر رأی باطله به صندوق انداختند.

بر اساس گزارش خبرگزاری ایرنا و سایت‌های آرمان شرق و رادیو فردا/ر.ش/ک.ر
XS
SM
MD
LG